Alle tips en stap-voor-stap uitleg over het verpotten en beschermen van de Cycas tegen de kou

door Natasja

11 Februari 2024

Alle tips en stap-voor-stap uitleg over het verpotten en beschermen van de Cycas tegen de kou
Advertisement

De Cycas revoluta is een plant die oorspronkelijk voorkomt in de zuidelijke subtropische gebieden van Japan, met name op het eiland Kyushu. De plant komt van oudsher voor in kustbossen en rotsachtige gebieden en groeit op goed gedraineerde bodems, rotsachtige hellingen en zandgronden. Het geslacht Cycas waartoe deze plant behoort, wordt beschouwd als fossiel, omdat zijn verschijning op aarde dateert van de eerste verschijning van planten op de planeet zo'n 300 miljoen jaar geleden.

Deze groenblijvende vaste plant bestaat daarom al eeuwenlang als sierplant, zeer gewaardeerd om zijn architectonische schoonheid, maar ook om zijn ongelooflijk langzame groei, waardoor hij in ongeveer 20-50 jaar een hoogte van 1,5 meter kan bereiken en geschikt is om in potten te kweken.

Het is een vrij winterharde plant die zelfs temperaturen dicht bij het vriespunt verdraagt, hoewel hij de voorkeur geeft aan een warm en vochtig klimaat. Om goed te gedijen heeft hij verse, vochtige grond nodig en maandelijkse bemesting tijdens het groeiseizoen.

Ondanks zijn langzame groei, moet deze plant ook regelmatig, zij het niet zo vaak, verpot worden. We leggen uit hoe en wanneer je dit moet doen voor een goede groei.

Advertisement

Wanneer de Cycas verpotten

Wanneer de Cycas verpotten

Walking Talking Gardeners/YouTube

Omdat de Cycas een langzaam groeiende plant is, hoef je hem slechts om de 2 tot 4 jaar te verpotten; je weet dat het tijd is om te verpotten wanneer de wortels uit de onderkant van de pot beginnen te komen of wanneer ze de plant naar de oppervlakte tillen. De ideale tijd om deze planten te verpotten is het begin van het lenteseizoen in maart of het herfstseizoen in september.

Besteed aandacht aan de keuze van potgrond, die een hoog drainerend vermogen moet hebben; je kunt dit ook bereiken door universele potgrond te mengen met puimsteen of geëxpandeerde klei. Gezien het weinig verpotten, is het aan te raden om de grond te verrijken met leonardiet, een mengsel van fossiele organische stoffen dat microbiële groei bevordert, voedingsstoffen cheleert en wortelgroei stimuleert. Dit moet twee keer per jaar gebeuren door de bovenste laag aarde te verwijderen, leonardiet aan te brengen en weer aan te vullen met verse aarde.

Advertisement

Hoe de Cycas verpotten

Hoe de Cycas verpotten

Walking Talking Gardeners/YouTube

De Cycas is geen plant die van verpotten houdt en daarom moet je heel voorzichtig te werk gaan bij deze handeling:

  • geef de plant overvloedig water, bij voorkeur door onderdompeling, zodat de grond zachter wordt en gemakkelijker uit de pot te halen is zonder modderig te worden, omdat dit de volgende stappen zou bemoeilijken;
  • kies een pot die minstens 4-5 cm groter is dan de vorige en vul de bodem met geëxpandeerde klei en vervolgens met een dunne laag potgrond;
  • haal de plant heel voorzichtig uit de oude pot door hem horizontaal te plaatsen en een beetje te draaien terwijl je de stengel uit de basis trekt. Pas op dat je de plant niet aan de bladeren of aan de top van de stengel trekt, want dan kun je de plant beschadigen;
  • plaats de plant met de oude kluit in de nieuwe pot en vul deze aan met nieuwe aarde;
  • ga verder met bemesten om nieuwe groei te stimuleren.

De Cycas beschermen tegen de kou

Zoals eerder gezegd, is de Cycas een plant die goed bestand is tegen temperaturen rond het vriespunt waarbij enkele tekenen van bevriezing op de bladeren voorkomen. Zijn ideale temperatuur in de winter ligt echter rond de 10 graden en daarom is het bij zeer intens en langdurig koud weer het beste om de plant te beschermen om vorstschade te voorkomen.

Binnen zetten is misschien niet de juiste keuze, want de lage temperaturen zijn nodig om de plant zijn vegetatieve rust te laten behouden, wat de groei in het aanstaande seizoen bevordert. Vanaf eind oktober of begin november is het echter nodig om de plant te beschermen tegen wintervorst door hem naar een beschutte veranda of balkon te verplaatsen of naar een onverwarmde, goed verlichte overloop.

Planten in de grond, die niet kunnen worden verplaatst, kunnen in plaats daarvan worden beschut met speciale nonwoven doeken of jutezakken.

Dankzij deze tips zal de Cycas plant altijd goed gedijen!

Advertisement
Dit vind je misschien ook interessant