Verticale tuin in een hoek van het huis: een idee voor decoratie (en verlichting!) voor heel weinig geld

door Natasja

11 Februari 2024

Verticale tuin in een hoek van het huis: een idee voor decoratie (en verlichting!) voor heel weinig geld
Advertisement

Het is geen geheim dat de aanwezigheid van planten in huis bijdraagt aan het psychofysisch welzijn, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze een inrichtingsaccessoire zijn die de kamers kunnen verfraaien. Volgens Feng Shui is het huis pas volledig ingericht als je planten in de verschillende kamers hebt gezet.

Het is echter zo dat plantenpotten ruimte nodig hebben en vooral geschikte groeivoorwaarden qua licht, vochtigheid, beschutting tegen tocht enz. Hoe kun je een hoek inrichten die niet teveel ruimte inneemt? Er zijn verschillende manieren, en er is ook een DIY truc die je moet kennen, die we hieronder laten zien.

De briljante truc van sociale media

De briljante truc van sociale media

@houseplusplant/Instagram

Een goedkope en slimme truc, die niet verrassend in de smaak valt bij webgebruikers, is er ook een van creator Samantha Hermann (@houseplusplant). Het is een zeer goedkoop DIY middel waarmee je een verticale tuin kunt maken in de hoek van een kamer, wat die ook mag zijn.

Als je aan een verticale tuin denkt, begrijp je dat je steunen nodig hebt die planten kunnen houden, maar hoe gemakkelijk is het om steunten te vinden die hoog genoeg zijn, vol planken zitten en eenvoudig in de hoeken van kamers passen? Om zulke plantenbakken te vinden moet je de catalogi van online sites uitkammen... Tenzij je je perspectief verandert en een inrichtingsaccessoire aanpast dat voor andere behoeften is gemaakt.

Dit is wat Hermann heeft gedaan, wat ze heeft laten zien in een video met miljoenen views op sociale media https://www.instagram.com/reel/C2D2a23NTyf/?hl=it, en verder heeft uitgelegd in een tutorial op YouTube https://youtu.be/yCXLByCtptI.

Zoals de creator uitlegt, gaat het om het toevoegen van kweeklampen (in dit geval schijfvormige spots) aan de structuur van een hoekrek voor een douchecabine. Het resulterende model is "volledig verplaatsbaar en je kunt de grootte en het aantal planken aanpassen".

Ze wijst op andere voordelen: "het is perfect voor huurders of iedereen die geen gaten in de muur wil maken [...]. Het heeft compacte afmetingen die in elke ruimte passen, en het kan zelfs goed staan in kamers met plafonds van 3 meter hoog!" Je kunt de gebruikte materialen hier https://www.amazon.com/shop/influencer-4908f002/list/4EFQ18AI75KE?tag=samanthaherma-20 vinden, en ook als je dezelfde niet kunt vinden, is het het idee erachter dat je moet bewaren: zoek gewoon een voldoende stevige hoekdoucherek, en geschikte verlichting, en het halve werk is al gedaan!

Advertisement

IKEA plantenhouders om in huis uit te proberen

IKEA plantenhouders om in huis uit te proberen

IKEA

Als het probleem van goed natuurlijk licht niet bestaat in huis, dan kan je overwegen om hangpotten te gebruiken of planten te rangschikken met andere geschikte houders. Het assortiment plantenbakken en pothouders van IKEA kan fijne ideeën opleveren.

Er zijn houders zoals die in het CHILISTRÅN assortiment die geschikt zijn voor veel verschillende soorten kamers. Zo vind je ruimte voor klimplanten, waarvan het gebladerte losjes naar beneden kan hangen...

IKEA

IKEA

En je kunt ook een trolley zoals deze gebruiken: een oppervlak om potten op verschillende hoogtes te plaatsen, maar allemaal in één mooi gevormd element, en vooral gemakkelijk te verplaatsen als dat nodig is, zowel om de planten beter bloot te stellen aan het licht en de temperaturen die ze nodig hebben, als om eenvoudig schoon te maken zonder de potten één voor één te hoeven verplaatsen.

Kortom, met accessoires als deze wordt het heel eenvoudig om groene hoekjes in huis te creëren!

Advertisement