Twee middelen om kalkaanslag op kranen tegen te gaan

door Natasja

11 Februari 2024

Twee middelen om kalkaanslag op kranen tegen te gaan
Advertisement

Iedereen heeft wel eens naar de badkamer- of keukenkranen gekeken en gemerkt dat zich een lelijke witte laag ophoopt. Dit is kalk en ander mineraal vuil dat aan het staal is blijven kleven en zo een wit laagje vormt.

Het is niets ernstigs, maar het geeft je vast niet dat fijne gevoel van een schone badkamer. Daarom doe je het onmogelijke om de kalkaanslag te verwijderen. Maar allerlei verschillende middelen kopen is misschien niet de juiste oplossing. Wat dan wel?

Kalkaanslag: hoe hoopt het zich op?

Kalkaanslag: hoe hoopt het zich op?

Needpix

Allereerst moet je begrijpen waarom kalk zich ophoopt.

Calcium, maar ook magnesium, aanwezig in water, kleeft aan oppervlakken en blijft daar nadat het water verdampt is. Dit is geen fenomeen om je zorgen over te maken omdat het op geen enkele manier schadelijk is voor de gezondheid, maar je moet wel zorgen maken als het om de kranen gaat. Dergelijke ophopingen zorgen er namelijk voor dat ze niet perfect functioneren, waardoor ze veel sneller verslechteren dan normaal. Je moet dit dus voorkomen door een waterontharder te installeren of door goed onderhoud.

Maar hoe doe je dit als we niet te veel chemische middelen wilt gebruiken? Er zijn minstens twee middelen die de ideale oplossing kunnen zijn en die je vast al in huis hebt.

Advertisement

Witte wijnazijn

Witte wijnazijn

Needpix

Azijn, een klassieke bondgenoot bij het schoonmaken, is perfect voor het oplossen van vervelende kalkaanslag op de kranen. Het is agressief voor de witte laag, maar niet voor de materialen die je behandelt, maar als je het niet vertrouwt en bang bent voor de verchroming, doe altijd een test op een meer verborgen plek.

Het aanbrengen is heel eenvoudig: je kunt het direct op het aangetaste oppervlak spuiten en het een paar minuten laten inwerken, afhankelijk van hoe ernstig de kalkaanslag is; anders kun je de aangetaste plek omwikkelen met een in azijn gedrenkte doek of een strook watten. Het is belangrijk om het middel minstens 10 minuten te laten zitten om de werking te bevorderen. Nadat de nodige tijd is verstreken - je zullen dit zelf kunnen zien - kun je de resterende resten verwijderen met een tandenborstel, misschien niet te hard om geen krassen te maken.

En als azijn misschien wel het bekendste en meest gebruikte ingrediënt is, is er nog een ander ingrediënt dat niet veel mensen gebruiken, maar dat net zo efficiënt is.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide

Creativo

Waterstofperoxide is een zeer goede bondgenoot tegen kalkaanslag. Om vuil te verwijderen, kun je het direct op de aangetaste plek spuiten en het minstens 15 minuten laten inwerken. Na deze tijd kun je het verwijderen met een in water gedrenkte doek.

En als de aanslag niet lijkt te verdwijnen? Geen zorgen, want je kunt nog steeds waterstofperoxide gebruiken, maar dan in combinatie met baking soda. De resulterende pasta zal een uitstekend middel zijn om op de kalkaanslag te smeren zodat het deze kan oplossen en je kan helpen om het te verwijderen. Spoel het altijd af met schoon water en droog het af om te voorkomen dat het zich opnieuw vormt.

Het belangrijkste is in feite om niet alleen te handelen wanneer de kalkaanslag is verschenen, maar om het te voorkomen door altijd te proberen stilstaand water te drogen of manieren te vinden om het minder hard te maken. In ieder geval zullen deze middelen je in weinig tijd helpen om goede resultaten te bereiken.

Advertisement