De vloer kan ook van invloed zijn op de verwarmingskosten: welke zijn het meest kostenbesparend?

door Natasja

07 Februari 2024

De vloer kan ook van invloed zijn op de verwarmingskosten: welke zijn het meest kostenbesparend?
Advertisement

Tegenwoordig richten we ons steeds meer op het verminderen van het verwarmingsverbruik in huis, niet alleen om het milieu te helpen door bronnen van vervuiling te verminderen, maar ook en vooral om geld te besparen op rekeningen die elk jaar hoger en hoger worden.

Een van de vele variabelen die bijdragen aan het bepalen van de verwarmingskosten in huis is ook het type vloerbedekking in het huis, waarvan de keuze niet alleen gebaseerd moet zijn op praktische en esthetische aspecten, maar ook op thermisch comfort. Sommige vloeren zijn namelijk warmer dan andere, wat zorgt voor warmere huizen en lagere energierekeningen, terwijl overbelasting van het verwarmingssysteem wordt voorkomen.

In feite gaat 10-20% van de warmte verloren via de vloer en dit ongemak kan worden verminderd door vloeren te kiezen die meer warmte vasthouden. Laten we eens kijken welke vloeren het meest energiebesparend zijn.

Vloeren die warmteverlies tegengaan en energierekeningen verlagen

Vloeren die warmteverlies tegengaan en energierekeningen verlagen

@levoyageinterieur/Isntagram

Sommige soorten vloeren zijn beter geschikt om warmteverlies en dus ook de kosten van de rekeningen te beperken en verdienen de voorkeur in kamers waar je de warmte beter wilt vasthouden, zoals woon- en slaapkamers:

  • vinyl: deze bekleding wordt meestal aanbevolen voor vloerverwarming, omdat de dunne dikte en het hoge warmtegeleidingsvermogen het geschikt maken om warmte uit te stralen, maar sommige bekledingen zijn juist ontworpen om warmte vast te houden en te voorkomen dat deze wordt verspreid;
  • parket: hout is een materiaal met een hoog warmte-isolerend vermogen en is daarom een van de meest geschikte materialen om de warmteverspreiding binnen de perken te houden met behoud van een goed thermisch comfort en vermindering van het verbruik;
  • vloerbedekking: zacht en pluizig, vloerbedekking maakt een hoge mate van aanpassing van de vloer mogelijk en voegt elegantie en comfort toe. De vezels ervan zijn ook goede thermische isolatoren, die warmte kunnen vasthouden en de energierekening kunnen verlagen.

Advertisement

Koude vloeren

Koude vloeren

@acotswoldlifestyle/Instagram

Sommige vloertypes zijn koeler en bevorderen de geleiding van warmte, waardoor het warmteverlies en de kosten van de rekeningen toenemen. Deze vloeren zijn meestal geschikt voor de installatie van vloerverwarming, waardoor de warmteoverdracht naar de kamer wordt bevorderd en het thermisch comfort wordt verhoogd, maar zonder dit type installatie kunnen ze leiden tot een aanzienlijke verhoging van de energierekening: natuursteen, tegels, PVC en sommige soorten vinyl zijn allemaal uitstekende warmtegeleiders en daarom moeten er strategieën worden toegepast om de energierekening te verlagen.

Mogelijke isolerende interventies voor koude vloeren

Mogelijke isolerende interventies voor koude vloeren

@denj.home/Instagram

Naast de al genoemde vloerverwarming kun je ook thermische isolatie onder het oppervlak aanbrengen of, als de vloer al ligt, vloerkleden neerleggen. Deze oplossing is heel eenvoudig maar wordt vaak onderschat, maar is perfect om het huis in de winter op te warmen en de verwarmingskosten te verlagen. Leg ze op strategische plekken in het huis, bijvoorbeeld naast bedden en banken of in badkamers, zodat je een warmer gevoel krijgt als je door het huis loopt. Het nadeel is dat ze vaak schoongemaakt moeten worden om stofophoping te voorkomen, maar je kunt vloerkleden kiezen die gemakkelijk te stofzuigen en in de wasmachine te wassen zijn om het ongemak te beperken.

Heb jij ook de rekeningen verlaagd door de vloer met zorg te kiezen?

Advertisement