Glazen wanden, veranda's en dakramen: oplossingen om ook in de winter een zonovergoten huis te hebben

door Natasja

02 Februari 2024

Glazen wanden, veranda's en dakramen: oplossingen om ook in de winter een zonovergoten huis te hebben
Advertisement

Het natuurlijke licht dat een huis vult, is ongetwijfeld een van de kenmerken die een woning aantrekkelijker en waardevoller maken: het is aangenaam om kamers met veel licht te betreden en erin te wonen geeft een betere levenskwaliteit. We hebben zon nodig om ons beter te voelen, het is een kwestie van psychofysisch welzijn, en vervolgens heeft het nog een hele reeks nuttige gevolgen.

Meer warmte in de winter met lagere verwarmingskosten bijvoorbeeld; de mogelijkheid om meer planten toe te voegen - ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de gezondheid. En daar houdt het niet op. Maar hoe vermenigvuldig je het licht in huis? Waar mogelijk kun je proberen openingen en ruimtes te creëren door dakramen te maken, ramen te vergroten of open ruimtes af te sluiten met leefbare veranda's!

Dakramen

Dakramen

theultralinx.com

Een dakraam is een opening in het dak van een huis die licht binnenlaat in de ruimte eronder. Waar normaal alleen metselwerk bescherming biedt tegen de zon en het weer, wordt een raam gemaakt. Meestal gebeurt dit op schuine delen van het dak, zodat water en vuil er op natuurlijke wijze afglijden, net zoals op de dakpannen of de omringende dakbekleding.

Advertisement
Yevhen Zahorodnii,Hi-Light Architects/Behance

Yevhen Zahorodnii,Hi-Light Architects/Behance

Ook een kleine spleet laat ongelooflijk veel licht binnen en als je die kunt openen, kun je donkere en vaak verwaarloosde hoeken van het huis radicaal transformeren.

Dit moet natuurlijk gebeuren met kennis van zaken: je moet kiezen voor zeer sterke, dubbele beglazing die de nodige thermische (maar ook akoestische) isolatie garandeert, zodat je geen spijt krijgt van het opgeofferde deel van het dak. Het is ook zo dat een raam, om al zijn functies te vervullen en alle genoemde voordelen te garanderen, regelmatig moet worden schoongemaakt: wat heb je aan een dakraam dat bedekt is met een laag vuil? En dus moet je uitzoeken welke oplossing je moet installeren om ervoor te zorgen dat je er gemakkelijk bij kunt en het veilig en efficiënt kunt schoonmaken.

metek.com

metek.com

Als je eenmaal het ideale ontwerp hebt gevonden, kun je in wooneenheden die niet worden omringd door grote gebouwen denken aan het openen van ramen naar de hemel, ook in de slaapkamer: deze zou op een verbazingwekkende manier worden overspoeld met licht, zonder dat de privacy moet worden opgegeven.

@_cassandraphoto/Instagram

@_cassandraphoto/Instagram

Dakramen zijn oplossingen die 'moeilijke' ruimtes verfraaien, zoals zolderetages. Meestal donker en onregelmatig van vorm. Maar met een raam naar de hemel verandert alles!

Glazen wanden en veranda's

Glazen wanden en veranda's

myscandinavianhome.com

Iets soortgelijks, alleen als er ruimte beschikbaar is, wordt bereikt met glazen wanden of veranda's. Het openen van de muren van het huis naar de buitenwereld, om zo het omringende landschap in het leven te brengen, is een manier om de schoonheid die je omringt echt te ervaren. Voor degenen die een tuin hebben die redelijk beschut is tegen nieuwsgierige blikken, of een huis dat uitkijkt over opmerkelijke uitzichten, is het zonde om ze uit het zicht te houden.

Advertisement
@placement_studio/instagram

@placement_studio/instagram

Dus, bij het ontwerpen of opnieuw uitvinden van de kamers in het huis, kun je zelfs nog een stapje verder gaan door een van de kamers af te bouwen en het overtollige deel af te sluiten met een muur en een glazen dak: een veranda dus, die weer in verbinding staat met de rest van de structuur. De kamer blijft intern en privé, maar vol natuurlijk licht, zoals deze keuken!

lunchboxarchitect.com

lunchboxarchitect.com

Een ander idee om meer licht in huis te laten, is om een extra laag ramen toe te voegen. Als er nog ruimte is onder het plafond, waarom zou je dit dan niet doen, vooral bij muren op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten? Als de structurele haalbaarheid eenmaal is gecontroleerd, is dit een minder veeleisende klus dan de andere, maar wel een die echt een verschil kan maken!

Advertisement