Om de keuken grondig schoon te maken heb je geen agressieve schoonmaakmiddelen nodig, essentiële oliën zijn voldoende!

door Natasja

03 Februari 2024

Om de keuken grondig schoon te maken heb je geen agressieve schoonmaakmiddelen nodig, essentiële oliën zijn voldoende!
Advertisement

De keuken is een van de ruimtes in huis die het gemakkelijkst vuil worden en onaangename geuren ontwikkelen door de regelmatige, dagelijkse bereiding van maaltijden. Het schoonmaken van deze ruimte in huis is niet alleen essentieel om esthetische redenen, maar ook en vooral om hygiënische redenen: een perfect schone en lekker ruikende keuken is namelijk ook gezonder en zorgt voor een betere hygiëne van het voedsel dat we eten, door besmetting door schimmels en bacteriën te voorkomen.

Natuurlijke middelen zijn altijd het meest geschikt voor het schoonmaken van de keuken, omdat ze niet giftig en niet-agressief zijn en daarom minder schadelijk voor de gezondheid en voor het milieu, maar ook voor de integriteit van meubels, keukengerei en apparatuur.

Essentiële oliën in het bijzonder zijn een zeer effectieve en onschadelijke oplossing voor het perfect schoonmaken en ontsmetten van de keukens. Hoe worden essentiële oliën gebruikt bij het schoonmaken van de keuken? Laten we dat hieronder bekijken.

Alle keukenoppervlakken schoonmaken met essentiële oliën

Alle keukenoppervlakken schoonmaken met essentiële oliën

Fantastic Services/Flickr

Essentiële oliën zijn een zeer nuttig alternatief middel om alle oppervlakken in de keuken schoon te maken, van de kookplaat tot de oven, van de ramen tot de koelkast. Deze natuurlijke en ecologische producten hebben in veel gevallen antibacteriële en antiseptische eigenschappen, geven geen giftige reststoffen af aan het milieu en zijn bij correct gebruik onschadelijk voor mens en dier.

Je kunt een multi-oppervlak reiniger maken voor het schoonmaken van alle keukenoppervlakken door 500 ml water en 50 gram baking soda in een spuitfles te doen, waarbij je er goed op moet letten dat er geen klontjes ontstaan. De toevoeging van 10 druppels essentiële oliën met antibacteriële werking garandeert perfecte resultaten en volledige ontsmetting van oppervlakken. De meest geschikte voor dit doel zijn citroen, eucalyptus, kaneel, den, tea tree en kruidnagel.

Advertisement

De meest geschikte essentiële oliën voor het schoonmaken van de keuken

De meest geschikte essentiële oliën voor het schoonmaken van de keuken

Crystal Ann/Flickr

Zoals eerder vermeld, zijn essentiële oliën niet zonder contra-indicaties. Hoewel het natuurlijke en niet-giftige middelen zijn, zijn het in feite zeer krachtige bestanddelen die voorzichtig gebruikt moeten worden. Dus welke essentiële oliën zijn het meest geschikt voor het schoonmaken van de keuken en combineren reinigende en ontsmettende doeltreffendheid met veiligheid? We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Tea tree: de meest geschikte voor reiniging en ontsmetting, heeft een doordringende geur die voor de meeste mensen onaangenaam is, maar is ook veilig voor uitwendig gebruik en heeft een hoog schimmelwerend, antibacterieel en antiviraal vermogen. Tea tree kan gebruikt worden in combinatie met andere essentiële oliën om geuren te verminderen;
  • Citroen: is een uitstekende ontvetter, geschikt voor het schoonmaken van vettige en plakkerige oppervlakken en heeft een bekende antivirale werking. Citroen kan worden vervangen door essentiële olie van sinaasappel om oppervlakken te ontvetten, maar als het ontsmettende effect ook gewenst is, moet het worden gebruikt in combinatie met een andere olie zoals tea tree;
  • Tijm: een andere olie die bekend staat om zijn antibacteriële eigenschappen en vaak wordt gebruikt in veel natuurlijke schoonmaakmiddelen;
  • Salie: perfect om onaangename geuren te verwijderen, vooral die geassocieerd worden met frituren, het kan samen met klei of baking soda gebruikt worden in een kom naast de kookplaat;
  • Eucalyptus: perfect om oppervlakken schoon te maken en weer te laten glanzen. Het is licht ontvlambaar en daarom moet je alle resten verwijderen voordat je de kookplaat gebruikt, want er kunnen giftige dampen vrijkomen; de bestanddelen zijn ook potentieel schadelijk, zowel bij inname als bij contact, dus je moet er voorzichtig mee omgaan en goed op kinderen en huisdieren letten.
  • Lavendel: lavendel heeft niet alleen ontspannende eigenschappen, maar is ook perfect om schimmel en schimmelgroei te voorkomen.

Heb jij je favoriete essentiële olie al gevonden?

Advertisement