Gooi as van een open haard niet weg: 12 mogelijke toepassingen die je misschien niet kent

door Natasja

02 Februari 2024

Gooi as van een open haard niet weg: 12 mogelijke toepassingen die je misschien niet kent
Advertisement

De open haard is een goed alternatief voor de verwarming in huis en een aangename metgezel op koude middagen en lange winteravonden, maar misschien weet niet iedereen dat het nut ervan niet ophoudt bij het verbranden van hout.

In feite wordt as van open haarden meestal bij het afval gegooid, hoewel dit afvalproduct zeer nuttig kan zijn in huis en tuin.

As van de open haard werd van de jaren 1700 tot 1900 gebruikt voor de productie van kalium, een alkalische kaliumverbinding die zeer nuttig is als grondstof in de industrie. Onze grootmoeders hergebruikten de as van de open haard vaak voor verschillende toepassingen in huis en tuin.

Van schoonmaken tot het bemesten van planten, hieronder stellen we 12 mogelijke toepassingen voor die je misschien nog niet kende voor de as van de open haard.

1. Loog

1. Loog

Trapped_in_a_hug/Reddit

Het eerste en bekendste gebruik van de as is de bereiding van loog, een verbinding die eenvoudig te maken is door as te mengen met kraanwater met een sterk bleekvermogen, dat je kunt gebruiken als voorbehandeling of als toevoeging in de wasmachine.

Advertisement

2. Compost

2. Compost

lalalalicia/Reddit

Je kunt een handvol as direct aan de compost toevoegen om belangrijke voedingsstoffen voor de planten toe te voegen; als alternatief kun je de as 4-5 dagen in water laten weken en het water direct gebruiken om de planten water te geven. Gebruik as in kleine hoeveelheden om te voorkomen dat de grond te alkalisch wordt en let op de zuurtegraadvereisten van de planten.

3. Geurabsorbeermiddel

3. Geurabsorbeermiddel

Rubbermaid Products/Flickr

Net als baking soda kan open haard as ook nuttig zijn als geurabsorbeermiddel. Vul een kommetje met de as en zet het in de koelkast, schoenenkast, kledingkast of een andere kamer om een einde te maken aan onaangename geuren.

4. Zaden bewaren

4. Zaden bewaren

needpix

Als je zaden hebt gekocht maar nog niet klaar bent om ze te zaaien, kun je ze langer bewaren door ze in as te bewaren: vul een luchtdichte houder met een laag as, leg de zaden erin en bedek ze met nog een laag as voordat je de houder afsluit.

5. Het vuur blussen

5. Het vuur blussen

Walid Mahfoudh/Flickr

De as vormt een barrière die voorkomt dat het vuur zich verspreidt en kan van pas komen bij het uitmaken van de open haard zelf of tijdens het kamperen om een kampvuur te doven of een brand te smoren bij gebrek aan een brandblusser of andere handige hulpmiddelen.

Advertisement

6. Glas schoonmaken

6. Glas schoonmaken

needpix

Ken je die donkere, hardnekkige laag die het glas van de oven en open haard bedekt? Die laag is heel eenvoudig te verwijderen met as: wrijf de as voorzichtig met een spons over het glas en spoel het daarna af met water. Het glas zal weer transparant en glanzend als nieuw zijn!

7. Slakken afweren

7. Slakken afweren

Pexels

Door as rond de bloembedden of planten in de tuin of moestuin te strooien, kun je eenvoudig voorkomen dat slakken in de buurt komen, zonder schade aan te richten aan het milieu of dieren.

Advertisement

8. Wrijving creëren

8. Wrijving creëren

PickPik

Net als grind kan as ook op gladde oppervlakken worden gestrooid om wrijving te creëren en het rijden van voertuigen te vergemakkelijken.

9. Zeep bereiden

9. Zeep bereiden

Pexels

Met de asloog kun je een zeer effectieve en veelzijdige zeep maken die je kunt gebruiken voor het huis schoonmaken.

Advertisement

10. Stinkdiergeur verwijderen

10. Stinkdiergeur verwijderen

Smithsonian's National Zoo/Flickr

Als jij, een familielid of je huisdier ooit een stinkdier hebben ontmoet, dan weet je ongetwijfeld hoe moeilijk het is om van zijn vieze geur af te komen. Naast tomatensap is as een andere zeer nuttige bondgenoot, die veel handiger te gebruiken is als je de vieze geur van de vacht van je huisdier wilt verwijderen. Wrijf gewoon over de vacht met as om alle sporen van het stinkdier te verwijderen.

11. Metaal reinigen

11. Metaal reinigen

freeimageslive.co.uk

De as gemengd met een beetje water vormt een mild schurende pasta waarmee je zilver en andere metalen kunt schoonmaken en laten glanzen: gebruik het om bestek, snuisterijen, dienbladen of sieraden schoon te maken, ze zullen in een mum van tijd weer glanzen.

Advertisement

12. Vlekken van de oprit verwijderen

12. Vlekken van de oprit verwijderen

Jeff Djevdet/Flickr

Als de auto een olielek heeft of als je per ongeluk een vlek op de oprit hebt gemaakt, hoef je alleen maar de verse vlek met houtas te bestrooien om het weer schoon te krijgen: nadat je het een paar uur hebt laten zitten zodat het de olie kan absorberen, kun je het eenvoudig verwijderen met een bezem.

Kende je deze toepassingen van as van de open haard al?

Advertisement