De vloer schoonmaken: laten we eens kijken hoe te werk te gaan, afhankelijk van het gekozen materiaal

door Natasja

25 Januari 2024

De vloer schoonmaken: laten we eens kijken hoe te werk te gaan, afhankelijk van het gekozen materiaal
Advertisement

Vloeren zijn erg belangrijk in huis. Ze zijn eigenlijk een visitekaartje, als je erover nadenkt. Ze nemen veel ruimte in beslag in kamers en blijven niet onopgemerkt, maar geven karakter aan de inrichting. En ook op basis van de vloeren organiseer je de hele samenstelling van het huis en kiest welke materialen in te voegen. Vloeren zijn dus een van de elementen die je het vaakst schoonmaakt: schoenen die heen en weer lopen, stof dat zich ophoopt, vuilresten die op dit oppervlak vallen en zich afzetten, moeten altijd worden verwijderd. Maar hoe kun je vloeren het beste schoonmaken?

Dat hangt af van het gekozen materiaal: natuursteen, vinyl, hout, vloerbedekking en nog veel meer. Afhankelijk van wat je in huis hebt, moet je op een verschillende manier en met een verschillende frequentie te werk gaan.

Advertisement

Tegels

Tegels

@thetileshop/Instagram

Dit type vloer komt verreweg het meest voor en is ook het gemakkelijkst schoon te maken. Een paar ingrediënten, weinig moeite en je bent klaar. Naast specifieke producten die je in winkels vindt, kun je ook aan de slag met DIY methoden.

  • Veeg eerst met een bezem of stofzuiger om alle resten te verwijderen.
  • Combineer daarna water, azijn en een paar druppels afwasmiddel en drenk een zachte doek in het mengsel. Haal de doek over het hele oppervlak heen.
  • Eenmaal gedaan, laat het drogen door de ramen open te zetten, zodat het vocht uit het huis kan ontsnappen.

Als je merkt dat de voegen tussen de tegels bijzonder vuil zijn, kun je overgaan tot een gerichte reiniging met een tandenborstel en een mengsel van water en baking soda, of water en natriumperoxide als het vuil resistenter is.

Advertisement

Hout

Hout

@v4woodflooring/Instagram

Een houten vloer is een van de meest kwetsbare vloeren en overtollig water kan problemen veroorzaken. Maak de vloer schoon op een manier die voorkomt dat er vocht binnendringt en dat de vloer gaat zwellen.

  • Veeg het oppervlak goed schoon met bezems of stofzuigers die speciaal voor dit materiaal zijn ontworpen. De zachtheid van de borstels en haren die je gebruikt is essentieel om krassen en blijvende vlekken te voorkomen.
  • Als de vloer niet al te vuil is, kun je een eenvoudige katoenen doek bevochtigd met water gebruiken die gemakkelijk vuilresten verwijdert.
  • In het geval van korstvorming kun je daarentegen ook een doek gebruiken, maar gedrenkt in een mengsel van water en azijn. Wring de doek goed uit, zodat er geen vloeistof op het oppervlak druppelt en tussen de houten planken, parket of ook bamboe latten sijpelt.

Laminaat

Laminaat

bestlaminate.com

Het lijkt erg op hout maar heeft een andere samenstelling. Het is een duurzaam maar delicaat materiaal dat voorzichtig moet worden behandeld zonder te overdrijven met water.

  • Je kunt het grondig reinigen met een droge, zachte doek om haren en resten stof en vuil te verwijderen.
  • Voor het wassen kunnen specifieke producten worden gebruikt, maar als deze niet beschikbaar zijn, kun je je eigen schoonmaakmiddel maken door water, gedenatureerde alcohol en een paar druppels afwasmiddel te mengen. Een mengsel waarin je de doek doopt, uitwringt en vervolgens het hele oppervlak behandelt. Zorg er altijd voor dat je niet te veel water gebruikt om doorsijpelen en opzwellen te voorkomen.
  • Als je klaar bent, laat het perfect drogen. Je moet ook onthouden dat het, om overmatig gebruik van producten en water te vermijden, een goed idee is om elke dag aandacht te besteden aan vlekken en ze te verwijderen zodra ze zich voordoen, om korstvorming te voorkomen.

Natuursteen

Natuursteen

naturalstoneconsulting.co.uk

Omdat steen een poreus en delicaat materiaal is, moet het voortdurend worden behandeld om opeenhoping van vuil te voorkomen. Het advies is om regelmatig te vegen en vlekken te verwijderen met een vochtige doek. Omdat het een element is dat vocht vasthoudt en ook andere stoffen waarmee het in contact komt, is het het beste om het gebruik van te agressieve materialen, maar vooral zuren, voor het schoonmaken te vermijden. Gebruik geen bleekmiddel, azijn of ammoniak, maar gewoon water, waarbij je de doek die je gebruikt weekt en uitwringt, en, als er vlekken zijn, gebruik een mild schoonmaakmiddel zoals afwasmiddel of neutrale zeep.

Vloerbedekking

Vloerbedekking

Laverty S/Pinterest

Vloerbedekking is een van de meest comfortabele vloeren vanwege zijn zachtheid, de warmte die het afgeeft en de ontspanning die het brengt op de huid, maar het is ook een van de meest ingewikkelde vloeren om schoon te maken. Er wordt meestal aangeraden om te stofzuigen met borstels die speciaal zijn ontworpen voor dit soort vloer, met de richting van de stof mee, om geen schade te veroorzaken.

Vermijd schoonmaken met water, maar gebruik stoomreinigers en specifieke producten zodat er geen onaangename vlekken achterblijven. In het geval van vlekken wrijf niet over de vloerbedekking, maar dep met een papieren servetje de getroffen zone en 'vang' de overtollige vloeistof op. Zo voorkom je dat de vloeistof diep inde vloerbedekking doordringt en blijvende vlekken achterlaat.

Advertisement

Vinyl

Vinyl

@bm_stores/Instagram

Deze elegante en duurzame vloeren worden steeds populairder en geliefder. Onderhoud is niet moeilijk en het enige wat nodig is, is een consequente wekelijkse schoonmaakbeurt. Vegen is in de meeste gevallen voldoende, net als afnemen met een vochtige doek gedrenkt in lauw water en een paar druppels neutraal schoonmaakmiddel.

In het geval van vlekken en afhankelijk van de aard ervan, kun je besluiten om bijvoorbeeld een beetje gedenatureerde alcohol gemengd met water dat gebruikt wordt om inkt te behandelen, of water en azijn voor de olie. Het belangrijkste is dat het niet vochtig blijft tussen de kieren, om de vloer niet te beschadigen, en we raden altijd aan om een test te doen op een paar verborgen plekken voordat je verder gaat met het hele oppervlak.

Voor elke vloer zijn schoonmaakmetode...

Elk type vloer heeft dus een schoonmaakproces, maar laten we zeggen dat er twee grote groepen zijn: vloeren die meer 'droog' moeten worden schoongemaakt en vloeren die met water kunnen worden gewassen. In beide gevallen kun je met een vochtige doek te werk gaan, maar zorg ervoor dat deze goed uitgewrongen is en geen schade veroorzaakt.

Nu rest ons niets anders dan iedereen succes te wensen!

Advertisement