Een gazon onder naaldbomen is niet onmogelijk: ontdek hoe je gras onder dennen en sparren kunt laten groeien

door Natasja

17 Januari 2024

Een gazon onder naaldbomen is niet onmogelijk: ontdek hoe je gras onder dennen en sparren kunt laten groeien
Advertisement

Bepaalde dennen en sparren staan prachtig in de tuin. Als je genoeg ruimte hebt, is het een uniek plezier om een majestueuze naaldboom die het hele jaar door groen blijft, te kunnen bewonderen. Het zijn krachtige en langlevende planten, ze beschermen tegen de wind en filteren tegen te veel zon. Maar ze hebben ook het nadeel dat het vrij moeilijk is om een weelderige tuin onder hun bladerdak te laten groeien.

Het is een hele uitdaging, maar niet onmogelijk, om groen gras te zien op de grond waar dennen, sparren, cipressen, ceders, lariksen en ander soortgelijke bomen zich bevinden. De reden hiervoor is het voortdurende vallen van naalden van verschillende afmetingen en hars, die de grond sterk verzuren, waardoor het moeilijk wordt om veel tuinplanten te laten groeien, evenals bepaalde soorten gazon. Hoe kan je dan een grasmat laten groeien?

Advertisement

Waarom is het moeilijk om onder naaldbomen en dennen gras te laten groeien?

Waarom is het moeilijk om onder naaldbomen en dennen gras te laten groeien?

Pxhere

Zoals gezegd is de grond onder dennen en sparren zuurder. Terwijl gazons meestal een neutrale grond nodig hebben, met een pH-waarde tussen 6,5 en 7, is de grond onder dennenbomen - die tot 3 kan bereiken - veel zuurder en kunnen de planten daar niet tegen.

Het tweede probleem is licht: het gebladerte van deze bomen is dicht en filtert veel zonlicht, waardoor het moeilijker is om zaden te ontkiemen en een dichte, weelderige grasmat te krijgen.

Tot slot de naalden. Die vallen constant en, vooral in het geval van dennennaalden, zijn lang en vormen een deken die de grasplanten (en ook andere) verstikt.

 

Advertisement

Hoe kan je een gazon onder dennen en sparren laten groeien?

Hoe kan je een gazon onder dennen en sparren laten groeien?

Christine Matthews/geograph.org.uk (CC BY-SA 2.0)

Er zijn verschillende trucjes die je kunnen helpen om gras onder deze bomen te zien.

 • Kies de juiste plant: niet alle grassoorten zijn geschikt. Een aanbevolen soort is Zoysia tenuifolia (die ook weinig water geeft) of ook andere soorten Zoysia, en Eremochloa ophiuroides.
 • Verwijder de kronen van lagere takken: dit helpt als bomen dicht op elkaar staan en hun kronen een naadloos bladerdak vormen. Als je het gebladerte aan de onderkant uitdunt, krijgt de grond meer kans om door de zonnestralen bereikt te worden, vooral als ze schuin staan. Als de bomen echter alleen op het gazon staan, is het heel mooi om de takken tot op de grond te zien reiken en is het geen probleem om op die plek helemaal geen gazon te hebben.
 • Hark de naalden vaak weg: dit is het meest ondankbare werk, maar het helpt wel goed. Door de deken die de planten verstikt en verzuurt weg te harken, zal het hele gazon beter 'ademen', door de zon worden bereikt en meer groeien. Het is onvermijdelijk om te zien dat het gazon in de winter stagneert, wanneer de naaldbedekking misschien eigenlijk fungeert als een mulch, als een deken die de grond beschermt tegen de kou, maar als de temperaturen weer stijgen, is het een goed idee om het gazon weer aan te harken.
 • Wanneer je het gazon zaait, vergeet dan niet om de zaden te bedekken met een niet te dikke laag aarde. Zo blijven ze verborgen voor gulzige vogels!

 

Andere planten die onder dennen en naaldbomen kunnen groeien

Met voorgaande trucs kun je het gazon onder de bomen zien, maar je moet er wel van uitgaan dat het niet de golfbaan van je dromen zal zijn. Wat je in plaats daarvan zou moeten doen, wat ook zeker milieuvriendelijker is, is proberen planten te introduceren die zich beter aan dit soort omstandigheden kunnen aanpassen.

Enkele planten die je kunt overwegen zijn:

 • Longkruid
 • Vingerhoedskruid
 • Dovenetel
 • Varens
 • Mansoor

Of maak groepen potten of bloembedden (vooral als ze verhoogd zijn) met zogenaamde zuurminnende planten:

 • Hortensia's
 • Azalea's
 • Rododendrons
 • Rodgersia

Het is niet onmogelijk om zelfs in de beschutting van dennen en sparren een mooie tuin te zien!

 

Advertisement