Er zijn slechts 2 ingrediënten nodig voor het correct en effectief schoonmaken van de douchecabine

door Natasja

24 Januari 2024

Er zijn slechts 2 ingrediënten nodig voor het correct en effectief schoonmaken van de douchecabine
Advertisement

Weinig dingen zijn aangenamer dan het nemen van een lekkere warme douche aan het einde van een vermoeiende dag: de warme straal verwijdert niet alleen stof en vuil dat zich gedurende de dag heeft opgehoopt, maar bevordert ook ontspanning en rust, waardoor je de vermoeidheid en negatieve gevoelens vergeet die zich tijdens de uren weg van huis hebben opgehoopt.

Veelvuldig gebruik van de douchecabine leidt echter tot een snelle vorming van kalk en zeepresten, waardoor een snelle en grondige reiniging noodzakelijk is als je wilt voorkomen dat je aangename moment van ontspanning verandert in iets negatiefs. De resten kunnen gemakkelijk korsten worden en zeer moeilijk te verwijderen zijn, waardoor schimmelvorming in de hand wordt gewerkt, die zich gemakkelijk kan vermenigvuldigen door de hoge luchtvochtigheid.

Dus hoe kun je de douchecabine schoon en vrij van kalkresten en vlekken houden? Er zijn een aantal zeer effectieve natuurlijke methoden, die we hieronder beschrijven.

De douchecabine schoonmaken met natuurlijke middelen

De douchecabine schoonmaken met natuurlijke middelen

PickComfort/Flickr

De eerste stap om ervoor te zorgen dat de douchecabine altijd schoon is, is om hem na elk gebruik te drogen: houd een trekker bij de hand in de douche om de wanden goed te drogen voordat je de douche verlaat en om te voorkomen dat waterdruppels verdampen en kalkresten achterlaten.

Het is verder een goed idee om eens per week een grondiger reiniging uit te voeren, zodat je altijd verzekerd bent van het hoogste niveau van hygiëne; hiervoor kun natuurlijke middelen gebruiken, die niet alleen beter worden verdragen door ons organisme, maar ook helpen om het milieu te beschermen:

  • citroenzuur: het beste middel om kalkaanslag te verwijderen, het kan worden gebruikt in een wateroplossing (150 gram in 1 liter water); rechtstreeks op het oppervlak van de douchecabine spuiten, een paar minuten laten inwerken en vervolgens verwijderen met een schone microvezeldoek, gebruik een zachte borstel voor de meest kritieke punten;
  • wijnazijn of witte azijn: ook een uitstekend middel tegen kalkaanslag, het heeft een polijstende werking waardoor de douchecabine langer schoon blijft; je kunt het rechtstreeks op het oppervlak spuiten en een paar minuten wachten voordat je het afspoelt met een schone doek.

Advertisement

Schimmel verwijderen uit de douchecabine

Schimmel verwijderen uit de douchecabine

optimus_factorial/Reddit

En als het te laat is en er al schimmel is gevormd? Ook hier kunnen natuurlijke middelen veel helpen:

  • azijn en citroenzuur zijn ook hier effectief. Je kunt het product van je keuze aanbrengen op de aangetaste plekken en het een paar minuten laten inwerken voordat je schrobt met een zachte borstel en grondig afspoelt;
  • baking soda is ook een uitstekende oplossing, die dankzij de witmakende en ontsmettende werking helpt om alle sporen van schimmel te verwijderen; maak in dit geval een pasta van baking soda en een beetje water en breng dit direct aan op de aangetaste plek. Als je een effectievere werking wilt, kun je een beetje azijn of citroenzuur toevoegen en het laten inwerken tot de bruisreactie is afgelopen. Schrob met een borstel met zachte haren en spoel alles af.

Met deze middelen is de douchecabine altijd schoon en ontsmet.

Advertisement