Vieze radiatoren: onfeilbare middelen om ze weer als nieuw te maken

door Natasja

29 Januari 2024

Vieze radiatoren: onfeilbare middelen om ze weer als nieuw te maken
Advertisement

Vergeelde en bevlekte radiatoren zijn een probleem waar veel mensen jaarlijks mee te maken krijgen. Gezien de kwetsbaarheid van deze apparaten is men vaak bang om bepaalde schoonmaakmiddelen te gebruiken uit angst dat ze onherstelbaar beschadigd raken.

Gelukkig zijn er echter onfeilbare middelen van natuurlijke oorsprong die je kunnen helpen om deze situatie zonder enig ongemak op te lossen.

Advertisement

Baking soda

Baking soda

hudsonreed.com

Baking soda is een zoutachtige stof die bestaat uit natrium- en bicarbonaationen. Het wordt vaak gebruikt in huishoudelijke schoonmaakmiddelen vanwege de sterke schurende en blekende werking.

Baking soda kan gemakkelijk worden gebruikt om gele vlekken van radiatoren te verwijderen. Zorg ervoor dat je een mengsel maakt door het met water te mengen tot je een vrij dikke pasta krijgt.

Dit mengsel moet vervolgens over de radiator worden gehaald en op de vlekken worden gewreven, waarbij je ervoor moet zorgen dat je een niet-schurende spons gebruikt.

Als de gele vlek hardnekkig is, kun je het mengsel ook een half uur laten zitten voordat je erover wrijft om de blekende werking van de baking soda te versterken.

Advertisement

Marseillezeep

Marseillezeep

Pexels

Marseillezeep is een andere waardevolle bondgenoot bij het schoonmaken van radiatoren, omdat het een uiterst delicaat product is en zowel in vloeibare als vaste vorm kan worden gebruikt.

Voor het verwijderen van gele vlekken raden we aan om vloeibare zeep op een zachte doek te gieten en te gebruiken om het vuil te verwijderen door de doek direct op de radiator te wrijven.

Als je alleen vaste zeep tot je beschikking hebt, kun je deze verkleinen tot kleine vlokjes en vervolgens au bain-marie te smelten en gebruiken alsof het vloeibare zeep is.

Witte azijn

Witte azijn

Pexels

Als baking soda noch Marseillezeep de vlekken hebben verwijderd, kun je witte azijn gebruiken, een uitstekend natuurlijk schoonmaakmiddel dat hardnekkig vuil kan helpen verwijderen.

Giet een half glas witte azijn en een paar druppels afwasmiddel in een liter water. Bescherm de vloer onder de radiator met doeken of karton en besprenkel de oplossing met behulp van een verstuiver.

Zorg ervoor dat je alle hoeken en moeilijke plekken grondig schrobt door het mengsel op een spons te spuiten en rechtstreeks op de radiator aan te brengen. Spoel tot slot alles af en droog het af met een zachte doek.

Waarom is het belangrijk om radiatoren regelmatig schoon te maken?

Waarom is het belangrijk om radiatoren regelmatig schoon te maken?

Pixabay

Het regelmatig schoonmaken van radiatoren is essentieel om ervoor te zorgen dat ze optimaal functioneren.

Opgehoopt stof en vuil kunnen namelijk isolerend werken en de verwarming minder efficiënt maken. Bovendien kunnen deze deeltjes tijdens het gebruik in de lucht terechtkomen, waardoor de luchtkwaliteit in huis verslechtert.

Door de radiatoren regelmatig schoon te maken, heb je ook de kans om eventuele problemen tijdig op te sporen, zoals lekken, roest of beschadigingen, die snel gerepareerd moeten worden.

Kortom, baking soda, Marseillezeep en witte azijn zijn onfeilbare bondgenoten om in huis te hebben die het schoonmaken van het huis gemakkelijker maken.

Advertisement