Een schone en gedesinfecteerde waterkoker? Je hoeft niet te overdrijven met het schoonmaken

door Natasja

04 Februari 2024

Een schone en gedesinfecteerde waterkoker? Je hoeft niet te overdrijven met het schoonmaken
Advertisement

Stel je een koude winteravond voor. Buiten valt constant regen en het enige wat je echt wilt, is onder een warme deken kruipen, misschien naast je dierbaren, en jezelf laten ontspannen en opwarmen met een lekker warm drankje. Hoe maak je dat klaar? Met de vertrouwde waterkoker natuurlijk. Ideaal om in de keuken te zetten, maar waarom ook niet in de slaapkamer waar je een heerlijk kruidentheehoekje kunt creëren? Dit apparaat is perfect om in een paar tellen water te verwarmen en te genieten van een heerlijke infusie.

Na gebruik rijst echter de vraag: hoe kun je het apparaat het beste schoonmaken? Laten we samen eens kijken wat de beste manier is, zonder te overdrijven met het schoonmaken.

Hoe vaak moet de waterkoker worden schoongemaakt?

Hoe vaak moet de waterkoker worden schoongemaakt?

Creativo

Zoals met andere voorwerpen denken mensen dat de beste manier om de waterkoker schoon te houden is om hem na elk gebruik af te wassen. Dat is niet juist! De waterkoker is niet zomaar een gebruiksvoorwerp en daarom hoeft hij niet dagelijks te worden schoongemaakt. Je moet altijd oppassen dat hij niet overmatig vuil wordt, dat is zo, maar bedenk ook dat de binnenkant alleen in contact komt met schoon water en dat er daarom geen stoffen zijn die hem plakkerig of te vuil maken.

Daarom moet het schoonmaken niet na elke kruidenthee of thee gebeuren, maar om de twee of drie maanden, en veel hangt natuurlijk af van hoeveel je de waterkoker gebruikt. Als je gewend bent om meer dan één kopje per dag te zetten en je de waterkoker gedurende de dag minstens twee of drie keer gebruikt, is een verhoogde opeenhoping van minerale resten op de bodem en een slechte werking van de schenktuit waaruit het hete water komt normaal. Het is wanneer je deze afname in efficiëntie opmerkt dat je moet ingrijpen, anders is het niet nodig.

Advertisement

Wat zijn die witte vlekken?

Wat zijn die witte vlekken?

Creativo

Het is je misschien al opgevallen dat de bodem van de waterkoker na gebruik wittige vlekken begint te vertonen. Dat is niets anders dan een opeenhoping van kalk, resten van de mineralen in het water, die gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Er is geen speciale handeling of chemisch middel nodig, alleen natuurlijke ingrediënten die je in huis hebt, maar wrijf vooral niet over de plek, want dan loop je het risico dat deel te beschadigen.

Als je dus hebt gemerkt dat de doorgang van water wordt belemmerd door de schenktuit en dat er van die witte vlekken zijn, kun je er gewoon een mengsel van water en azijn in doen, de waterkoker aanzetten, wachten tot hij zichzelf uitzet en het mengsel ongeveer 10 of 15 minuten laten zitten. Nadat de benodigde tijd is verstreken, leeg de waterkoker en spoel hem af met schoon water.

Het wittte vlekken verdwenen en de waterkoker is weer zo goed als nieuw. Maar, nogmaals, het is niet nodig om dit meerdere keren per maand te doen. Slechts een paar keer zijn voldoende om de waterkoker in perfecte gezondheid te houden.

Een waardevolle routine

Een waardevolle routine

Marco Verch/Flickr

Maar hoe voorkom je niet alleen kalkaanslag, maar ook schimmel en onaangename geuren? Het enige wat je hoeft te doen, is een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen in acht nemen, zodat het apparaat niet voortijdig 'veroudert'.

Laten we drie eenvoudige stappen onthouden:

  • Leeg de waterkoker altijd om te voorkomen dat het water stagneert en bacteriën en schimmels zich kunnen vermenigvuldigen.
  • Na elk gebruik laat het deksel een paar minuten open staan. Zo droogt het snel en blijft het schoon.
  • Maak de buitenkant altijd schoon, zodat waterdruppels en andere waterresten de waterkoker niet vuil maakt.

Als je op deze paar handelingen let en ze elke keer uitvoert als je de waterkoker gebruikt, zul je zien dat het niet nodig is om de waterkoker steeds schoon te maken, maar af en toe volstaat. Waar wacht je nog op? Zet een lekker kopje kruidenthee of thee in de smaak van je voorkeur!

Advertisement