Poefs en voetenbankjes schoonmaken: laten we samen kijken hoe ze te wassen en te ontsmetten

door Natasja

09 Februari 2024

Poefs en voetenbankjes schoonmaken: laten we samen kijken hoe ze te wassen en te ontsmetten
Advertisement

Net als fauteuils en banken kunnen de poefs en voetenbankjes die je gebruikt om de woonkamer of een andere kamer in huis in te richten, vlekken krijgen, doordrenkt raken met onaangename geuren en over het algemeen vies worden. Daarom moet je ze regelmatig wassen en ontsmetten, net als de rest van de bekleding, en nog meer als je misschien kinderen in huis hebt, of als er honden en katten zijn die ook graag op deze meubels zitten.

Hoe was je zulke veelzijdige inrichtingselementen? Laten we daar samen achter komen.

Een korte handleiding voor de verschillende soorten poefs

Een korte handleiding voor de verschillende soorten poefs

bodema.it

Tenzij ze de stof afneembaar is en dus gemakkelijker met de hand of zelfs in de wasmachine gewassen kan worden (de fabrikanten geven dit altijd duidelijk aan), zijn er over het algemeen enkele voorkeursmethoden voor het schoonmaken van poefs, afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn:

  • Katoen: gebruik een zachte doek of een niet-schurende spons met een mild schoonmaakmiddel of een milde shampoo.
  • Kunstleer: gebruik een zachte spons of doek en een zeer mild schoonmaakmiddel, zonder te veel water te gebruiken.
  • Leer: naast specifieke schoonmaakmiddelen kun je ook zadelzeep proberen (dat zou je altijd in huis moeten hebben als je leren bekleding in huis hebt!).
  • Vinyl: geef de voorkeur aan alkalische schoonmaakmiddelen, nooit zure, en help indien nodig met een zachte borstel.
  • Wol: wasmiddel voor delicate kleding, deppen met een zachte doek zonder te veel water te gebruiken.
  • Kunstbont: grondig stofzuigen en daarna deppen met een spons en een mild schoonmaakmiddel.
  • Fluweel: als je schoonmaakmiddelen hebt die geschikt zijn voor bekleding van dit type is dat beter, anders deppen met een spons en een mengsel van water (een kopje) waarin je een afgestreken theelepel mild afwasmiddel of Marseillezeep hebt opgelost en goed hebt gemengd.

Advertisement

Hoe onaangename geuren uit een poef verwijderen?

Hoe onaangename geuren uit een poef verwijderen?

IKEA

Omdat het vaak meubels zijn die geen afneembare hoezen hebben, maar die doordrenkt raken met onaangename geuren, vooral wanneer ze als voetenbankje worden gebruikt, is het belangrijk om te zorgen voor ontgeuring en desinfectie.

Voor het onderhoud is het belangrijk om het vuil zo vaak mogelijk op te zuigen met een goede stofzuiger. Bij de aankoop van dit soort meubilair is het daarom altijd aan te raden om de aanschaf van speciale apparaten te overwegen, zoals een tapijtreiniger, die meestal met specifieke schoonmaakmiddelen werken en automatisch de hoeveelheid water en zeep doseren en overtollige vloeistof meteen opzuigen.

Om te ontgeuren kun je baking soda gebruiken: strooi baking soda over de hele poef, wacht een half uur of langer en zuig alles op. Het is een ietwat mild middel dat misschien niet meteen resultaat geeft, maar als het een gewoonte wordt, maakt het een groot verschil.

Als het nodig is om te wassen om een hardnekkiger geur te verwijderen, geef dan altijd de voorkeur aan actieve zuurstofproducten: geen bleekmiddel, maar misschien een mild bleekmiddel, voldoende verdund. Zoals bij alle meubels die geen afneembare bekleding hebben, is het een goed idee om niet te veel water te gebruiken, vooral als je geen stofzuiger of vergelijkbaar gereedschap hebt waarmee je het water uit de stof en de bekleding kunt halen. Het is beter om de handeling na een paar dagen te herhalen dan alles heel nat te maken en ideale omstandigheden te creëren voor de verspreiding van schimmel en bacteriën.

diotti.com

diotti.com

Dus elke keer als je poefs moet schoonmaken, doop doeken of sponzen in een vloeibaar mengsel (zeep moet altijd goed verdund zijn, want je kunt niet makkelijk afspoelen), wring goed uit en dep. Het vergt geduld, maar de vezels verzadigen met water en zeep die vervolgens niet worden verwijderd, maakt de situatie erger, vooral wat betreft de geur!

Aan het mengsel van zeep en water (verschillend afhankelijk van de materialen, zoals we hebben gezien) kun je ook waterstofperoxide toevoegen om te helpen ontsmetten en mogelijke schimmel en zwammen te bestrijden.

Hoe dan ook, als je DIY middelen en specifieke producten gebruikt, is het altijd beter om een test te doen op een verborgen deel van de poef, om te controleren of je misschien verkleuring of andere schade aan het bekledingsmateriaal veroorzaakt. Als je dat eenmaal hebt gecontroleerd, kun je vrijer te werk gaan op het hele meubelstuk!

Advertisement