Er is maar één ingrediënt nodig om de magnetron weer zo goed als nieuw te maken

door Natasja

31 Januari 2024

Er is maar één ingrediënt nodig om de magnetron weer zo goed als nieuw te maken
Advertisement

Iedereen kent het wel, maar we gebruiken het meestal om een wond te desinfecteren, we hebben het over waterstofperoxide.

Vandaag gaan we een andere belangrijke toepassing ervan ontdekken die het schoonmaken veel gemakkelijker en sneller kan maken.

Maar wat is waterstofperoxide precies?

Maar wat is waterstofperoxide precies?

Pexels

Waterstofperoxide is een chemische verbinding die bestaat uit twee waterstofatomen en twee zuurstofatomen. Het heeft verschillende functies, van ontsmettingsmiddel tot bleekmiddel, en daarom wordt het in verschillende sectoren gebruikt.

Er zijn verschillende concentraties waterstofperoxide te koop, die worden aangegeven in de vorm van volumes. Je kiest de concentratie op basis van het gebruik dat je ervan wilt maken. Hoe hoger de volumes, hoe hoger de concentratie waterstofperoxide zal zijn.

Zoals we allemaal weten, wordt waterstofperoxide vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel, voor wonden en schaafwonden of om verschillend apparatuur te steriliseren. Het kan ook worden gebruikt om fruit en groenten te wassen, maar vergeet niet om ze voor het eten met drinkwater af te spoelen.

In cosmetica wordt het vaak gebruikt om tanden of haar witter te maken, dankzij de bleekkracht.

Daarnaast kan waterstofperoxide ook worden gebruikt voor het huis schoonmaken.

Advertisement

Vuile magnetron? Waterstofperoxide lost het op

Vuile magnetron? Waterstofperoxide lost het op

Pexels

Waterstofperoxide is ook uitstekend voor het schoonmaken van huishoudelijke apparaten. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de magnetron vies wordt tijdens het bereiden van gerechten of dat er vlekken op het oppervlak achterblijven. Verdun waterstofperoxide met water en spuit de oplossing direct op het oppervlak, wacht een paar minuten tot het reageert en het vuil oplost en veeg het vervolgens af met een doek. Het resultaat is een schoon en glanzend oppervlak.

In huis kan het ook worden gebruikt om metalen of stalen oppervlakken schoon te maken en het kan zelfs de vorming van schimmel voorkomen in de natste ruimtes van het huis.

Is het veilig om waterstofperoxide te gebruiken?

Is het veilig om waterstofperoxide te gebruiken?

Pexels

Onthoud echter dat waterstofperoxide schadelijk kan zijn als het verkeerd wordt gebruikt. Wees voorzichtig met de concentratie waarin je het gebruikt, want als het te geconcentreerd is, kan het irriterend zijn voor de huid en brandwonden veroorzaken. Wees voorzichtig met gekleurde stoffen, want het kan ze bleken en vervelende vlekken achterlaten.

Het is daarom belangrijk om alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals handschoenen en andere bescherming, om te voorkomen dat je er lang mee in contact komt.

Aan de andere kant is waterstofperoxide uitstekend te gebruiken als alternatief voor klassieke schoonmaakmiddelen, omdat het een milieuvriendelijk product is, dat niet schadelijk is voor het milieu en daarom volledig duurzaam en biologisch afbreekbaar is.

Voor een nog krachtigere bacteriedodende werking kan waterstofperoxide worden verdund met citroensap, zodat oppervlakken niet alleen schoon, maar ook gesteriliseerd worden.

Het is een product met duizend toepassingen, makkelijk te vinden en veilig, je zult zeker niet meer zonder kunnen nadat je het geprobeerd hebt.

Advertisement