Alles wat je nodig hebt om de voegen schoon te maken is één product dat je waarschijnlijk al in huis hebt

door Natasja

06 Februari 2024

Alles wat je nodig hebt om de voegen schoon te maken is één product dat je waarschijnlijk al in huis hebt
Advertisement

Je maakt tegelvloeren of ook de muren van een badkamer of keuken die bijna altijd bedekt zijn met keramische of porseleinen tegels, maar aan het einde van de klus heb je niet het gevoel dat het resultaat echt perfect is. Het is geen kwestie van inspanning of schoonmaakmiddelen, het is waarschijnlijk het feit dat je je niet goed hebt geconcentreerd op de individuele voegen tussen de tegels.

Een ondankbaar klusje dat niet vaak hoeft te gebeuren, maar ook niet eindeloos kan worden uitgesteld. En tussen de verschillende middelen om dit effectief aan te pakken, is er een iets minder bekende die het verschil kan maken. Lees verder voor meer informatie.

Een alternatieve methode om voegen beter schoon te maken

Een alternatieve methode om voegen beter schoon te maken

Freepik

Iedereen die huisdieren in huis heeft, weet dat het kan gebeuren dat ze vlekken achterlaten op meubelstoffen of tapijten, hoe goed ze ook opgevoed zijn. En meestal, als je honden of katten in huis hebt, heb je ook een of ander sprayproduct dat je kunt gebruiken om vlekken van die oppervlakken te verwijderen. 

Dit zijn de speciale schoonmaakmiddelen, vaak samengesteld om vlekken (en de geur) van urine van huisdieren te verwijderen. De beste middelen zijn de enzymatische, maar er zijn ook andere die de klus kunnen klaren. En wist je dat ze ook handig zijn om vuil los te maken van vloer- en muurvoegen? Vooral schuimschoonmaakmiddelen worden aanbevolen voor dit gebruik, meer dan vloeibare schoonmaakmiddelen: breng een gematigde hoeveelheid aan langs de voegen, laat het een tijdje inwerken en schrob dan met een borstel (specifieke borstels, maar ook een oude tandenborstel die niet te zachte haren heeft) en spoel alles af.

Het klusje gaat veel eenvoudiger en sneller dankzij de ontvettende werking van het schuimschoonmaakmiddel, en het resultaat mag er zeker zijn.

Advertisement

Andere huismiddelen voor het schoonmaken van voegen

Er kunnen verschillende alternatieve middelen worden aanbevolen om voegen schoon te maken zonder dat je een specifiek product hoeft te kopen. Bijvoorbeeld:

  • Een goede multifunctionele ontvetter: soms is de ontvetter die je gewoonlijk in de badkamer of keuken gebruikt meer dan genoeg. Op de vloer kun je het direct op de te reinigen plekken gieten, of het een beetje verdunnen en wat meer erop gieten. Laat het inwerken en dan zal het weinig tijd kosten om te schrobben en al het vuil dat tevoorschijn komt te verwijderen.
  • Waterstofperoxide: als het schoon te maken oppervlak niet erg groot is, of als het lang geleden is dat je dit hebt gedaan en je grondig wilt schoonmaken, ontsmetten en ook het risico op gevaarlijke schimmel wegnemen, dan is waterstofperoxide de oplossing. Je kunt het vloeibaar gebruiken door het direct op de voegen te gieten en een paar minuten te wachten voordat je gaat schrobben en afspoelen; je kunt het ook mengen met een beetje baking soda om een crème te vormen. Ook in het laatste geval moet je het een paar minuten laten inwerken voordat je het vuil eraf schrobt en afspoelt.
  • Citroensap of witte azijn: deze middelen kunnen alleen worden gebruikt of verdund met water, in een spuitfles zoals elke ontvetter. Voor een betere reiniging is het altijd het beste om het een paar minuten te laten inwerken en dan verder te gaan met handmatig schoonmaken.

Heb jij een favoriete methode om de voegen schoon te maken?

Advertisement