De onbetaalbare schoonheid van met bomen omzoomde lanen: de 8 beste planten om naast paden te planten

door Natasja

17 Januari 2024

De onbetaalbare schoonheid van met bomen omzoomde lanen: de 8 beste planten om naast paden te planten
Advertisement

Een wandeling langs een met bomen omzoomde laan is een romantische filmscène die gemakkelijk nagemaakt kunnen worden in openbare parken en op sommige straten in de stad, maar sommige mensen willen het misschien ook bij hun huis namaken, langs het pad. Zo'n project is gemakkelijk haalbaar, mits je het nauwkeurig bestudeert en de juiste aandacht besteedt aan een paar belangrijke details.

Voordat je verder gaat, moet je de vorm van het landschap zorgvuldig bestuderen: vraag jezelf af hoe het er over 10 jaar uit zou kunnen zien, rekening houdend met de aanwezigheid van elektriciteitskabels boven en water- en gasleidingen onder de grond. Let ook op eventuele structuren in de directe omgeving: zijn er naast het pad dat je met bomen wilt omringen nog andere paden, muren of structuren?

Kies bomen met een diepe wortelgroei, want soorten waarvan de wortels wijd groeien kunnen aangrenzende structuren beschadigen en de bestrating omhoog tillen.

Wat zijn de beste bomen om naast paden te planten? We laten er acht zien.

Advertisement

1. Kersenboom

1. Kersenboom

kappakingtuts/Reddit

We hebben allemaal wel eens gedroomd van de bloeiende kersenbomen in Japan. Dus waarom zou je het pad niet omringen met deze prachtige planten? Ze zullen je blik in de lente verrukken met hun mooie roze bloesems en je smaakpapillen in de vroege zomer met hun smakelijke vruchten, terwijl ze ok aangename schaduw bieden.

Advertisement

2. Tamerisk

2. Tamerisk

Luigi Strano/Flickr

De tamarisk is een plant die bestand is tegen kou en zoute lucht en is bijzonder geschikt voor de droge zandgronden aan de kust. Net als de kersenboom geeft hij je een prachtige bloei van kleine roze bloemen in de lente.

3. Linden

3. Linden

NorthernGuyFred/Reddit

De lindeboom is een sierplant die zich aan elke omgeving aanpast en de lucht kan zuiveren. Hij is wijdverspreid als versiering van stadslanen en kan ook schaduw bieden op paden in de tuin, terwijl hij de lucht parfumeert met zijn zoete gele bloemen.

4. Witte eik

4. Witte eik

MostKaleidoscope77/Reddit

Het is een langlevende plant met een breed gebladerte die zelden als sierplant wordt gekweekt vanwege zijn grote omvang, maar als je genoeg ruimte hebt is het de moeite waard om hem te verzorgen om te genieten van zijn verfrissende schaduw.

5. Cipres

5. Cipres

PRPOLI87/Wikimedia Commons

De cipres, een typische plant in het landschap van Midden-Italië en vooral in Toscane, is een van de meest gebruikte soorten voor de aanleg van lanen met bomen dankzij zijn verticale groei waardoor hij lange, overzichtelijke rijen kan vormen.

Advertisement

6. Ginkgo biloba

6. Ginkgo biloba

avalanche617/Reddit

Deze plant is de oudste nog levende boom ter wereld en is erg populair als sierboom vanwege de waaiervormige bladeren. Mannelijke exemplaren zijn het beste om te kweken, want vrouwelijke exemplaren produceren vruchten met geel vruchtvlees die in de herfst op de grond vallen en een onaangename geur verspreiden.

7. Prunus pissardii

7. Prunus pissardii

Wikimedia Commons

Ook wel bekend als de bloeiende kersenboom, hoewel het een sierpruimenboom is, is deze plant perfect als je de laan in kleur wilt hullen: in maart vult hij zich met roze bloemen, die in de zomer worden vervangen door paarse bladeren die perfect zijn voor de buiteninrichting.

Advertisement

8. Acer saccharinum

8. Acer saccharinum

James St. John/Flickr

Het is een typische plant voor Canadese tuinen en kan majestueuze rijen vormen die in de herfst een onnavolgbare show geven met de spectaculaire rode en oranje kleuren van de bladeren.

Aan welke van deze bomen geef jij de voorkeur voor de laan in de tuin?

 

Advertisement