Trucs en geheimen om het strijkijzer en waterreservoir zo goed als nieuw te houden

door Natasja

21 Februari 2024

Trucs en geheimen om het strijkijzer en waterreservoir zo goed als nieuw te houden
Advertisement

Het strijkijzer is al heel lang aanwezig in alle huizen en is een belangrijk apparaat waarmee je de kleren altijd netjes kunt houden. Door het verschillende gebruik vormt zich echter meestal kalk in het waterreservoir, wat de werking in gevaar kan brengen. Laten we daarom eens kijken wat de beste trucs zijn om het strijkijzer in de beste staat te houden.

Advertisement

Hoe kan het ijzeren waterreservoir worden schoongemaakt?

Hoe kan het ijzeren waterreservoir worden schoongemaakt?

Pexels

Het meest kwetsbare onderdeel van een strijkijzer is het waterreservoir waarin het hete water wordt verwarmd dat nodig is om kreuken uit kleding te verwijderen.

Om dit schoon te maken, heb je witte azijn, een maatbeker en wat water nodig.

Vul de helft van het reservoir met water en de andere helft met witte azijn. Verwarm het strijkijzer vervolgens tot een hoge temperatuur en laat alle stoom ontsnappen om de kalk uit de binnenkant te verwijderen.

Laat het strijkijzer afkoelen en leeg het reservoir om de kalk die inmiddels van de wanden is losgekomen te verwijderen. Vul het reservoir vervolgens opnieuw met een oplossing van ongeveer 10% azijn en 90% water.

Herhaal dit proces tot er geen kalk meer uit het reservoir komt.

Advertisement

Hoe zit het met de andere delen van het ijzer?

Hoe zit het met de andere delen van het ijzer?

Pexels

Het waterreservoir is slechts een van de onderdelen van het strijkijzer. Het is daarom een goed idee om ook de andere onderdelen regelmatig schoon te maken.

Voordat je begint met het schoonmaken van het strijkijzer, moet je ervoor zorgen dat het apparaat koud is en dat de stekker uit het stopcontact is.

Begin met het schoonmaken van de buitenkant van het strijkijzer: gebruik een vochtige doek om opgehoopt vuil te verwijderen en voeg indien nodig een beetje witte azijn toe om hardnekkige vlekken te verwijderen.

Zodra je klaar bent met schoonmaken, droog het strijkijzer dan grondig af met een zachte doek. Zorg ervoor dat het apparaat volledig droog is voordat je het opbergt of opnieuw gebruikt.

Hoe wordt de strijkzool schoongemaakt?

Hoe wordt de strijkzool schoongemaakt?

Creativo

De laatste essentiële stap om het strijkijzer grondig schoon te maken en het langer mee te laten gaan, is het schoonmaken van de strijkzool, het deel dat in direct contact komt met de kleding.

Maak een oplossing in een teiltje door een beetje azijn te mengen met lauw water. Neem een zachte spons en schrob de strijkzool voorzichtig tot hij glanst en zijn oorspronkelijke kleur weer heeft.

Als hij schoon is, droog hem dan zorgvuldig af zodat er geen druppel op het oppervlak achterblijft.

Als je nog steeds niet tevreden bent met het resultaat, kun je ook een citroen doormidden snijden en over de hele strijkzool wrijven. Spoel daarna af met een vochtige doek en droog volledig af met een andere droge doek.

Het strijkijzer in uitstekende staat houden is essentieel om optimale prestaties te garanderen en de levensduur van het strijkijzer te verlengen. Door het waterreservoir regelmatig schoon te maken met een oplossing van water en witte azijn, samen met de andere externe onderdelen, blijft het apparaat perfect werken.

Advertisement