Make-upvlekken op de wastafel in de badkamer? Je kunt ze verwijderen met een paar eenvoudige thuismethodes

door Natasja

07 Februari 2024

Make-upvlekken op de wastafel in de badkamer? Je kunt ze verwijderen met een paar eenvoudige thuismethodes
Advertisement

In verreweg de meeste gevallen doe je make-up op voor de badkamerspiegel. Het is natuurlijk handig om een kaptafel in de hoek van een kamer te hebben, uitgerust met alles wat je nodig hebt, maar je hebt niet altijd de ruimte, en al mocht dat wel zo zijn, soms moet je make-up echt bij de wastafel in de badkamer op doen. Wastafels die meestal van keramiek of porselein zijn en op den duur besmeurd raken met vlekken die zijn achtergebleven door de cosmetica zelf, vooral foundation en de verschillende BB-crèmes.

Als je niet snel alle sporen verwijdert, lijken de vlekken op het keramiek getatoeëerd te raken, en hoe kun je ze dan verwijderen? Lees verder om daar achter te komen.

Baking soda gebruiken om make-upresten van de wastafel te verwijderen

Baking soda gebruiken om make-upresten van de wastafel te verwijderen

Creativo

De eerste optie die je kunt proberen als de situatie ernstig genoeg is - d.w.z. als zelfs het gebruik van normale ontvetters en badkamerschoonmaakmiddelen niet het gewenste effect lijkt te hebben - is met baking soda, desgewenst te combineren met witte azijn.

1. Maak in een kleine kom een crème van baking soda en water. Het moet vrij dik en niet erg vloeibaar zijn.
2. Smeer de crème met behulp van een spons of een oude tandenborstel op de kringen die je wilt verwijderen.
3. Als je wilt, kun je er ook een beetje witte azijn op sprenkelen (er een beetje op schenken zou alle crème naar beneden moeten laten gaan) en wachten tot de bruisende reactie tussen de twee stoffen is afgelopen.
4. Schrob dan met de (niet-schurende) spons of tandenborstel over de vlek die je wilt verwijderen.
5. Afspoelen

Als er vlekken achterblijven, kun je de zojuist beschreven stappen herhalen, waarbij je de wachttijd verlengt voordat je gaat schrobben en alles afspoelt.

Advertisement

Het alternatieve middel: waterstofperoxide

Het alternatieve middel: waterstofperoxide

Pxhere

Een andere troef voor de huishoudelijke schoonmaak: waterstofperoxide. Vergeleken met de zojuist genoemde methode is dit een milder middel, omdat het geen schurende stof is en dus ook niet het risico met zich meebrengt dat de afwerking van het porselein een beetje beschadigd wordt. Dus als je denkt dat de situatie niet zo drastisch is, is het beter om eerst deze methode te proberen.

Onthoud bovendien dat elk van deze methoden in elk geval moet worden gebruikt nadat je de wastafel regelmatig hebt schoongemaakt met een geschikt schoonmaakmiddel: op die manier verwijder je gemakkelijker al het vuil en worden hardnekkige vlekken gemakkelijker te herkennen, zodat je alleen die direct kunt aanpakken.

Om waterstofperoxide te gebruiken, heb je ook absorberend papier nodig, zoals keukenpapier.

1. Leg het papier op de vlekken
2. Laat het absorberend papier goed er aan hechten door er waterstofperoxide op te gieten, net genoeg om het papier te verzadigen en zorg ervoor dat de waterstofperoxide in contact komt met het porselein of keramiek.
3. Laat minstens 30 minuten of langer zitten
4. Verwijder het papier en wrijf nog wat waterstofperoxide op de kringen met een oude tandenborstel.
5. Afspoelen.

Nu zou je het verschil moeten merken. Deze methode is ook geschikt voor gekleurd of vintage porselein, juist omdat het delicater is.

Als je het nodig vindt om iets agressiever te werk te gaan, kun je een lichte pasta maken door baking soda toe te voegen aan waterstofperoxide en dit erop te strooien en in te wrijven met behulp van een tandenborstel of zachte spons.

Klaar om de wastafel er weer als nieuw uit te laten zien?

Advertisement