Wist je dat zout een geweldige bondgenoot is bij het schoonmaken? Hier zijn methoden om de mogelijkheden ervan zo goed mogelijk te benutten

door Natasja

03 Februari 2024

Wist je dat zout een geweldige bondgenoot is bij het schoonmaken? Hier zijn methoden om de mogelijkheden ervan zo goed mogelijk te benutten
Advertisement

Ben je de gebruikelijke schoonmaakmiddelen een beetje zat en ben je op zoek naar een natuurlijk ingrediënt dat je kan helpen in de dagelijkse routine? Ga naar de keuken, open de voorraadkast en pak het zout. Dit product, dat wordt gebruikt om gerechten eventueel lekkerder te maken, kan niet alleen worden gebruikt als alternatief voor de vaatwasser, zoals we gewend zijn te doen, maar het is een uitstekende bondgenoot voor het schoonmaken, ontsmetten en verwijderen van vlekken in de keuken, in de badkamer en voor de was.

Laten we eens kijken hoe je het zowel alleen als in combinatie met andere producten kunt gebruiken.

Advertisement

Hoe gebruik je zout voor de was

Hoe gebruik je zout voor de was

Creativo

Zout is een natuurlijk product dat meestal wordt gebruikt bij het bereiden van eten. Het geeft meer smaak, verrijkt en laat elk gerecht beter smaken. Maar zout heeft nog veel meer eigenschappen en daarom wordt het gebruikt als hoofdbestanddeel in heel veel doe-het-zelf schoonmaaktrucs. Bijvoorbeeld om kleding te behandelen.

  • Wijn- en koffievlekken. Dit zijn donkere, resistente vlekken die moeilijk te verwijderen zijn als je geen zout gebruikt. Als er eenmaal vlekken op het kledingstuk zitten, moet je snel handelen door er zout op te smeren. Laat het minstens een half uur inwerken, verwijder het en was het in de wasmachine of met de hand. Anders, en dit is vooral aan te raden voor kleding die niet te delicaat is, kun je het zout mengen met lauw water en het kledingstuk een uur erin laten weken voordat je het met zeep wast.
  • Zweetvlekken. Om deze vervelende gelige vlekken te behandelen, kun je op twee manieren te werk gaan. Dompel de stof in een mengsel van lauw water waarin je zout hebt opgelost en laat het weken tot je merkt dat de vlek begint te vervagen. Als alternatief kun je hetzelfde mengsel maken, maar met een doordrenkte spons dep de getroffen plek zonder het kledingstuk te weken.

Advertisement

Gebruik van zout in de badkamer

Gebruik van zout in de badkamer

Creativo

Nu we hebben gezien hoe effectief dit product is in de washoek, gaan we naar een andere ruimte in huis: de badkamer. Net als in andere ruimtes is zout een uitstekende bondgenoot vanwege zijn schurende eigenschappen en zijn vermogen om onaangename geuren, vet en bacteriën te bestrijden. Laten we eens kijken hoe je het in de badkamer kunt gebruiken.

  • Afvoer ontstoppen. De afvoer wordt vies, zeep en vuil hopen zich op en om te voorkomen dat de afvoer helemaal verstopt raakt, ga preventief te werk met zout. Maak een mengsel van baking soda en azijn, in gelijke delen, en giet het mengsel in de afvoer. Laat het ongeveer 15 minuten inwerken, waarna je heet water door de afvoer giet zodat het niet alleen het zoutmengsel wegspoelt, maar ook het vuil dat het van de wanden heeft "losgemaakt".
  • Waterresten op kranen verwijderen. Combineer zout met citroensap, maak er een pasta van en breng de pasta aan op de watervlekken op de kranen. Laat het ongeveer 10 minuten inwerken en spoel het af met schoon water. Je zult zien hoe mooi het resultaat zal zijn.
  • Vlekken en zeep op sanitair verwijderen. Samen met azijn is zout geweldig om het sanitair schoon te maken van vuil, zeep en kalkaanslag. Maak het mengsel en wrijf het zachtjes in op het aangetaste gebied. Daarna afspoelen met stromend water.

En in de keuken?

En in de keuken?

Creativo

En tot slot gaan we naar de keuken. De ruimte in huis waar dit natuurlijke element meestal wordt gebruikt, maar in dit geval zal het niet worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen, maar om voorwerpen en planken te laten glanzen.

  • Koelkast. Maak een natuurlijk schoonmaakmiddel met zout en azijn, of zout en baking soda, of gewoon zout en water. Maak een spons nat en wrijf met het mengsel over het hele oppervlak van de koelkast. Zo verwijder je niet alleen vuil, maar ook bacteriën en onaangename geuren.
  • Pannen. Zout is ideaal om te ontvetten en heeft ook een mild schurend vermogen. Bestrooi de bodem van de pannen, maak een spons nat en begin vooral op de vlekken te wrijven. Afwassen en klaar ben je.
  • Bekers. Ze kunnen bevlekt raken door thee en koffie, maar hoe maak je ze schoon? Door zout te gebruiken, dat in combinatie met azijn ervoor zorgt dat de donkere vlekken uit de bekers verdwijnen.
  • Snijplank. Een heel delicaat voorwerp dat nooit in de vaatwasser mag, zeker niet als het van hout is. Was de snijpllank af met een oplossing van zout en citroen. De absorberende eigenschappen van het zout zorgen ervoor dat de stof die in het hout 'gevangen' zit, weer wordt opgenomen, waardoor het probleem verdwijnt, terwijl de citroen onaangename geuren tegengaat.
  • Oven. Is er vet, saus of dergelijke uit de ovenschotel gelekt? Geen probleem, bestrooi de vlekken onmiddellijk met zout, laat een soort korst vormen en verwijder deze met water en een zachte doek.

Een unieke bondgenoot

Een unieke bondgenoot

Rawpixel

Je heb nu dus gezien hoe belangrijk dit ingrediënt is voor het schoonmaken van het huis enz. Het verwijdert vlekken, ontsmet, reinigt grondig en werkt ook uitstekend op stoffen. Natuurlijk moet je voor deze specifieke toepassingen, maar ook in de keuken, de instructies van de fabrikant goed lezen of doe je een test op een verborgen plek om te controleren of er geen problemen ontstaan.

Veel succes met het schoonmaken!

Advertisement