Tocht in huis: ontdek waar het zit en hoe je het probleem voorgoed kunt oplossen

door Natasja

25 Januari 2024

Tocht in huis: ontdek waar het zit en hoe je het probleem voorgoed kunt oplossen
Advertisement

Het is niet ongewoon om 'wind', warme of koude lucht te voelen in huis, afhankelijk van het seizoen en ondanks de airconditioners die aan staan of de radiatoren. Waarom doen deze verschijnselen zich voor? De bekende en gevreesde tocht is bijna aan de orde van de dag en wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Het is normaal dat tocht na verloop van tijd optreedt, maar het belangrijkste is om het te kunnen detecteren en te begrijpen hoe het kan worden bestreden.

Laten we samen kijken hoe je een ongemak kunt verhelpen dat niet alleen vervelend, maar ook erg kostbaar is.

Advertisement

Waar komt de tocht vandaan?

Waar komt de tocht vandaan?

Reddit

De doorgang van lucht door ramen, deuren of andere 'ingangen' hangt af van verschillende factoren en vooral van het verstrijken van de tijd. Raamkozijnen, dichtingen en materialen verslechteren namelijk jaar na jaar en bevorderen het ontstaan van kleine of grote kieren waar constant koude of warme lucht doorheen stroomt, afhankelijk van het seizoen. Wat zijn de meest kwetsbare plekken?

  • Ramen en deuren. Controleer ze altijd om te zien of daar de tocht vandaan komt. Vaak is dit het geval, misschien omdat de materialen waarvan ze gemaakt zijn 'versleten' zijn, of omdat de pakkingen die de opening afdichten in slechte staat zijn.
  • Schoorsteen. Ook deze kan, als hij niet in gebruik is, een toegangspunt zijn naar de kou - of ook naar de warmte in de zomer. Wat kan je doen? Je moet ervoor zorgen dat hij niet open is, maar een afsluitingssysteem maken dat het toegangspunt op de een of andere manier isoleert.
  • Stopcontacten of luchtverversers. Dit zijn ook twee 'gevoelige' punten in huis. En hoewel het waar is dat de laatste functioneel zijn en dienen om te voorkomen dat onzuivere lucht in huis stagneert, is het net zo waar dat de eerste in de gaten moet worden gehouden om juist te voorkomen dat ze een gemakkelijke doorgang vormen voor buitenlucht.
  • Structuur van het huis. De muren, het dak, de kelder of de zolder kunnen ook ideale doorgangen zijn voor tocht. En ook hier zijn constante controle en goed onderhoud ideaal om het fenomeen te bestrijden.

Advertisement

Hoe identificeer je de "verdachte" plekken?

Hoe identificeer je de "verdachte" plekken?

@baltinerdist/Reddit

Om het probleem van tocht op te lossen, is het niet alleen nodig om te weten dat het er is, maar natuurlijk ook om te begrijpen waar het vandaan komt. Hoe controleer je of er 'niet-toegestane' lucht binnenkomt via een deur, een raam of ergens anders? Je kunt een paar kleine trucjes toepassen.

  • Kaars. Dit voorwerp is echt heel handig om eenvoudig en goedkoop te detecteren of er punten in huis zijn van waaruit lucht binnendringt. Als je vermoedt dat een raam niet goed is afgesloten of dat andere punten dat niet zijn, kun je gewoon een brandende kaars, een lucifer of ook een eenvoudige aansteker dichtbij brengen en kijken of de vlam beweegt. Als de vlam niet beweegt, is alles normaal en is er geen tocht, maar mocht de vlam wel bewegen dan moet je actie ondernemen.
  • Licht. Lichtbronnen zijn ook erg nuttig in dit opzicht. Ze kunnen je vertellen of er een luchtdoorgang is, misschien door een deur, en eenvoudigweg door een zaklamp of een ander apparaat te plaatsen. Verlicht een kamer en controleer vanuit de tegenoverliggende kamer of er geen licht te zien is. Als dit gebeurt, betekent dit dat er een gat is dat groot genoeg om de wind door te laten.
  • Controle. Dit moet constant en in elke kamer van het huis gebeuren. Er zijn speciale apparaten om te zien of er al dan niet energie wordt verspilt, maar het kan ook met het blote oog worden gedaan. Kijk of er geen scheuren in de muren of spleten in de kozijnen zijn en check de isolatie in kelders of op zolders. Kortom, maak een rondje door het huis en sla geen plekje over.

Hoe gaat je te werk?

Hoe gaat je te werk?

Creativo

Als je het bovenstaande hebt gedaan en hebt vastgesteld dat er in een bepaald gebied lucht doorstroomt, kun je ingrijpen.

  • Reparatie. Je hebt de ramen en deuren gecontroleerd en vastgesteld dat er lucht in en uit sommige of alle ramen en deuren komt. Je kunt controleren of ze goed gemonteerd zijn en zo niet, ze repareren, of controleren dat de isolatieafdichtingen nog werken en vrij nieuw zijn. Als dit niet het geval is, kun je dit met weinig moeite en weinig kosten oplossen door ze gewoon te vervangen. Je zult dat het verschil erg groot zal zijn in vergelijking met eert.
  • Vervanging. Als het niet mogelijk is om de opening waar de tocht vandaan komt te repareren of te dichten, dan moet je overgaan tot vervanging van de betreffende deur of het betreffende raam. Dit zal zeker een langere en meer veeleisende klus zijn, maar het zal zich terugbetalen in de vorm van besparingen in de maanden die volgen. Laat je dus niet laten ontmoedigen en steek de handen uit de mouwen. En als het mogelijk is, kies voor dubbel glas, zodat het huis nog beter beschermd is.

Alternatieven om het probleem op te lossen

Als je geen goede renovatie kunt doen of als de zwakke plekken gewoon niet in zo'n slechte staat zijn dat je moet kiezen voor een drastische ingreep, dan kun je dit oplossen met wat accessoires om de binnentemperatuur beter te beschermen. Zo kun je isolerende gordijnen gebruiken voor deuren en ramen om een betere thermische isolatie te behouden, maar pas op dat je ze overdag niet gesloten houdt, vooral als het zonnig is. Het licht dat het huis binnendringt, bevordert namelijk een grotere warmteaccumulatie, vooral in de winter, en zal je helpen om de kou te bestrijden.

Je kunt ook gebruikmaken van stoffen tochtstoppen die, geplaatst aan de onderkant van ramen of deuren, een grote hulp zijn bij het tegenhouden van overtollige lucht. Een andere oplossing zijn tochtstrippen die eenvoudig kunnen worden vastgeplakt op plaatsen waar het tocht om te voorkomen dat onaangename koude lucht binnendringt.

Controleer, identificeer en doe iets aan de lucht die het huis binnensluipt en het huis te koud of te warm maakt, maar bovenal die ervoor zorgt dat je veel meer energie verbruikt dan nodig is, waardoor de rekeningen aan het einde van de maand hoger uitvallen. Verlies geen tijd en ga op zoek naar het probleem om het op te lossen.

Advertisement