Maak je klaar om deze interieurtrends een beetje overal te zien in 2024

door Natasja

08 Februari 2024

Maak je klaar om deze interieurtrends een beetje overal te zien in 2024
Advertisement

Inrichtingstrends volgen elkaar onophoudelijk op en komen uit de meest uiteenlopende plaatsen, maar welke zullen in 2024 de overhand nemen? Al aan het einde van 2023 hebben designexperts zich uitgesproken over dit onderwerp: ontwerpers, wereldberoemde kleurenexperts, sociale platforms, architectenbureaus en de media in het algemeen hebben een aantal trends ontwikkeld die in opkomst zijn en die lijken te blijven, in ieder geval voor het komende jaar. Laten we samen eens kijken welke dat zijn.

Advertisement

Bruin is helemaal in

Bruin is helemaal in

@rockettstgeorge/Instagram

De kleur van het jaar wordt uitgeroepen door 's werelds bekendste kleurenfabrikanten en iedereen heeft zijn mening. Maar wat blijkt uit de keuzes van mensen, van gewone mensen tot professionals? Eigenlijk zijn er meerdere antwoorden op deze vraag, maar er is ook een interessant feit om in gedachten te houden: de comeback van bruin. Een kleur die, buiten natuurlijke houttinten, geen hoofdrol heeft gespeeld in interieurontwerp. Nu is het idee om elke kamer, van de slaapkamer tot de woonkamer en daarbuiten, te hullen in de warme, zachte tinten van bruin echter volledig geaccepteerd, en het valt zeker in de smaak!

Het laat ruimte voor kleurencombinaties in natuurlijke of neutrale tinten (wit, grijs, beige, groen), maar ook voor wat onverwachte scheiding met verzadigde tinten (turkoois, rood, geel) naar smaak.

Advertisement

Een beetje Scandinavisch, een beetje minimaal, maar vooral milieuvriendelijk

Een beetje Scandinavisch, een beetje minimaal, maar vooral milieuvriendelijk

@maelina.design/Instagram

We komen zo bij de meest eclectische trends, maar er is nog steeds een uitstekende voortzetting van de smaken die de afgelopen jaren de interieurmode hebben gedomineerd: de sereniteit die wordt uitgedragen door omgevingen die zijn geïnspireerd op het minimalisme, maar dan in een zachte toon. Dus die het overbodige vermijden, maar ook de onpersoonlijke kilte van het ultramoderne, en in plaats daarvan natuurlijke materialen en kronkelende vormen verwelkomen om te combineren met de meer rigoureuze. In die zin lijkt het een beetje op de Scandinavische smaak, die altijd al deel uitmaakte van de minimalistische visie, maar dan op een milieuvriendelijke en groene manier.

Ronde vormen

Ronde vormen

babamshop/Etsy

Een van de onbetwistbare inspiratiebronnen voor mode (ook los van interieurontwerp) zijn de jaren zeventig, die een waardering terugbrachten voor golvende vormen, vooral de perfectie van de cirkel.

homary.com

homary.com

Dit is vooral te zien aan de aanvullende meubels in elke kamer: salontafels, nachtkastjes, stoelen, voetenbanken enz. Rond, dus vaak cilindervormig, maar ook accessoires zoals lampen, vaak bolvormig!

De glinstering van chromen details

De glinstering van chromen details

alphamodern.com.au

Toen mensen zich de toekomst voorstelden in de jaren 60 en 70, in de literatuur, op televisie en in de bioscoop, was er een overvloed aan chroommetaal. En het was ook te zien in de afwerking van eigentijdse meubels en zelfs auto's. Met een nieuwe liefde voor de esthetiek van die tijd is de voorliefde voor de glinstering van chromen oppervlakken ook teruggekeerd en deze verschijnen nu in meubels, zowel nieuwe als moderne.

Advertisement
mcmullinandco.com

mcmullinandco.com

Er is dan zijn er ook nog de geraffineerde designstukken waarin juist dit type materiaal is verwerkt, ze maken er zelfs hun belangrijkste kenmerk van.

De charme van de jaren zeventig

De charme van de jaren zeventig

@70shousemanchester/instagram

Hier keert dus een beetje de hele maatstaf van schoonheid van de jaren 70, met de verzadigde kleuren en zelfs felle, schokkende contrasten, terug als inspiratie: het wordt niet strikt herhaald, maar dient een beetje als leidraad voor de keuzes van degenen die houden van die explosie van kleuren en combinatie van vormen.

Advertisement

Overdrijven is mooi: maak plaats voor maximalisme

Overdrijven is mooi: maak plaats voor maximalisme

@theobert_pot/instagram

Aan de andere kant van het spectrum dan de minimalistische en Scandinavische benadering die we eerder zagen, vinden we het maximalisme: de esthetische visie die het idee van 'more is more' belichaamt, wat weergeven kan worden als 'veel is beter', een echte aanmoediging om te overdrijven en te mixen. Er worden materialen, patronen, kleuren, vormen, stijlen in het algemeen gemengd en men ontdekt dat de combinatie ervan een geheel creëert dat in feite heel mooi is!

Kunst ten koste van alles

Kunst ten koste van alles

@elledecorationfr/Instagram

Vervolgens is er nog een meer transversale trend, die een beetje ten grondslag ligt aan alles wat we tot nu toe hebben gezien: de wens om geen genoegen te nemen met de standaardkeuzes, maar altijd op zoek te gaan naar het iets verfijndere en kunstzinnige alternatief.

Dit betekent dat je in massa geproduceerde decoraties zonder persoonlijkheid moet vermijden ten gunste van kunstwerken, van de meest toegankelijke tot de die van nissen, die je eigen smaak uitdrukken. Stijlverklaringen die uniek en onherhaalbaar zijn.

Advertisement
anthomdesignhouse/instagram

anthomdesignhouse/instagram

Dus ook bij het kiezen van alledaagse accessoires, meubels en inrichtingselementen investeer liever in iets met een speciaal ontwerp dan in een eenvormig standaard element zonder karakter.

Welke van deze trends hebben jouw voorkeur voor de inrichting van je huis?

Advertisement