Super effectieve schoonmaakmethode? Probeer het praktische 'top down' systeem

door Natasja

27 Januari 2024

Super effectieve schoonmaakmethode? Probeer het praktische 'top down' systeem
Advertisement

Het huis schoonmaken lijkt soms een onmogelijke taak. Er zijn veel kamers, de voorwerpen die verplaatst moeten worden zijn er veel, de planken die schoongemaakt moeten worden bijna niet te tellen. Kortom, je wilt gewoon verdwijnen en terugkomen als alles klaar is. Maar je zou magische krachten nodig hebben om te kunnen schoonmaken zonder erbij te zijn - het is natuurlijk mogelijk, maar alleen in tekenfilms, maak je geen illusies, daarom moet je absoluut op zoek naar een manier om deze zware taak tot een goed einde te brengen.

Er zijn genoeg professionals die het internet gebruiken om hun kennis ten dienste te stellen van mensen om op de een of andere manier proberen deze last te verlichten. In dit geval willen we het over één techniek in het bijzonder hebben, een strategie die beslissend kan zijn voor de schoonmaakroutine.

Advertisement

Een enorme onderneming

Een enorme onderneming

Pixahive

We stellen je een vraag: hoe maak jij meestal schoon? Waar begin je, welk meubelstuk, welke kamer? Iedereen heeft zijn of haar eigen methode en volgt een soort strategie om alles in korte tijd af te krijgen. Toch is er altijd wel iets dat je vergeet te doen, een hanglamp die stoffig wordt, de bovenkant van de kledingkast in de kamer, of de ramen.

Dus wat kun je doen om geen ruimte of oppervlak over te slaan? Ten eerste doe niet alles in één dag. Het risico zou zijn dat je onnodig helemaal gek wordt en ernaar uitkijkt om uit huis te ontsnappen. En laten we eerlijk zijn, dat zou zonde zijn, want onderhand zou het huis schoon zijn. Het is dus beter om de schoonmaak te plannen en te verdelen.

Zodra het 'werkplan' is gemaakt, ga aan de slag. En hier keren we terug naar de vorige vraag: waar begin je? Er is een methode die top-down wordt genoemd en die heel nuttig kan zijn.

Advertisement

Top-down methode

Top-down methode

Karolina Grabowska/Pexels

De top-downmethode is een specifieke procedure die wordt gebruikt om het schoonmaken van het huis zo goed mogelijk te organiseren. Het bestaat uit een precieze en methodische werkwijze, waarbij zelfs de verste hoek van de kamer niet wordt overgeslagen. Het schoonmaken begint boven in de kamer en gaat geleidelijk naar beneden tot aan de vloer. Dus van de hemel naar de grond, langs de verschillende verdiepingen, om elk oppervlak te ontsmetten en te laten glanzen.

Begin met het afstoffen van het plafond zelf, dan de hanglampen, de bovenkant van de meubels - ken je die donkere plekjes waar nooit licht komt en je doet alsof je het niet ziet? - elk rek, dat misschien van binnen en van buiten moet worden schoongemaakt, en zo verder tot aan het schoonmaken van de vloer. Een volgorde die er niet alleen voor zorgt dat je de 'vloeren' niet over het hoofd ziet, maar die je ook dubbele inspanning bespaart.

Als je namelijk zou beginnen met de vloer en dan zou afstoffen - wat veel mensen doen, zou je twee keer zoveel tijd verspillen omdat de stofwolken van de meubels op de vloer zouden vallen en zo weer vies zoud worden, waardoor je weer opnieuw zou moeten beginnen. Van bovenaf beginnen daarentegen zorgt voor een meer schematische schoonmaak zonder de noodzaak om bepaalde zones opnieuw te doen.

Niet alleen van bovenaf...

Niet alleen van bovenaf...

cottonbro studio/Pexels

Maar de top-down methode gebruiken betekent niet alleen van boven naar beneden bewegen, maar ook van rechts naar links en omgekeerd. Dit betekent dat je niet op gevoel te werk gaat, maar ook wiskundig. Dus als je van rechts begint, maak je schoon wat je tegenkomt op weg naar de andere kant. Je kunt ook besluiten om deze list te gebruiken in combinatie met de vorige, om zo grondig mogelijk te werk te gaan.

Bij het opruimen van elke hoek van de kamer waar je begint - en natuurlijk ook de volgende - gebruik zachte doeken om af te stoffen, water indien mogelijk lauw om te wassen, azijn of baking soda om te desinfecteren. Elke hoek zal hierdoor een verandering ondergaan.

Een extra tintje...

Voor een nog grondiger schoonmaakbeurt kun je ook besluiten om de bekleding te wassen, de kussens van de bank af te stoffen en te wassen, het vloerkleed in de woon- of slaapkamer te reinigen, hetzelfde te doen met de kussens en misschien de sprei. Kortom, profiteer van de methode van boven naar beneden zodat er echt niets wordt overgeslagen. Natuurlijk zal je op een gegeven moment moe worden, maar denk daar niet aan, richt je liever op het doel en je zult zien dat vermoeidheid niet je constante metgezel zal zijn.

Een nieuwe en handige truc om niet meer oppervlakkig schoon te maken en te genieten van een tot in de kleinste hoek opgefrist en nieuw huis. En waarom zou je, als je dat wilt, na al dat harde werk niet neerploffen op de afgestofte en lekker ruikende bank en genieten van een welverdiend drankje terwijl je naar je favoriete zanger luistert?

Advertisement