10 onmisbare voorwerpen waar je niet zonder kunt in de slaapkamer

door Natasja

05 Februari 2024

10 onmisbare voorwerpen waar je niet zonder kunt in de slaapkamer
Advertisement

Het rijk van de rust, de plek waar je je batterijen oplaadt om elke nieuwe dag tegemoet te treden: de slaapkamer moet zo goed mogelijk worden ingericht om je welzijn te garanderen, en misschien ook wel een goed humeur! Bij de inrichting moet je je dus vooral richten op een aantal elementen: een aantal essentiële meubels en accessoires die goed gekozen moeten worden, zodat ze voldoen aan je behoeften. Laten we er een paar bekijken waarover je duidelijke ideeën moet hebben.

Een aangepast bedstructuur

Een aangepast bedstructuur

wayfair.com

We bedoelen niet per se iets dat gemaakt is met specifieke materialen, modellen en afmetingen die individueel bedacht zijn voor een enkel bed, maar eerder de keuze voor een soort structuur die past bij de behoeften van de kamer.

Als er ruimte is voor een puur decoratieve structuur, misschien zelfs een grote en volumineuze, is dat prima! Maar als je elke centimeter extra nodig hebt om alles wat je nodig hebt op te bergen zonder een rommeltje te creëren, kijk dan eens naar opbergbedden. Er zijn modellen die ruimte overlaten onder het bed, andere die zelfs het hoofdeinde gebruiken voor extra opbergruimte.

Advertisement

Matrassen en kussens

Matrassen en kussens

lifeforstock/Freepik

Tweede essentiële stap: investeer, indien mogelijk, in een matras en kussens die de beste nachtrust garanderen. Er zijn verschillende technologieën en productiematerialen: traditioneel, traagschuim, latex, natuurlijke vezels of zelfs een combinatie van deze opties. Je moet begrijpen welke het meest geschikt is voor jou: veren lijken misschien gedateerd, maar ze zijn beter voor wie robuuster is en veel zweet; latex is goed voor wie veel beweegt tijdens het slapen, enz.

Hetzelfde geldt voor hoofdkussens, die ook van vorm en grootte veranderen. Je slaapgewoontes (houding, meer of minder frequente bewegingen), maar ook je bouw (lange of korte nek) en zelfs mogelijke pathologieën (vooral betreft de nek) moeten je leiden bij het kiezen van het voorwerp dat het beste past bij je behoeften. Het zal zich allemaal terugbetalen wanneer je eindelijk gaat slapen.

Lakens

Lakens

pandalondon.com

Je moet ze vaak vervangen, en ook die moet je kiezen op basis van de specifieke omstandigheden. Te beginnen met het seizoen! Er zijn fijnere soorten katoen die altijd goed zijn, maar linnen of bamboe stoffen zijn ook altijd een goede keuze om te overwegen.

Spreien en allerlei soorten dekbedden

Spreien en allerlei soorten dekbedden

Freepik

Een sprei of dekbed om overal op te leggen, zoals het is, of dekbedden om in dekbedovertrekken te stoppen? Eigenlijk hangt de keuze af van je esthetische voorkeuren. Inmiddels zijn er namelijk dekbedovertrekken van vrijwel elk materiaal en uiterlijk.

Het is beter om ze in verschillende diktes en warmtes te hebben, afhankelijk van de seizoenen, en vooral om te overwegen om 'mini-versies' te kopen, van die kleine dekbedjes, of gewatteerde plaids, die net achter de schouders kunnen worden gestopt, zodat je je altijd in warmte kunnen hullen tijdens de koudste periodes.

Extra kussens

Extra kussens

anayahome.com

Het toevoegen van extra kussens is een discussiepunt: ze zijn mooi om te zien, dat zeker, maar elke avond moeten ze van het bed af gehaald worden en de volgende ochtend er weer op worden gelegd. Dat is dus extra werk. Te vermijden dus, als je eigenlijk alleen maar in bed ligt om te slapen en de gewone kussens volstaan. Maar als je ook op andere momenten wilt uitrusten, 's ochtends langer in bed blijft liggen of 's avonds eerder gaat ontspannen, kies dan voor de extra kussens.

Meer dan het mooie ervan, moet je echter altijd overwegen hoe comfortabel ze echt zijn om te gebruiken: meestal slagen te kleine kussens niet voor de comforttest, maar een grote die fungeert als een zachtere rugleuning verandert de manier waarop je ontspant in bed!

Advertisement

Een grote spiegel

Een grote spiegel

sklum.com

Als je bedenkt dat je kleren meestal ook in de slaapkamer liggen, is het heel handig om de spiegel klaar te hebben staan zodat je elke ochtend je outfit kunt controleren!

Ad hoc nachtkastje

Ad hoc nachtkastje

cassoni.com

Als het type bed eenmaal gekozen is, moet het nachtkastje een ideale aanvulling zijn: let daarom naast stijl en materialen ook op de afmetingen. Het nachtkastje moet op dezelfde hoogte staan als de bovenkant van de matras, zodat je er gemakkelijker iets op kunt leggen of pakken - ook als je nog slaperig bent! Bovendien is al die extra opbergruimte nooit teveel!

Advertisement

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen

eminza.it

De meeste mensen hebben absolute duisternis nodig om goed te kunnen slapen, en meer nog dan rolluiken of jaloezieën kunnen gordijnen je daarbij helpen. Naast decoratieve gordijnen en die voor privacy overweeg dus altijd om verduisterende gordijnen aan te brengen, die je in de winter ook kunnen helpen om de verwarmingskosten laag te houden als ze ook warmte-isolerend zijn!

Wat zijn voor jou de belangrijkste details bij het inrichten van een slaapkamer?

Advertisement