Er is een populaire manier om de kamers zo te schilderen dat het helpt beter te slapen

door Natasja

09 Februari 2024

Er is een populaire manier om de kamers zo te schilderen dat het helpt beter te slapen
Advertisement

Heb je wel eens gehoord van 'colour drenching', het idee om een hele kamer te 'doordrenken' met kleur? Het is een van de meest populaire interieurtrends van de afgelopen jaren, in naam van een voorliefde voor kamers die letterlijk gevuld zijn met kleur. Een veelzijdige aanpak, die naast zijn onbetwistbare esthetische impact ook een ontspannend effect lijkt te hebben, zozeer zelfs dat het vooral wordt aanbevolen in de slaapkamer: het zou helpen om een echt rustgevende slaap te bevorderen.

Kies een kleur en gebruik die overal (min of meer)

Kies een kleur en gebruik die overal (min of meer)

Tina Tyrell/curbed.com

De Engelse uitdrukking 'colour drenching' betekent zoals gezegd, doordrenken, de kamer verzadigen met kleur. En in het bijzonder betekent het de keuze voor een dominante kleur die eigenlijk vrijwel elk zichtbaar oppervlak bedekt.

Dit betekent dat die verf natuurlijk op elke muur wordt gebruikt, maar ook op het plafond, zelfs in combinatie met de vloer, en vervolgens wordt toegepast op meubels, wandbekleding en elke andere architecturale structuur die in de kamer is geïntegreerd (we hebben het bijvoorbeeld over alles wat met gipsplaat kan worden gemaakt, maar niet alleen).

Advertisement
@artdecojewel/Instagram

@artdecojewel/Instagram

Dit betekent dat, zelfs als de oppervlakken die door deze sluier van kleur worden bedekt van verschillende materialen en texturen zijn, er juist door de keuze van één kleur een ontspannende uniformiteit ontstaat. In één woord, monochroom.

Dit moet echter niet in absolute zin worden opgevat.

Monochroom betekent niet saai

Monochroom betekent niet saai

Pinterest

Monochroom betekent in feite niet saai: als je alles in dezelfde kleur schildert, reset je het gevoel van diepte, het clair-obscur dat door elk volume en elke vorm in de kamer wordt gecreëerd. Dat is tenminste wat men vreest voordat men zich aan een dergelijke decoratie-ervaring waagt. In werkelijkheid zijn er verschillende manieren om een saai resultaat te vermijden: ten eerste moet je rekening houden met licht. Natuurlijk licht, dat in de loop van de dag en de seizoenen verandert en dezelfde verf juist door deze natuurlijke veranderingen in een groot aantal verschillende tinten verandert. En vervolgens het kunstlicht: afhankelijk van waar de lichtbronnen zich in de ruimte bevinden, hun intensiteit en temperatuur, kunnen ook de kleurwaarneming laten variëren.

Maar er moet ook rekening mee worden gehouden dat deze monochromie in relatieve zin moet worden opgevat: er is een dominante kleur en andere kleuren die geleidelijk lichter of donkerder worden, meer of minder verzadigd, met licht verschillende temperaturen. Hier kom je in de buurt van het idee van ton-sur-ton interieurs, interieurs die worden gerealiseerd met aangrenzende kleurschakeringen: de reeks blauwen die misschien een kleur bevat die naar turkoois neigt zonder in groen te vervallen.

Niet alleen in de slaapkamer: monochroom brengt overal ontspanning

Niet alleen in de slaapkamer: monochroom brengt overal ontspanning

@michellecgage/Instagram

Het draait allemaal om het vinden van de kleur die het meest bevredigend en ontspannend aanvoelt. Blauw en groen zijn favoriet, maar je kunt het met elk kleurenpalet proberen en bovenal is het een manier van interieurdecoratie die overal werkt.

Je kunt de badkamer, woonkamer, keuken of zelfs de gangen en hal, overgangen totaal veranderen. Stel je voor dat je elke kamer vult met een progressief kleurenpalet!

@holly.koehn/Instagram

@holly.koehn/Instagram

Hoe meer de kamers gevuld zijn met natuurlijk licht, hoe meer je kunt durven met donkere, diepe kleuren zonder het risico te lopen dat het benauwd aanvoelt, integendeel!

Advertisement
@rachelchudley/instagram

@rachelchudley/instagram

En ook de keuze van meubels, bekleding en accessoires kan in het verlengde liggen van de dominante kleuren, waarbij contrasten hier en daar verspreid over een paar details blijven: als het kleurenevenwicht niet wordt verbroken, zul je nooit overweldigd worden door de 'zware' aanwezigheid van kleur in de kamers.

Zou jij enkele kamers in het huis willen doordrenken met kleur?

Advertisement