Witte schimmel bestrijden: identificeer, confronteer en verwijder de vijand van de muren!

door Natasja

15 Februari 2024

Witte schimmel bestrijden: identificeer, confronteer en verwijder de vijand van de muren!
Advertisement

Het is je misschien al eens overkomen dat er een witte aanslag op de muren van het huis verschijnt. In deze situatie moet je je zeker zorgen hebben gemaakt over hoe je dit kunt oplossen. Wanhoop echter niet, er zijn verschillende methoden waarmee je witte schimmel eenvoudig van muren kunt verwijderen.

Advertisement

Wat is witte schimmel op de muren?

Wat is witte schimmel op de muren?

failedepicardiectomy/Reddit

Witte schimmel op de muren ziet eruit als een soort wit poeder dat zich op muren afzet. In werkelijkheid is het geen echte schimmel, maar eerder minerale zoutkristallen die ontstaan door de verdamping van vocht in de ruimte en op de muren, salpeter genaamd.

Daarom komt dit fenomeen veel vaker voor nadat er een waterlek is geweest en de muur aan het opdrogen is.

Daarbij kan deze witte schimmel niet alleen op muren voorkomen, maar ook op vloeren en in tegelvoegen.

Uiteraard mag echte schimmel niet worden verward met optrekkend vocht. De eenvoudigste manier om ze van elkaar te onderscheiden is op basis van geur: echte schimmel stinkt, terwijl witte schimmel gewoon geurloos is.

Advertisement

Hoe kan witte schimmel op muren worden verwijderd?

Hoe kan witte schimmel op muren worden verwijderd?

Pexels

Om witte schimmel op muren te verwijderen, is het allereerst zeer belangrijk om de bron van de vochtigheid direct te identificeren en op te lossen.

Zodra de oorzaak van de schimmel is opgelost, kun je overgaan tot het verwijderen van de bestaande schimmel, waarbij je erop let dat je specifieke producten tegen zouten gebruikt om mogelijke nieuwe schimmelvorming te voorkomen.

Je kunt ook plaatselijk ammoniak- of bleekoplossingen erop doen of kiezen voor reiniging met een mengsel van water en zoutzuur.

Onthoud echter dat deze methoden effectief zijn voor het verwijderen van witte schimmel op muren, maar het probleem niet definitief oplossen. Als de oorzaak van de vochtigheid niet resoluut wordt aangepakt, bestaat namelijk het risico dat er opnieuw salpeter ontstaat.

Hoe witte schimmel op muren voorkomen?

Hoe witte schimmel op muren voorkomen?

EAssia/Reddit

Om de vorming van witte schimmel op muren te voorkomen, is het essentieel om de luchtvochtigheid in de kamer in de gaten te houden.

We raden aan ontvochtigers te gebruiken en tijdens zonnige dagen de ramen open te houden om de luchtuitwisseling en het drogen van de kamers te bevorderen.

Als je waterlekkage opmerkt, is het essentieel om snel actie te ondernemen door de oorzaak van het probleem te achterhalen en op te lossen.

Als er een mogelijkheid is, is het bovendien een goed idee om bij de constructie van de muren te kiezen voor materialen die vrij zijn van natuurlijke zouten die de belangrijkste oorzaak zijn van de vorming van witte schimmel op de muren.

Kortom, dit onaangename probleem is een teken van de aanwezigheid van een te hoge luchtvochtigheid in de kamer of het huis en geen echte schimmel. Om het effectief te verwijderen, is het essentieel om de bron van de vochtigheid te identificeren en op te lossen, met behulp van geschikte methoden om afzettingen die zich al hebben gevormd te verwijderen en om te voorkomen dat ze in de toekomst opnieuw verschijnen.

Advertisement