Vlekken op houten meubels: misschien heb je alles al in huis om ze te laten verdwijnen

door Natasja

19 Januari 2024

Vlekken op houten meubels: misschien heb je alles al in huis om ze te laten verdwijnen
Advertisement

Tafels, bureaus, werkbladen in de verschillende kamers, en verder nog planken, armleuningen van stoelen en fauteuils... Als je erover nadenkt, zijn er heel veel houten meubels in huis die elke dag vlekken kunnen krijgen. Er hoeft maar een of andere stof op te vallen die je normaal gebruikt en vooral als je niet in staat bent om het snel te verwijderen voordat het diep in de houtvezels doordringt, eindig je met vlekken die zeer onaangenaam zijn om te zien.

Meubels zijn normaal gesproken afgewerkt met lak of beschermende oppervlaktebehandelingen, dus op zijn zachtst gezegd is het riskant om te werken met ontvetters of vertrouwde schoonmaakmiddelen zoals azijn. Wat heb je nog meer in huis dat helpt om vlekken uit meubels te verwijderen? Hulp komt van waterstofperoxide.

Advertisement

Meubelvlekken schoonmaken met waterstofperoxide

Meubelvlekken schoonmaken met waterstofperoxide

outo_ihminen/Reddit

Etensresten komen het vaakst op keuken- en eetkamertafels terecht. En als je niet snel alles meteen hebt verwijderd, kun je de sporen uitwissen met waterstofperoxide. We raden altijd het gebruik van 3% waterstofperoxide aan.

Spuit als eerste wat op de vlek en wrijf het er meteen af met een zachte microvezeldoek. Dit kan al voldoende zijn.

Ten tweede, als er een vlek blijft zitten, kun je waterstofperoxide op de doek gieten zodat het intrekt en het 5 minuten in contact laten met de vlek, daarna eventueel nog 5 minuten als dat nodig is. Het is niet aan te raden om waterstofperoxide te lang op het hout te laten zitten: hoewel het milder is dan azijn en normale ontvetters, kan het het hout nog steeds verkleuren en de glanzende afwerking dof maken.

 

Advertisement

Alternatieve middelen voor waterstofperoxide

Alternatieve middelen voor waterstofperoxide

hunkachunk88888/Reddit

Naast waterstofperoxide kunnen ook andere methoden worden geprobeerd, maar altijd nadat je een verborgen plek op het meubelstuk hebt getest om te zien of het middel te agressief is.

Een daarvan is gebaseerd op alcohol- of wijnazijn. Je kan het alleen beter niet alleen gebruiken: meestal wordt aangeraden om het te mengen met water in gelijke delen, en zelfs dan hoef je het alleen maar in te wrijven en vervolgens met een andere droge doek de overtollige azijn van het oppervlak te verwijderen totdat het weer gaat glanzen. Een andere mogelijkheid om azijn direct te gebruiken is om het te mengen met olijfolie om het zure effect tegen te gaan. Alleen kan azijn de vezels te veel uitdrogen, waardoor het hele oppervlak er oud en versleten uitziet. Dus het gebruik van een lepel azijn en een lepel olie kan de oplossing zijn die uitdroging van het hout voorkomt. Giet het middel op de vlek, wrijf met een zachte doek in de richting van de houtnerf, veeg dan het overtollige weg en boen het hout tot het droog is.

In ernstigere gevallen waar bovenstaande schoonmaakklusjes, of die met specifieke houtreinigers, niet het gewenste effect hebben, moet je schuren om het beschadigde deel weg te schrapen en vervolgens het uiterlijk herstellen met impregneermiddelen en beschermende of verzegelende behandelingen, afhankelijk van het type oppervlak.

 

Advertisement