Welke vloer kies je in 2024? Dit zijn de trends die dit jaar de overhand zullen nemen

door Natasja

18 Januari 2024

Welke vloer kies je in 2024? Dit zijn de trends die dit jaar de overhand zullen nemen
Advertisement

Klassieke looks maar dan op een vernieuwende manier verkregen, een terugkeer naar het verleden en ook een blik naar de toekomst, op een ongekende manier: dit alles behoort tot de trends die door designexperts zijn geïdentificeerd als het type vloer dat in 2024 zeer populair zal zijn.

De uitstraling moet natuurlijk zijn, of in ieder geval gekenmerkt door warmte en gezelligheid: het huis is het toevluchtsoord uit het dagelijks leven, de plek waar je je losmaakt van alles en je batterijen oplaadt. Die look kan echter op innovatieve manieren worden bereikt, met het oog op het verminderen van de kosten op het moment van aankoop, maar ook als het gaat om onderhoud. Laten we eens kijken naar vier specifieke trends.

Advertisement

De terugkeer van de vloerbedekking

De terugkeer van de vloerbedekking

@vorwerk_flooring/instagram

Altijd al Hdi et amo (een liefde-haatverhouding), vloerbekleding maakt een comeback en je kunt er niet langer omheen. Een warme, zachte vloerbedekking die helpt om de temperatuur op peil te houden en decoratief is in allerlei kleuren. Want ja, het maakt niet alleen een comeback, er zijn ook heel veel mensen die op zoek zijn naar vloerbedekking met retroprint, d.w.z. duidelijke decoratieve motieven, geometrische patronen of kleuren waar je niet omheen kunt.

Dit is natuurlijk ook te danken aan de steeds krachtigere en efficiëntere huishoudelijke apparaten, die het veel eenvoudiger maken om dit type vloerbedekking te onderhouden, waardoor een van de grootste beperkingen ervan - die echter niet kan verdwijnen - aanzienlijk wordt verminderd. Het blijft dus een bijna verboden optie in huizen met veel heen en weer geloop (vooral van kinderen) en overal waar viervoeters rondrennen.

 

Advertisement

Warm hout, maar vooral namaak

Warm hout, maar vooral namaak

tileshop.com

Door de jaren heen hebben we de opkomst gezien van houten vloeren, of vloeren met houteffect, in koude tinten: grijs was een stuk populairder, ten koste van natuurlijke, warme tinten. Die zijn echter weer helemaal in opkomst. Ook de voorkeur voor houten vloeren (of andere materialen die het uiterlijk ervan nabootsen) is weer in. Donkere, intense bruintinten maken een comeback in woningen, voor een karaktervol contrast.

... En als het rustiek is, is het farmhouse

... En als het rustiek is, is het farmhouse

samsclub.com

De uitstraling van hout is vooral gewild voor vloeren die geschikt zijn voor farmhouse interieurs, een verbuiging van rustieke en toch moderne inrichting die al jaren de overhand heeft en geen tekenen van afzwakking vertoont. In dit geval is de vloer gemaakt van lange latten die naast elkaar zijn gelegd. En ook in dit geval kiest men in plaats van voor echt klassiek parket voor laminaat, gres porcellanato of ook vinyl.

Go Green: eco-duurzame keuzes doen hun intrede in de designwereld

Go Green: eco-duurzame keuzes doen hun intrede in de designwereld

sustainableflooring.com

Het is fijn om te weten dat er een groeiende markt is voor milieuvriendelijke vloeren, dat wil zeggen vloeren die gemaakt zijn van natuurlijke en/of hergebruikte materialen, waarvan de verzameling, de verwerking, het leggen en vervolgens het onderhoud een veel lagere impact op het milieu hebben dan alle andere opties.

Een voorbeeld hiervan zijn kurkvloeren. Er zijn vloerbedekkingen gemaakt van kurk, gemengd met een substraat van gerecyclede materialen, die zeer goed presteren: mooi om naar te kijken, thermisch isolerend (en vergeet niet dat kurk ook een geluidsisolerend materiaal is dat wordt gebruikt om ruimtes geluiddicht te maken), zacht om aan te raken en daarom comfortabel om op te lopen of te staan.

Een andere optie is bamboe: de teelt ervan is veel milieuvriendelijker dan de bomen die worden gebruikt voor de verschillende soorten houten vloeren, maar met bamboe heb je nog steeds een vloer van een natuurlijk materiaal en niet alleen een synthetische imitatie.

Zou jij een kamer in je huis willen renoveren met dit type vloer?

 

Advertisement