Wil je buiten orchideeën kweken? Kies de koudebestendige soorten

door Natasja

23 Januari 2024

Wil je buiten orchideeën kweken? Kies de koudebestendige soorten
Advertisement

Orchideeën kweken kan een erg moeilijke taak zijn, vooral als je niet erg ervaren bent of het gevoel hebt dat je geen groene vingers hebt. Orchideeën die buiten worden gekweekt, kunnen bovendien het ijzige winterseizoen niet overleven vanwege hun kwetsbaarheid, maar als je de tuin of het terras wilt versieren met deze prachtige planten en hun prachtige bloemen, kun je kiezen voor een resistente soort.

Cymbidium is een geslacht van Orchidaceae dat oorspronkelijk uit Oost-Azië, Afrika en Australië komt. Planten van dit geslacht geven de voorkeur aan koele temperaturen van rond de 15-18 graden, hoewel ze hogere temperaturen tot 30 graden kunnen verdragen; ze bloeien ook in de winter, mits ze worden blootgesteld aan nachten met temperaturen van rond de 10 graden in de herfst.

Dit zijn koudebestendige planten die vrij gemakkelijk te kweken zijn en de wintertuinen kunnen opfleuren met hun kleuren.

Laten we eens kijken hoe je Cymbidium orchideeën kunt kweken in de buitenruimtes.

Advertisement

Hoe de Cymbidium te kweken

Hoe de Cymbidium te kweken

IceMomster/Reddit

Zoals gezegd gedijen deze orchideeën op koele, bij voorkeur lichte plaatsen, zonder blootgesteld te worden aan direct zonlicht, waarvan de stralen de bladeren zouden kunnen verbranden, vooral wanneer de temperatuur boven de 30 graden stijgt. In de winter daarentegen kunnen deze planten goed tegen lage temperaturen, zelfs tot -2 graden, zolang ze maar goed beschut staan tegen de wind.

Een belangrijke vereiste van deze plant is de luchtvochtigheid, die in alle seizoenen constant moet worden gehouden, vooral in de zomer en wanneer hij voor de winter binnenshuis staat om het effect van radiatoren tegen te gaan. Er moet echter aandacht worden besteed aan het water geven, dat niet overmatig mag zijn om het fenomeen wortelrot te voorkomen.

Omdat het epifytische planten zijn, hebben orchideeën een goede zuurstoftoevoer naar de wortels nodig en daarom moet de grond goed draineren en zeer poreus zijn.

Advertisement

Bloei, bemesten en verpotten

Bloei, bemesten en verpotten

Honeysucklerose21/Reddit

De bloei vindt plaats in de winter, maar alleen als deze planten vanaf de herfst worden blootgesteld aan een temperatuur van ongeveer 10 graden, anders vallen de bloemknoppen eraf. De bloeiwijzen zijn spectaculair en bereiken een hoogte van 1 meter, met tot 20 bloemen in de meest uiteenlopende kleuren van wit tot rood, van crèmegeel tot bruin.

Er moet zeer regelmatig bemest worden met specifieke meststof, elke 15 dagen in de lente en zomer, elke maand in de herfst en winter.

De potgrond moet om de 2 of 3 jaar worden vervangen door verpotten in een pot die 5 centimeter groter is dan die ervoor, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Als ze goed worden gekweekt, kunnen deze planten snel een aanzienlijke grootte bereiken en kunnen ze worden vermenigvuldigd door kopstekken, waarbij er goed op moet worden gelet dat elke nieuwe plant ten minste één pseudobol, een volledig wortelstelsel en veel scheuten heeft.

Heb je al gezien in welke hoek van de tuin je de prachtige Cymbidiums wilt zetten?

Advertisement