Is het tijd om de zaailingen te verplanten? Probeer deze handige truc

door Natasja

17 Januari 2024

Is het tijd om de zaailingen te verplanten? Probeer deze handige truc
Advertisement

Bij tuinieren kun je kiezen tussen het kopen van al gevormde planten of de voldoening van het zien dat de planten uit zaad groeien en sterk en robuust worden. Als je hebt besloten om te proberen te zaaien en goede resultaten hebt geboekt, is het waarschijnlijk tijd om de nieuwe zaailing in een grotere pot te verplanten, zodat hij gezond en sterk blijft groeien.

Het is waarschijnlijk geen goed idee om de zaailingen zonder tuingereedschap te verplanten, want als je er met je vingers aan trekt, kan het weefsel beschadigd raken of kan de zaailing zelfs breken.

Dus hoe verplant je een zaailing op een goede manier? Je kunt een onverwachte truc uitproberen door gewoon tafelbestek te gebruiken.

Advertisement

Zaailingen verplanten met een vork

Zaailingen verplanten met een vork

Evenmore: Eden Restored/YouTube

Om de planten correct te verplanten, moet je wachten tot de eerste blaadjes volledig gevormd zijn en de wortels voldoende gegroeid zijn; over het algemeen is het juiste moment wanneer je de wortels uit de pot ziet steken.

Er zijn een paar eenvoudige stappen waarmee je de plant zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het verplaatsen naar zijn uiteindelijke houder:

  • geef de grond de dag voor het verplanten grondig water, dan is het makkelijker om het te bewerken;
  • om de zaailing uit de pot te halen waarin hij gegroeid is, gebruik je een vork, ook gerecyclede plastic vorken zijn prima; steek de vork voorzichtig in de kluit aarde direct onder de plant;
  • door de vork voorzichtig op te tillen, haal je de plant eruit samen met een klein kluitje aarde, waarbij de wortels en de stengel intact blijven;
  • behandel de plant voorzichtig en houd hem vast bij de bladeren in plaats van bij de stengel;
  • als het verplanten klaar is, geef hem water en zet hem twee dagen uit het licht om hem de tijd te geven om te herstellen van het verplanten.

 

Advertisement

Het nut van vorken in de moestuin

Het nut van vorken in de moestuin

wi_voter/Reddit

Het gemak van het gebruik van een vork in plaats van klassiek tuingereedschap bij deze handeling houdt voornamelijk verband met twee factoren:

1. omdat de vork tanden heeft, dringt hij zachter door de grond, past hij zich beter aan de vorm aan en respecteert hij de wortels, die op deze manier niet het risico lopen verstoord of gebroken te worden door het gereedschap dat voor het verplanten wordt gebruikt;
2. als je bovendien de voorkeur geeft aan plastic vorken boven metalen vorken, help je niet alleen het milieu door een voorwerp meerdere keren te recyclen dat anders als een wegwerpproduct zou worden beschouwd, maar heb je ook een flexibel hulpmiddel dat zich aanpast aan de structuur van de grond en de pot en minder schade toebrengt aan de plant.

Dit is echter niet het enige waarom vorken in de moestuin nuttig zijn: het is gebruikelijk om vorken in de grond rond de zaailingen te steken - in dit geval zijn ook oude metalen vorken geschikt - met de tanden naar boven gericht. Deze praktijk heeft verschillende voordelen:

  • door de grond in beweging te brengen, wordt beluchting mogelijk en kan water gemakkelijker in de grond dringen;
  • het houdt ongedierte en ziektedragers op afstand en voorkomt dat vogels zich voeden met de zaden of planten; deze functie wordt uitgevoerd zonder schade te berokkenen aan insecten of vogels, die gewoon wegblijven uit de tuin als ze de obstakels zien;
  • het gebruik van de vork ten slotte dient om de kwaliteit van de grond te verbeteren, omdat het de biologische activiteit ervan stimuleert.

Ben je al begonnen met het verzamelen van vorken voor de moestuin?

 

Advertisement