Het schoonmaken van het afdruiprek gaat snel en eenvoudig met de juiste methode voor elk materiaal

door Natasja

04 Februari 2024

Het schoonmaken van het afdruiprek gaat snel en eenvoudig met de juiste methode voor elk materiaal
Advertisement

Het afdruiprek is een zeer nuttig voorwerp in de keuken. Het bewaart de keukenspullen zonder dat je het zelf hoeft af te drogen en helpt om de keuken schoon en netjes te houden. Voortdurend vocht kan vlekken en kalkvlekken op het oppervlak veroorzaken, en schimmel en bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bevorderen.

Heel vaak wordt er echter vergeten om dit belangrijke hulpmiddel in de keuken schoon te maken, waardoor de functionaliteit of structuur soms wordt aangetast en je hem na verloop van tijd moet vervangen.

Dit hulpmiddel kan worden onderscheiden op basis van het materiaal waarvan het is gemaakt, die elk aan specifieke behoeften voldoet:

  • kunststof afdruiprekken zijn handig, flexibel en licht;
  • metalen afdruiprekken zijn duurzaam, elegant en corrosiebestendig;
  • bamboe afdruiprekken ten slotte zijn het milieuvriendelijkst, maar vergen het meeste onderhoud.

Elk type afdruiprek heeft daarom de meest geschikte schoonmaakmethode, laten we ze samen ontdekken.

Advertisement

Regelmatig onderhoud van het afdruiprek

Regelmatig onderhoud van het afdruiprek

MagdaWojtyra/Flickr

De eerste stap voor het juiste gebruik van het afdruiprek is regelmatig onderhoud:

  • droog het afdruiprek na gebruik goed af om kalkvlekken en -resten te voorkomen;
  • maak het afdruiprek wekelijks schoon met witte azijn en bakig soda, beide effectieve natuurlijke middelen die geschikt zijn voor alle materialen, of een mild, milieuvriendelijk afwasmiddel, en kies borstels die geschikt zijn voor het materiaal waarvan het afdruiprek is gemaakt en microvezeldoekjes om het grondig af te drogen;
  • overweeg het gebruik van siliconen voeringen of bekledingsmatjes om langdurig contact met water te voorkomen en het schoonmaken van het afdruiprek te vergemakkelijken;
  • controleer het afdruiprek regelmatig om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen en onmiddellijk actie te ondernemen.

Advertisement

Problemen met het afdruiprek oplossen

Problemen met het afdruiprek oplossen

Tim Evanson/Flickr

Maar wat als het te laat is voor preventie? Je kunt specifieke probleemoplossende handelingen proberen:

  • Schimmel: een van de meest voorkomende problemen wordt veroorzaakt door het aanhouden van vocht op het afdruiprek en is de woekering van schimmel. Om dit te verwijderen kun je een oplossing van water en azijn gebruiken, die je rechtstreeks op de aangetaste plekken spuit en een paar minuten laat inwerken voordat je het goed droogveegt;
  • roest: metalen afdruiprekken kunnen gemakkelijk roestvlekken ontwikkelen, die eenvoudig te verwijderen zijn met witte azijn. Dompel ze gewoon niet langer dan 30 minuten in een oplossing van water en azijn voordat je ze grondig schrobt met een niet-schurende spons. Droog volledig af om te voorkomen dat achtergebleven vocht opnieuw roest veroorzaakt. Als je wilt voorkomen dat er opnieuw roest verschijnt, kun je het afdruiprek afplakken met isolatieband om te voorkomen dat het zich verspreidt.

Dankzij deze tips zal het afdruiprek altijd perfect schoon zijn.

Advertisement