6 slimme opbergoplossingen voor kleine keukens: gebruik alle beschikbare ruimte op een creatieve manier

door Natasja

30 Januari 2024

6 slimme opbergoplossingen voor kleine keukens: gebruik alle beschikbare ruimte op een creatieve manier
Advertisement

Moderne huizen worden steeds kleiner en vaak neemt de keuken de meeste ruimte in beslag. Er zijn echter een aantal oplossingen bedacht waarmee je elke centimeter kunt benutten, zodat je niets hoeft op te geven.

Advertisement

Uittrekbare en draaibare meubels

Uittrekbare en draaibare meubels

Ikea

Meubels die openen door trekken en draaien zijn speciaal ontworpen om kleine ruimtes tot op de centimeter te benutten.

Ze zijn perfect om hoeken optimaal te optimaliseren en zijn de ideale plek om grote pannen of iets anders dat niet vaak wordt gebruikt op te bergen.

Advertisement

Keukengereirails

Keukengereirails

Leroy Merlin

Een ander superhandig voorwerp om ruimte te besparen in zeer kleine keukens zijn de keukengereirails die rechtstreeks aan de muur of aan keukenmeubels kunnen worden bevestigd.

Ze kunnen worden gebruikt om kruidenpotjes, bekers, theedoeken of andere accessoires met een haak op te hangen. We raden aan om ze boven het fornuis of boven de gootsteen in de buurt van de spatwand te installeren.

Wandplanken

Wandplanken

Amazon

In kleine keukens is horizontale ruimte vaak erg schaars, dus moet je proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van verticale ruimte.

Dit is waar planken en verschillende opbergers die aan de muur kunnen worden gehangen handig zijn.

Ze lossen niet alleen ruimteproblemen op, maar zorgen er ook voor dat de keuken er heel modern uitziet. Bovendien heb je zo alles wat je nodig hebt altijd binnen handbereik.

Uittrekbaar schiereiland

Uittrekbaar schiereiland

Leroy Merlin

Een uittrekbaar schiereiland is een van de beste ruimtebesparende oplossingen die de afgelopen decennia zijn uitgevonden.

Het is meestal een lade die er in gesloten toestand uitziet als een normaal onderdeel van een keukenkast, maar als je hem opent, komt er een langere of kortere plank met een poot tevoorschijn die kan worden omgevormd tot een heel handig aanrecht of tafel voor het hele gezin.

Deze oplossing is perfect voor kleine huizen die zowel de keuken als de woonkamer in één ruimte hebben en niet de mogelijkheid hebben om een tafel te hebben die uitsluitend voor maaltijden wordt gebruikt.

Schuifdeuren

Schuifdeuren

Amazon

Een ander element waarmee ruimte kan worden gewonnen, is de deur: door de scharnierende deur te vervangen door een schuifdeur kun je veel ruimte terugwinnen die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om een ander keukenmeubel of een apparaat te plaatsen.

Een schuifdeur kan namelijk, net als een draaideur, de ruimte afscheiden en kookluchtjes isoleren zonder kostbare centimeters weg te nemen.

Advertisement

Kleine rekjes met wielen

Kleine rekjes met wielen

Amazon

Een ander geniaal idee om zoveel mogelijk ruimte te benutten in een kleine keuken is smalle rekjes op wieltjes die je makkelijk kan verplaatsen en opbergen, zelfs in de kleinste hoekjes van het huis.

Ze zijn meestal maar 10 of 13 centimeter breed en hebben meerdere planken die kunnen worden gebruikt om verschillende voorwerpen zoals potten, bekers en glazen op te bergen.

Een kleine keuken hoeft niet synoniem te zijn met het opgeven van comfort om plaats te maken voor essentiële apparatuur: met de juiste aandacht en het benutten van elke beschikbare centimeter is het mogelijk om een gezellige oplossing te creëren met alle comfort.

Advertisement