Tonal interiors: met toon-op-toon kleurenpaletten zal elke kamer uniek en ontspannend zijn

door Natasja

24 Januari 2024

Tonal interiors: met toon-op-toon kleurenpaletten zal elke kamer uniek en ontspannend zijn
Advertisement

De huidige trends zijn duidelijk: niet meer de dominantie van neutrale, vaak heel lichte kleuren om de spannende mogelijkheden van diepere of fellere kleuren te verkennen. Dit vereist altijd het zorgvuldig bestuderen van ruimte, licht en materialen, maar er is een interieurontwerptechniek die erg in de mode is en die het makkelijker maakt om te durven met felle kleuren.

Of het nu gaat om zeer donkere of verzadigde en felle tinten, als je kiest voor een "tonaal interieur", d.w.z. toon-op-toon paletten, kan het hele huis een wereld van fascinerende kleuren worden.

Advertisement

Wat wordt bedoeld met "tonal interiors"?

Wat wordt bedoeld met "tonal interiors"?

studioashby/Instagram

"Tonale" kleurencombinaties zijn combinaties die spelen met toon-op-toon, d.w.z. een opeenvolging van tinten, waarbij je geleidelijk van de ene kleur naar de andere overgaat, zonder scherpe contrasten. Geen accentmuren en details meer die afsteken tegen de rest van de kamer, maar alles wordt ondergedompeld in een reeks kleuren die dicht bij elkaar liggen.

Advertisement
thelocalproject.com.au

thelocalproject.com.au

Het is een effect dat wordt bereikt door bijvoorbeeld een hoofdbeginkleur te kiezen en die vervolgens te laten volgen door verschillende verzadigingsniveaus van diezelfde kleur. Het is een aanpak die kleuren gebruikt die gewoonlijk als wat moeilijker te hanteren worden beschouwd, omdat ze in plaats van de aandacht op zichzelf te vestigen te midden van een neutrale omgeving, 'gedempt' worden in de mix van vergelijkbare kleuren dicht bij hen.

Het is een ontwerp dat alles omvat

Het is een ontwerp dat alles omvat

Pinterest

Toon-op-toon interieurdecoratie geeft elegantie en is een voorbeeld van artistieke flair als het op de juiste manier wordt gedaan.

Het is ook een belangrijke keuze: je moet echt zeker zijn van het kleurenschema dat je wilt kiezen, want elk element in de kamer moet voldoen aan het gekozen schema. De schakering heeft betrekking op verschillende materialen en het zijn ook deze materialen, met hun specifieke texturen, die helpen om de schakering "te veranderen".

Pinterest

Pinterest

Je moet onthouden dat elke kleur verschillende ondertonen heeft, en kleuren met heel verschillende ondertonen bij elkaar combineren geeft soms een zeer opvallend effect. Denk aan turkoois, dat groen bevat, of paarsblauw, dat paars bevat - als je turkoois en paarsblauw combineert, kun je er een rommeltje van maken.

Het is het beste om altijd kleurenpaletten bij de hand te hebben, zoals de paletten die je gebruikt om een muurkleur te kiezen.

Aandacht voor licht

Aandacht voor licht

lauraashley.com

Er moet vervolgens altijd rekening worden gehouden met hoe elke kleur zal veranderen als deze al dan niet wordt beïnvloed door het natuurlijke licht dat de kamer binnenvalt en de soorten kunstlicht die in de kamer zijn verspreid. De temperatuur van het licht van hanglampen, lampen, spots enz. moet dus ook worden gekozen om de verschillende kleuren het best tot hun recht te laten komen.

Advertisement

Er is ook ruimte voor een beetje contrast

Er is ook ruimte voor een beetje contrast

@edwardbulmerpaint/Instagram

Als het merendeel van de oppervlakken en voorwerpen in het zicht het toon-op-toon schema volgen, loop je niet het risico om het te ontregelen met slechts een paar contrasterende accenten, zoals op afzonderlijke meubelstukken. Dit laat je altijd veel vrijheid in het aanpassen van elke keuze volgens je smaak - want uiteindelijk is dat altijd het belangrijkste bij het inrichten van het huis!

Advertisement