Volumineuze stukken textiel wassen: als het niet in de wasmachine past, kun je alternatieve methoden toepassen

door Natasja

22 Januari 2024

Volumineuze stukken textiel wassen: als het niet in de wasmachine past, kun je alternatieve methoden toepassen
Advertisement

Wassen in de wasmachine is natuurlijk het populairst. Een huishoudelijk apparaat dat in elk huis staat, onmisbaar om snel de was te doen en het helpt je aanzienlijk bij de huishoudelijke klussen. Maar niet alles kan in de wasmachine. Afgezien van de delicate dingen die met de hand gewassen of chemisch gereinigd moeten worden, zijn er ook dingen die te groot zijn om in de trommel te passen. Hoe was je die dan?

Kussens, dekbedden en tapijten behoren tot de dingen die moeilijk in de wasmachine te wassen zijn en andere behandelingen nodig hebben om schoon, geurig en zo goed als nieuw te worden. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Advertisement

Dekbedden

Dekbedden

Eider & Ivor/Wayfair

Dekbedden en spreien kunnen, tenzij ze voor een eenpersoonsbed zijn, te groot zijn om in de wasmachine te passen. Dan heb je geen andere keuze dan ze met de hand te wassen. De eerste stap is altijd om het waslabel te controleren, zodat je weet of er dingen zijn die niet gedaan mogen worden op die specifieke stof. Als je hebt vastgesteld dat de stof met water kan worden gewassen en dat er geen specifieke instructies zijn, ga dan verder.

 • Of het nu dons of synthetisch is, ga op zoek naar vlekken op het dekbed die je verwijdert met een doek en een mengsel van baking soda en water om op de betreffende plek te wrijven. Als dit gedaan is, ga dan verder met het wassen.
 • Vul het bad met koud water en mild wasmiddel en dompel het dekbed er volledig in, terwijl je roert en wrijft met je handen om al het vuil en de resten die zich in de vezels hebben opgehoopt te verwijderen. Het zal enige tijd duren om het hele oppervlak te behandelen. Als dit is gebeurd, ga over naar de spoelfase.
 • Leeg het bad en vul het opnieuw met schoon water, of wring het kledingstuk steeds uit om zeep en vuil te verwijderen en ga verder met een directe straal.
 • Tot slot wring het dekbed zo goed mogelijk uit - het is beter om hulp te vragen bij deze handeling - en leg het dan in de open lucht te drogen.
 • Vergeet niet om altijd het hele oppervlak te schudden om het egaal te maken, vooral bij donzen dekbedden, en het beter te laten drogen. De zon en de frisse lucht zorgen ervoor dat het vocht verdampt en er een frisse, schone geur achterblijft.

Advertisement

Kussens

Kussens

Needpix

En na dekbedden ga verder met kussens. Ze zijn een van de dingen die je het meest gebruikt, in alle seizoenen en onder alle omstandigheden, en daarom moeten ze heel vaak worden gewassen om de ophoping van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Sommige kussens passen in de wasmachine, maar als ze te groot zijn of als de aanwijzingen op het etiket specifiek aangeven dat dit niet mag, hoe maak je ze dan schoon? Was ze met de hand volgens deze procedure:

 • Doe de hoes van het kussen en ontdoe het van alle haren, waarbij je let op de aan- of afwezigheid van vlekken.
 • Daarna ga je over tot de wasfase. Vul het bad of een voldoende grote teil met lauw of heet water - tenzij het etiket anders aangeeft. Voeg een paar druppels wasmiddel toe en dompel het kussen onder.
 • Duw het zo in de teil of het bad dat het water het volledig bedekt en begin het te behandelen. Je kunt er met je hand over wrijven of een zachte borstel gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen.
 • Spoel het kussen daarna af en verwijder alle zeepresten.
 • Wring het goed uit en zorg ervoor dat er geen water achterblijft. Daarna droog je het door het naast een warmtebron te leggen, of nog beter, buiten, zodat de natuurlijke lucht en ook de zon deze laatste fase kunnen voltooien.

Vloerkleden

Vloerkleden

Arbosofe Store/Amazon

Een ander ding dat niet gemakkelijk in de wasmachine kan, zijn vloerkleden, vooral de grote vloerkleden waarmee je een groot deel van de vloer bedekt. Wat dan te doen? Veel mensen kiezen ervoor om het vloerkleed naar de wasserette brengen voor een grondiger reiniging, maar dat is niet altijd de meest voor de hand liggende keuze. Je kunt dit ook thuis doen, met zeer goede resultaten. Voor je verder gaat, raden we je aan om het etiket aandachtig te lezen om geen schade te veroorzaken.

 • Eerst stofzuig je het hele oppervlak grondig, zodat de meeste resten stof, haar en vuil in het algemeen worden verwijderd.
 • Daarna ga je over tot het wassen en dat kan op twee manieren. De eerste manier bestaat uit het gebruik van een mengsel van water en afwasmiddel, dat altijd zeer mild is. Gebruik geen overmatige dosis om te voorkomen dat het schuim niet weggaat, maar gebruik slechts een paar druppels. Met behulp van een doek wrijf zachtjes over het hele vloerkleed. Als alternatief voor deze procedure kun je de stof besprenkelen met baking soda, dit laten inwerken en er vervolgens een mengsel van water en wasmiddel op sproeien en vervolgen met het schoonmaken met de doek.
 • Na de vorige stap gebruik een schone doek en water om de zeepresten te verwijderen en veeg totdat je het gevoel hebt dat ze helemaal verdwenen zijn. Als je daarentegen genoeg ruimte hebt, kun je het vloerkleed naar een buitenruimte brengen en het wassen met een directe waterstraal, zodat de reiniging nog grondiger gebeurt.
 • Of je nu de ene of de andere manier hebt gebruikt om het wasmiddel te verwijderen, de volgende stap is het vloerkleed perfect te laten drogen, zodat er geen vervelende natte geur achterblijft.
 • Tot slot borstel de vezels en leg het vloerkleed terug op zijn plaats.

Samenvattend

Samenvattend

Adam Lederer/Flickr

We hebben gezien dat er manieren zijn om stukken textiel te wassen die te groot zijn voor de wasmachine en ze zijn gemakkelijk in de praktijk te brengen. Het enige wat nodig is, is een beetje geduld en tijd.

Hoe was jij deze 3 stukken textiel meestal?

Advertisement