Hardnekkige vlekken op kussens? Dankzij natuurlijke middelen kun je ze nu effectief verwijderen

door Natasja

18 Januari 2024

Hardnekkige vlekken op kussens? Dankzij natuurlijke middelen kun je ze nu effectief verwijderen
Advertisement

Een van de dingen die iedereen fijn vindt is lekker in bed liggen en genieten van de schone, omhullende omhelzing van pas gewassen lakens. Dit plezier dreigt echter verpest te worden door de kussens, die misschien niet zo schoon zijn. 

Wanneer heb jij de kussens voor het laatst gewassen? Je kunt het je waarschijnlijk niet herinneren. We zijn er dan ook zeker van dat wanneer je de schone kussenslopen eraf haalt, je onwelkome verrassing van gele of beige vlekken aantreft, vlekken die heel moeilijk te verwijderen zijn. 

De verleiding om de kussens weg te gooien en het hele kussenassortiment te vernieuwen kan groot zijn, net als de verleiding om bleekmiddel te gebruiken, maar deze laatste oplossing kan de situatie juist verergeren omdat vlekken op kussens voornamelijk worden veroorzaakt door ons eigen lichaamsvocht. 

Dus hoe verwijder je de hardnekkige vlekken van de  kussens? Natuurlijke middelen kunnen een zeer effectieve oplossing zijn.

Baking soda en azijn om hardnekkige vlekken uit kussens te verwijderen

Baking soda en azijn om hardnekkige vlekken uit kussens te verwijderen

CWeebs/Reddit

De beste middelen om hardnekkige vlekken uit de kussens te verwijderen vind je in de voorraadkast en zijn de meest gebruikte bij het schoonmaken met natuurlijke middelen: baking soda en alcoholazijn. Met deze twee middelen kun je de kussens in een paar eenvoudige stappen weer wit maken:

  • Stop de kussens 30 minuten in koud water om de vlekken gemakkelijker te verwijderen; het is belangrijk om in dit stadium geen heet water te gebruiken, dat zou de vlekken juist nog meer kunnen fixeren.
  • Maak een pasta door baking soda te mengen met een beetje water en breng dit aan op het hele oppervlak van het kussen, vooral op de vlekken.
  • Laat het 15 minuten zitten en wrijf dan met een schone, zachte doek gedrenkt in azijn over het hele oppervlak.
  • Ga verder met de gebruikelijke wascyclus; over het algemeen is de beste manier om kussens met een koud programma en een mild wasmiddel te wassen, maar volg de wasinstructies op het etiket om fouten te voorkomen.

Advertisement

En als het kussen niet in de wasmachine past?

En als het kussen niet in de wasmachine past?

PickPik

Als het kussen niet in de wasmachine past, is er nog een oplossing om het kussen weer wit te maken:

  • bestrooi het oppervlak met een pasta van baking soda en heel weinig water en laat dit een variabele tijd inwerken, afhankelijk van de te behandelen vlek, van 15 minuten tot 1 uur;
  • schrob de vlekken met een met water bevochtigde tandenborstel, vooral op de hardnekkige vlekken, en verwijder alle resten baking soda of vuil;
  • indien nodig herhaal deze handeling meerdere keren tot het gewenste resultaat is bereikt;
  • laat aan de lucht drogen.

Om het vormen van vlekken op het kussen te voorkomen of te vertragen, bestrooi het minstens een keer per maand met baking soda en stel het regelmatig bloot aan de zon om het te ontsmetten en langer schoon te houden. Bescherm het kussen met een afneembare kussensloop zodat er langere tijd geen vlekken op komen en vergeet niet om kussenslopen minstens een keer per week te vervangen, vaker als je veel zweet.

Nu zijn de kussens weer zo wit als sneeuw!

Advertisement