Donkere slaapkamers: donkere kleuren hebben ook een onweerstaanbare charme

door Natasja

03 Februari 2024

Donkere slaapkamers: donkere kleuren hebben ook een onweerstaanbare charme
Advertisement

Donkere kleuren vermijden is de risicoloze manier om in te richten, maar het is niet altijd de beste manier. Trends van de laatste tijd tonen steeds meer een voorkeur voor donkere, diepe tinten, een scherpe ommekeer ten opzichte van de voorkeur voor lichte, Scandinavisch geïnspireerde kamers die al jaren populair zijn.

Een kamer in huis waar je meer kunt uitproberen met donkere kleuren is de slaapkamer: het eerste voordeel is dat als je je omringt met lichtabsorberende kleuren, er een sfeer ontstaat die bevorderlijk is voor de slaap.

Van zwart naar donkergrijs

Van zwart naar donkergrijs

lemonthistle.com

De eerste donkere kleuren waar je aan denkt als je het beeld van een donkere kamer oproept, zijn waarschijnlijk zwart of in ieder geval donkergrijs. Zwart is inderdaad een extreme kleur, die natuurlijk kan worden gebruikt, maar niet overal. Het moet worden afgezwakt met andere tinten die iets minder zwaar zijn, maar een subtiele progressie bieden, zonder sterke contrasten.

In een kamer waar zwart domineert, is er bijvoorbeeld ruimte voor hout of soorten steen en baksteen in kleuren die naar grijs neigen.

Advertisement
@moorhousedesign/Instagram

@moorhousedesign/Instagram

Donkere muren, maar dan lichtgekleurde kozijnen, en vloeren zoals deze in neutrale kleuren, die alle warmte van natuurlijk hout in zich hebben: het is een combinatie die ontspanning inspireert, het geeft echt het gevoel dat je een kamer binnengaat die je verwelkomt als een comfortabele cocon. Merk echter op dat in zeer donkere kamers het risico van een beklemmend gevoel altijd wordt voorkomen door uitstekend natuurlijk licht.

In feite is dat altijd de basisvoorwaarde om te kunnen genieten van de meest intense en onpeilbare kleuren waarmee je een ruimte kunt decoreren.

Diepblauw

Diepblauw

@leebroom/Instagram

Fluweel en matte verf: een zeer elegante, mysterieuze en mooie combinatie. Er is ruimte voor witte lakens, gouden details en zachte verlichting. In een dergelijke context kunnen gedempte kleuren zoals parelgrijs, lichte houtsoorten en gesatineerde metalen ook zonder problemen worden ingevoegd.

Het rustgevende groen

Het rustgevende groen

Erica Schlumper/Pinterest

Iets soortgelijks kan worden bereikt met groen, dat steeds vaker voorkomt in binnenhuisinrichtingkeuzes op elk niveau. Blauw doet denken aan de rust van de zee, terwijl groen onmiddellijk de rust van een bos oproept en de combinatie met hout en warmgekleurde details (glas, metaal en nog veel meer) versterkt het gevoel van comfort alleen maar.

Donkere kleuren in de slaapkamer, maar niet plat

Donkere kleuren in de slaapkamer, maar niet plat

nymphsworkshop.com

Als het oppervlak dat je met donkere kleuren decoreert erg groot is, kan het een beetje saai worden: kies er daarom voor om het te verlevendigen met decoraties (bijvoorbeeld lijstwerk) of door de voorkeur te geven aan materialen die op een originele manier zijn bewerkt, in plaats van een plat, leeg oppervlak.

Advertisement
hellonorden.com

hellonorden.com

Niet alleen houten panelen maar ook hangende elementen, of gewoon de combinatie van verschillende materialen op aangrenzende muren, zonder het evenwicht van de kamer te verstoren met het contrast dat je juist krijgt met accentmuren: in deze richting zou je je kunnen bewegen, zonder het geheel te verstoren, maar met als doel een ontspannen en gezellige sfeer te creëren.

Wat zou volgens jou de mooiste donkere kleur zijn om de slaapkamer mee te decoreren?

Advertisement