Stiftsporen op plastic oppervlakken? Je hebt ten minste twee eenvoudige methoden tot je beschikking om ze te verwijderen

door Natasja

04 Februari 2024

Stiftsporen op plastic oppervlakken? Je hebt ten minste twee eenvoudige methoden tot je beschikking om ze te verwijderen
Advertisement

Teilen, bakken, verschillende plastic oppervlakken: het kan gebeuren dat er inkt op zit dat met een of andere viltstift is gemaakt, of dat er op is geschreven met teksten die je eerst nodig had en daarna gewoon wilt uitwissen. Het lijkt een bijna onmogelijk om inkt te verwijderen, vooral als het er al lang zit, maar toch zijn er manieren om zelfs die moeilijke sporen te wissen. Je hoeft alleen maar op zoek te gaan naar een paar ingrediënten die je hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt.

Advertisement

Stiftsporen verwijderen van plastic oppervlakken: met waterstofperoxide

Stiftsporen verwijderen van plastic oppervlakken: met waterstofperoxide

Creativo

Een product dat je vrijwel zeker altijd in huis hebt, en dat je sowieso makkelijk kunt kopen, is waterstofperoxide: een echte alleskunner, ook bij huishoudelijke klusjes. Er zijn veel gevallen waarin het van pas komt, zelfs bij inktsporen door een stift gemaakt die op een plastic oppervlak achterblijven.

Er is echter één belangrijke factor om te onthouden: waterstofperoxide is niet alleen een uitstekende vlekkenverwijderaar, maar heeft ook een aanzienlijk bleekvermogen. Niet zo agressief als chloorbleekmiddel natuurlijk, maar het kan nog steeds sommige materialen verkleuren.

Het is dus geen probleem om het direct op wit of doorzichtig plastic te gebruiken, maar het kan wel wat kleur weghalen van sommige gekleurde plastic voorwerpen, samen met de inkt. Je moet dan beslissen of het belangrijker is om de donkere sporen van de stift te verwijderen of om de kleur van het voorwerp intact te houden. Om daar achter te komen kun je een test doen op een verborgen plek op het voorwerp in kwestie.

Alles wat je nodig hebt is een watje een microvezeldoekje waarop je een beetje waterstofperoxide kunt gieten. Vervolgens dep je het watje of doekje op de sporen van de stift en laat je het even inwerken. Je kunt wrijven, maar niet te hard of te lang: probeer meteen door te gaan naar de volgende stap, namelijk schoonmaken met water en zeep, ook met een zachte spons zoals je die voor de afwas gebruikt. Herhaal de stappen indien nodig.

Advertisement

Stiftsporen verwijderen van plastic oppervlakken: met alcohol

Stiftsporen verwijderen van plastic oppervlakken: met alcohol

Needpix

Ook alcohol kan worden gebruikt. Gedenatureerde alcohol of ethylalcohol of propylalcohol zijn prima. Probeer in eerste instantie altijd alleen een beetje te wrijven over het getroffen gebied. Het is belangrijk om keukenpapier of wit een watje te gebruiken, en geen gekleurde doeken, die kunnen verkleuren door de alcohol zelf, waardoor de kleurstof wordt overgedragen op het te behandelen oppervlak.

Ook hier bestaat het risico dat de kleur van het plastic vervaagt, dus ga voorzichtig te werk en doe eventueel een test voordat je gaat wrijven.

Meestal zijn deze methoden meer dan voldoende om sporen van stiftinkt te verwijderen van een plastic, dus niet-poreus, oppervlak. Als je echter een beetje extra hulp nodig hebt, kun je overwegen om wat baking soda toe te voegen, dat schurend is. Onthoud ook dat het, juist omdat het schurend is, het oppervlak kan beschadigen.

Kortom, het vergt een beetje geduld, maar de vervelende zwarte vlekken kun je verwijderen!

Advertisement