Wat is die onaangename geur in de kelder? Ontdek waar het vandaan komt en hoe je het voorgoed verwijdert

door Natasja

21 Januari 2024

Wat is die onaangename geur in de kelder? Ontdek waar het vandaan komt en hoe je het voorgoed verwijdert
Advertisement

Wanneer je een kelder of souterrain binnengaat, ben je zeker niet verrast als je een onaangename geur ruikt: de ligging gedeeltelijk onder de grond, de afwezigheid van grote ramen en bijgevolg een goede luchtuitwisseling zijn genoeg voor de muffe geur die we als typisch voor kelders en souterrains beschouwen.

Een aardachtige geur, vergelijkbaar met rot hout of natte hond, kan enige bezorgdheid veroorzaken als deze wordt waargenomen in een badkamer of keuken, maar is  niet verrassend in een kelder of garage, die zich meestal in het onderste deel van het huis bevinden, dicht bij de fundering en gedeeltelijk onder de grond. Deze karakteristieke geur staat echter synoniem voor een probleem dat snel en met relatief eenvoudige oplossingen kan en moet worden opgelost.

Advertisement

De oorzaken van een onaangename geur in de kelder

De oorzaken van een onaangename geur in de kelder

trevoronim/Flickr

De typische onaangename geur in kelders en souterrains is voornamelijk te wijten aan de massale verspreiding van schimmels en zwammen, micro-organismen die gedijen in vochtige omgevingen in aanwezigheid van zuurstof door zich te voeden met organisch materiaal zoals hout, papier, textiel en zelfs bepaalde soorten lijm. Hoewel de meeste schimmels in huis niet schadelijk zijn voor mensen, kunnen ze, vooral bij mensen die allergisch zijn, verschillende kwalen ontwikkelen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, irritatie van de luchtwegen, hoesten en loopneuzen, en kunnen ze schadelijk zijn voor de structuur van het hele huis door gevelbekleding, vloeren, muren en andere structurele onderdelen te beschadigen. Om deze redenen moet er onmiddellijk actie worden ondernomen om de oorzaak van de onaangename geur weg te nemen.

Er zijn ook kleinere oorzaken zoals de aanwezigheid van vochtige materialen, rioolwater of dierlijke uitwerpselen zoals die van knaagdieren.

Advertisement

De oorzaken van de onaangename geur verwijderen

De oorzaken van de onaangename geur verwijderen

needpix.com

De eerste stap is daarom het ontdekken van de oorzaken van schimmelvorming en deze wegnemen:

  • vaak zijn er in kelders, vooral langs plafonds en muren, blootliggende leidingen die kunnen lekken; identificeer eventuele lekken in de leidingen en dicht ze af met geschikte isolatiefolie;
  • controleer deuren en ramen op sporen van condensatie en dicht ramen en deuren af. Vervang ze als ze erg oud en versleten zijn;
  • als je water ziet sijpelen door scheuren in de muur of uit de fundering, moet je de hulp van professionals inroepen.

Na deze voorbereidende werkzaamheden moet je ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid wordt verlaagd, zodat deze constant onder de 60% blijft: de warmere lucht die van de bovenste verdiepingen komt en het vocht dat vanaf de grond naar binnen sijpelt, verhogen het percentage ervan in de lucht van de kelder, wat de verspreiding van schimmel bevordert. Overweeg de aanschaf van een compressor luchtontvochtiger, de meest geschikte voor kelders, die de lucht aanzuigt en het vocht verwijdert door het te condenseren in de condensbak.

Schimmel verwijderen

Schimmel verwijderen

Energieorgensfrei/Wikimedia Commons

Nu de omgevingsomstandigheden niet langer gunstig zijn voor de verspreiding ervan, is het tijd om schimmel en de onaangename geur ervan te verwijderen:

  • begin met het weggooien van alles wat aangetast is door schimmel of vocht en een onaangename geur heeft ontwikkeld: karton, documenten, boeken, schriften, niet wasbaar textiel, maar ook houten of gestoffeerde meubels;
  • maak wat nog te redden valt schoon en laat het aan de lucht drogen in de zon, zodat de UV-stralen de resterende sporen van schimmel verwijderen;
  • verwijder schimmelvlekken van muren, vloeren en plafonds met speciale schoonmaakmiddelen of door zelf een oplossing te maken met 4 delen water en 1 deel bleekmiddel. Een nog natuurlijkere oplossing is baking soda, gemaakt van 1 liter water, 500 ml azijn en 4 eetlepels baking soda. Als je schimmel verwijdert, bedek jezelf dan goed, bij voorkeur met een isolerend pak, en bescherm je ogen, neus en mond.
  • als je klaar bent met het verwijderen van schimmel, kun je resterende geuren verwijderen door baksoda op strategische plekken in de kelder te laten staan.

Met deze eenvoudige stappen is de kelder weer gezond en ruikt hij weer lekker!

Advertisement