De elektrische boiler: hoe hem correct gebruiken om geld te besparen

door Natasja

29 Januari 2024

De elektrische boiler: hoe hem correct gebruiken om geld te besparen
Advertisement

De boiler is een van de basisapparaten in huis. Waar de ketel ontbreekt, zorgt de boiler ervoor dat je warm water hebt voor de douche enz..

Er zijn twee soorten: elektrisch en gas. Vandaag richten we ons op de elektrische boiler en laten we je wat trucjes ontdekken om op de rekeningen te besparen.

Zijn alle elektrische boilers hetzelfde?

Zijn alle elektrische boilers hetzelfde?

Pixabay

Elektrische boilers zijn niet allemaal hetzelfde, maar er zijn verschillende types:

  • Voorraadboiler: er is een tank waarin water wordt opgeslagen dat, nadat het is opgewarmd, op een temperatuur tussen de 30 en 60 graden wordt gehouden. Op het moment dat je de kraan opendraait, wordt de gewenste temperatuur heel snel bereikt, omdat het water al bijna helemaal warm is. Zoals je waarschijnlijk kunt raden, verbruikt dit model boiler constant energie om het water op een constante temperatuur te houden.
  • Doorstroomboiler: er is geen tank, omdat het water alleen wordt verwarmd als de kraan wordt opengedraaid. In dit geval is er een zeer hoge piek in het energieverbruik op het moment dat het water wordt gebruikt, terwijl het verbruik gedurende de rest van de tijd nul is.
  • Warmtepompboiler: een nieuw model boiler dat gebruik maakt van de warmte in de lucht, die wordt overgedragen op het water om het te verwarmen. Het blijkt een zeer efficiënt model te zijn.

Advertisement

Welk model moet je dus kiezen?

Welk model moet je dus kiezen?

vectorpocket/Freepik

Het antwoord op deze vraag hangt af van hoeveel water er meestal wordt gebruikt. Voor grote gezinnen die daarom meerdere keren per dag warm water gebruiken, lijkt het handiger om een voorraadboiler te gebruiken. Dit voorkomt veel pieken in het verbruik gedurende de dag, zoals het geval zou zijn met een doorstroomboiler.

Als het gezin daarentegen uit één of twee personen bestaat, kan een doorstroomboiler worden gebruikt, omdat het in dit geval, als er overdag weinig water wordt gebruikt, niet handig is om de temperatuur lange tijd constant te houden zonder deze te gebruiken.

De warmtepompboiler schijnt tot 75% op het verbruik te kunnen besparen; deze is nog niet zo gebruikelijk, maar zal in de toekomst zeker vaker worden gekozen. Deze soort boiler is beter voor je portemonnee en ook voor het milieu.

Kun je sowieso geld besparen?

Kun je sowieso geld besparen?

Pixabay

Om de boiler zo efficiënt mogelijk te gebruiken, is het belangrijk om een model te kiezen dat geschikt is voor de grootte van het huis, hem thermisch te isoleren, te proberen alleen het water te gebruiken dat strikt noodzakelijk is en ervoor te zorgen dat het apparaat altijd goed werkt.

Het belangrijkste is om het model te kiezen dat het best past bij je behoeften en het correct in te stellen op een temperatuur van ongeveer 60 graden in de winter en 40 graden in de zomer.

Je kunt het apparaat het beste uitschakelen als je langere tijd niet thuis bent, bijvoorbeeld als je op vakantie bent.

Als je deze eenvoudige tips volgt, kun je geld besparen op je energierekening en toch genieten van een lekkere warme douche.

Advertisement