Ontdek de geheimen om houten en kunststof snijplanken altijd perfect schoon te houden

door Natasja

31 Januari 2024

Ontdek de geheimen om houten en kunststof snijplanken altijd perfect schoon te houden
Advertisement

Het verkeerd schoonmaken van snijplanken kan heel gevaarlijk zijn voor de gezondheid, omdat een groot aantal ziektekiemen en bacteriën zich kunnen ophopen en vermenigvuldigen op dit keukengerei. Laten we daarom eens kijken wat de beste methoden zijn om zowel houten als kunststof snijplanken onberispelijk schoon te maken.

Hoe maak je houten snijplanken schoon?

Hoe maak je houten snijplanken schoon?

Freepik

Houten snijplanken zijn het moeilijkst schoon te maken omdat hout, als organisch materiaal, een uitstekende broedplaats is voor ziektekiemen en bacteriën die in de kleine groeven van de snijplank kunnen komen. En juist vanwege dit hygiëneprobleem vind je geen houten snijplanken in restaurantkeukens!

Het genoemde risico is geen probleem als de snijplank alleen wordt gebruikt om brood te snijden, maar het wordt een probleem als dezelfde snijplank ook wordt gebruikt om groenten of vlees en vis te snijden.

Idealiter zou voor elk soort voedsel een andere snijplank moeten worden gebruikt, zodat mogelijke besmetting kan worden vermeden.

Dit is echter vaak niet mogelijk en daarom moet dit keukengerei met grote zorg worden schoongemaakt.

Om een houten snijplank grondig schoon te maken doe je het volgende:

1. Doe de snijplank in een teil met warm water en zeep.
2. Wrijf het schoon met een spons om alle etensresten te verwijderen.
3. Spoel grondig af met water.
4. Droog de snijplank voorzichtig af met een doek en zorg ervoor dat hij helemaal droog is om schimmelvorming te voorkomen.
5. Laat de plank rechtop aan de lucht drogen.

Een nog grondigere reiniging hangt af van het soort voedsel dat op de snijplank is gesneden. Als je bijvoorbeeld rauw vlees hebt gesneden, is het een goed idee om waterstofperoxide te gebruiken om het te desinfecteren en dus een mengsel van azijn en waterstofperoxide erop te vegen. Als je deze stappen hebt uitgevoerd, kun je verdergaan met het gewone schoonmaken zoals hierboven vermeld.

Advertisement

Hoe maak je kunststof snijplanken schoon?

Hoe maak je kunststof snijplanken schoon?

Pexels

Zoals we hierboven hebben gezien, vereisen houten snijplanken een vrij complexe reiniging om volledig ontsmet te zijn.

Daarom worden er steeds meer kunststof snijplanken gebruikt, die meestal gemaakt zijn van propyleen en zorgen voor een betere hygiëne en een aanzienlijk snellere reiniging.

Kunststof snijplanken kunnen in feite dagelijks worden schoongemaakt met een normaal afwasmiddel of door ze direct in de vaatwasser te wassen.

Maar zelfs in dit geval, als je het keukengerei gebruikt om vlees te snijden, is het een goed idee om de snijplank in te wrijven met een oplossing van citroen en baking soda, vooral op de plekken waar het mes sporen heeft achtergelaten, en daarna verder te gaan met normaal afwassen.

Voor een nog grondiger reiniging, die we elke twee of drie weken aanraden, kun je een mengsel van ethylalcohol en water gebruiken en daarna normaal afwassen.

Als je de praktische tips volgt die we in dit artikel hebben beschreven, kun je de houten en kunststof snijplanken perfect schoonmaken zonder risico op kruisbesmetting en verontreiniging.

Advertisement