Natriumpercarbonaat: ontdek wat het is en hoe je het in het dagelijks leven kunt gebruiken

door Natasja

23 Januari 2024

Natriumpercarbonaat: ontdek wat het is en hoe je het in het dagelijks leven kunt gebruiken
Advertisement

Om wasgoed en oppervlakken te wassen, schoonmaken en te desinfecteren, gebruiken we vaak chemische producten die je in elke gespecialiseerde winkel kunt kopen. In sommige gevallen geven we echter de voorkeur aan meer natuurlijke producten die niet alleen niet agressief zijn voor wat je gaat behandelen, maar ook ecologischer. Dan wordt er azijn, citroen, baking soda enz. en andere DIY ingrediënten gebruikt.

Er is echter één product dat niet iedereen kent maar het heeft zeer fijne eigenschappen. We hebben het over natriumpercarbonaat. Laten we eens kijken wat het is.

Wat is natriumpercarbonaat

Wat is natriumpercarbonaat

MAXTITE/Amazon

Natriumpercarbonaat is misschien minder bekend dan baking soda of peroxide, maar het is een ingrediënt van natuurlijke oorsprong dat uitstekende reinigende en blekende eigenschappen heeft. Dit product, dat wordt gebruikt als vervanger voor een klassiek wasmiddel, komt in de vorm van een wit poeder en heeft de eigenschap zuurstof af te geven wanneer het in contact komt met water dat minstens 40 graden heet is. Door deze reactie worden veel van de eigenschappen geactiveerd, waardoor het een uitstekende bondgenoot is in het dagelijks leven.

Daarom wordt het zo vaak gebruikt voor het schoonmaken in huis, voor de was, zoals we al zeiden, en voor de afwas. Maar laten we eens specifieker kijken naar de kwaliteiten.

Advertisement

Wat zijn de eigenschappen van natriumpercarbonaat?

Wat zijn de eigenschappen van natriumpercarbonaat?

Rawpixel

We zeiden al dat het wordt gebruikt als vervanger voor klassieke wasmiddelen voor huishoudelijke schoonmaak-, was- en keukenproducten, maar waarom? Laten we eens kijken wat de eigenschappen ervan zijn.

  • Vlekverwijderaar. In contact met water geeft natriumpercarbonaat zuurstof af, waardoor het effectief werkt op vlekken op kleding of ook op oppervlakken. Maar vooral in het eerste geval kan dit product zelfs de meest hardnekkige vlekken zoals wijn, tomaat of koffie verwijderen, waardoor kleuren, niet alleen witte elementen, weer gaan glanzen. De beste eigenschap is dat het ook gebruikt kan worden op gekleurde stoffen. In tegenstelling tot bleekmiddel heeft het namelijk geen blekende werking, maar werkt het alleen in op de vlek en het vuil, waardoor de kleur behouden blijft.
  • Blekend. Net als bleekmiddel heeft het echter ook een blekend vermogen, waarbij de oorspronkelijke kleur van de stof altijd wordt gerespecteerd. Dit middel dat ideaal is voor zowel handwas als machinewas, is fantastisch om het vergelen van witte kleding en stoffen tegen te gaan en meer glans te bevorderen. Als je dus geen fan bent van bleekmiddel en iets zoekt om het te vervangen, is dit perfect, niet alleen omdat het minder agressief is, maar ook omdat het milieuvriendelijk is.
  • Desinfecterend en ontgeurend. Natriumpercarbonaat heeft desinfecterende eigenschappen en is daarom zeer geschikt voor het schoonmaken van oppervlakken in huis, of het nu in de keuken, badkamer of slaapkamers is, en is ook uitstekend voor het schoonmaken van apparaten of de vaat. Altijd in combinatie met lauw of warm water is dit product een wondermiddel om de verspreiding van bacteriën in huis tegen te gaan. Niet te vergeten dat het ook een goed middel is tegen onaangename geuren.
  • Anti-schimmel. Nu we het toch over het bestrijden van vuil en bacteriën hebben, natriumpercarbonaat is ook geweldig als je het gebruikt om schimmelvlekken te voorkomen of te verwijderen. Vooral in de winterperiode, misschien door de condens die ontstaat op oppervlakken en in hoeken, kan schimmel gemakkelijk worden verwijderd dankzij een DIY schoonmaakmiddel dat juist dit ingrediënt gebruikt. Het enige wat je hoeft te doen is een theelepel natriumpercarbonaat en een theelepel afwasmiddel mengen in 500 ml water. Het mengsel kan vervolgens op de aangetaste plekken worden gespoten en ingewreven totdat de vervelende schimmelvlekken volledig zijn verdwenen.

Een zeer veelzijdig product

Een zeer veelzijdig product

Creativo

Als je geen bleekmiddel in huis hebt, of het niet wilt gebruiken, geen baking soda, citroen, azijn of andere natuurlijke producten met dezelfde eigenschappen hebt, kun je natriumpercarbonaat gebruiken om de huishoudelijke klusjes te doen. Pas echter op dat je het niet te veel gebruikt en zorg er van tevoren voor dat er geen problemen kunnen ontstaan.

Op kleding lees bijvoorbeeld altijd het waslabel en als je niet zeker bent omdat het om zeer delicate stoffen gaat, doe altijd een preventieve test in een redelijk verborgen hoekje. Hetzelfde geldt voor bepaalde oppervlakken die door contact met de vrijgekomen zuurstof vlekken of kringen kunnen krijgen.

Als je zeker weet dat er geen problemen kunnen ontstaan, maak van natriumpercarbonaat je onfeilbare bondgenoot voor het schoonmaken van wasgoed, oppervlakken, huishoudelijke apparaten en vele andere voorwerpen. Dit milieuvriendelijke product is ook veilig voor de gezondheid. In tegenstelling tot andere chemische producten bevat het geen giftige stoffen en is het dus helemaal niet gevaarlijk.

Tot slot...

Na al de eigenschappen onderzocht te hebben, de manieren waarop je het kunt gebruiken en de voordelen, kunnen we iedereen alleen maar... succes wensen!

Advertisement