De vreugde van boekliefhebbers: de inrichtingstrend die momenteel populair is, is 'Bookshelf Wealth', maar wat is dat eigenlijk?

door Natasja

07 Februari 2024

De vreugde van boekliefhebbers: de inrichtingstrend die momenteel populair is, is 'Bookshelf Wealth', maar wat is dat eigenlijk?
Advertisement

Een berg boeken: de esthetische maatstaf die woedt in het interieurontwerp waar boekliefhebbers over de hele wereld gek van zijn. Het vindt zijn oorsprong op sociale media, maar verspreidt zich steeds meer bij mensen in huis en wordt 'Bookshelf Wealth' genoemd, oftewel een overvloed, bijna weelde aan boeken in het volle zicht. Makkelijk om te doen, als je huis al vol staat met boeken, maar let op om het goed te doen!

Advertisement

Bookshelf Wealth: de ideale doelgroep zijn boekenliefhebbers

Bookshelf Wealth: de ideale doelgroep zijn boekenliefhebbers

@jaredhughesdesign/Instagram

Als je een boekenliefhebber bent, ben je zeker nooit helemaal gezwicht voor het gemak van e-readers: praktisch, functioneel, maar zonder enige vorm van romantiek. Niets evenaart het tactiele, visuele en zelfs olfactorische plezier van een boek in je handen houden.

Gedrukt papier, kortom, is er ondanks de komst van digitalisering al tientallen jaren in geslaagd om te overleven, en hoewel het dat doet in kwantitatief zeer kleine vormen, is de kwaliteit soms erg hoog. Uitgevers over de hele wereld zijn overgestapt op meer zorgvuldig uitgegeven edities van boeken, juist voor diegenen die niet over willen gaan op het digitale bestand en boeken willen verzamelen. En de Bookshel wealth trend lijkt precies op maat gemaakt voor diegenen die nog steeds verzamelaars van gedrukte boeken zijn.

Advertisement

Een groot aantal maar geen rommel

Een groot aantal maar geen rommel

@kabinettandkammer/Instagram

Denk dus aan iedereen die je kent die altijd overweldigd wordt door stapels boeken in huis: zij zijn goede kandidaten voor dit soort inrichting, maar ze moeten zich nog steeds aanpassen aan de dictaten van de maatstaf. We hebben het natuurlijk over een overvloed aan boeken, maar niet over totale chaos.

Daarom moeten boeken zorgvuldig worden gerangschikt op de planken: boekenkasten moeten natuurlijk niet strikt netjes zijn, maar boeken en tijdschriften mogen ook niet zomaar neer worden gezet en gelegd. Bereken de beschikbare ruimte en vul elk kastvak op basis daarvan.

Geen dwangmatige obsessie om alles op kleur of grootte te groeperen, maar een minimum aan orde waardoor het geheel er niet uitziet als een betekenisloze chaos.

Het vintage tintje

Het vintage tintje

@muum.online/instagram

Niets let je de overvloed aan verzamelde boeken in elk soort meubel dat je maar wilt te tentoonstellen, en de boeken zelf kunnen elke vorm en stijl hebben, maar deze stijl wordt volledig bereikt wanneer er een vintage tintje aan wordt toegevoegd: de indruk wordt gewekt dat de persoon die in het huis woont een echte passie heeft voor het verzamelen van boeken, en ook veel smaak heeft. Je bereikt niet de overdrijving van het maximalisme, met zijn eclectische en soms desoriënterende mix, maar je bent zeker ver verwijderd van de puurheid en absolute orde van het minimalisme.

De boeken zijn een viering van een vol leven vol gedenkwaardige herinneringen.

Wees authentiek

Wees authentiek

@asouthernpreppy/Instagram

De weelde van boeken moet authentiek zijn. Ken je die boeken die in showrooms in meubels worden gepropt, gewoon alleen voor de 'show'? Hier is het vullen van willekeurige planken met prachtige boeken die geen intrinsieke waarde voor je hebben, in strijd met het esthetische doel in kwestie. Je wilt niet een look aseptisch nabootsen, maar jezelf uitdrukken met je eigen collectie die in de loop der jaren is toegenomen.

Naast boeken kunnen daarom ook snuisterijen, een paar souvenirs, voorwerpen die in het algemeen over jou spreken, over ervaringen en smaken, verschijnen.

@ being_injeanuity/Instagram

@ being_injeanuity/Instagram

Kortom: volgens de mode van het moment moet je huis, in plaats van een stijloefening die een specifiek en onveranderlijk designideaal najaagt, op maat gemaakt zijn, gevuld met alles wat je vertegenwoordigt, en als dat ook betekent dat je bergen boeken die je in de loop der jaren hebt verzameld moet gebruiken als middel om te decoreren, dat moet dan maar!

Advertisement