Is de woonkamer erg klein? Met deze 12 ontwerptrucs lijkt hij ruimer

door Natasja

15 Januari 2024

Is de woonkamer erg klein? Met deze 12 ontwerptrucs lijkt hij ruimer
Advertisement

Een kleine woonkamer lijkt al snel chaotisch en rommelig, maar toch zijn er veel ontwerptrucs die kunnen helpen om deze kleine kamer groter, ruimer en gezelliger te laten uitzien. Van het juiste kleurgebruik tot de juiste opstelling van meubels in de ruimte, je kunt zeker eenvoudig de truc vinden die het beste past bij jouw behoeften en ruimte.

Heb je besloten om d woonkamer opnieuw in te richten en wil je de kamer gezelliger en minder rommelig maken? Kijk dan eens naar deze 12 ontwerptrucs, er zit vast iets voor je bij.

Advertisement

1. Gebruik licht

1. Gebruik licht

@littlerenohouse/Instagram

Licht is een belangrijk onderdeel van de kamers en in een kleine kamer wordt het nog belangrijker omdat het de kamer groter en luchtiger kan laten lijken. Maak optimaal gebruik van het natuurlijke licht dat door de ramen naar binnen valt en plaats lampen en lichtpunten op de vloer of op meubels op strategische plekken zodat er geen donkere hoeken zijn; de woonkamer zal meteen veel ruimter lijken.

Advertisement

2. Spiegels gebruiken

2. Spiegels gebruiken

@ourfirsthome_moseley_/Instagram

Spiegels weerspiegelen ruimte en licht en vergroten ze en door ze in de woonkamer te gebruiken, zal deze groter lijken door de ruimte te vermenigvuldigen.

3. De muur benutten

3. De muur benutten

@our_house_our_home45/Instagram

Hang alles wat je kunt aan de muur, van de tv tot planken voor de boeken en meubels, en laat zoveel mogelijk vrije ruimte over op de vloer. De woonkamer zal zeker groter lijken als je meer vloeroppervlak hebt.

4. Grote vloerkleden

4. Grote vloerkleden

@shaunaglenndesign/Instagram

Het kiezen van grote vloerkleden die het hele oppervlak van de woonkamer bedekken kan een andere handige truc zijn om de woonkamer groter te doen lijken, vooral als ze heel kleurrijk en decoratief zijn en de kleur geven aan de hele inrichting. Je kunt vloerkleden ook gebruiken om verschillende delen van de woonkamer te delen, zodat ze groter en duidelijker lijken.

5. Ga voor wit

5. Ga voor wit

@niobytrivett/Instagram

De typische neutrale kleur kan niet alleen worden gebruikt op muren en plafonds, maar ook op meubelstoffen en als overheersende kleur in zwart-wit kunstwerken; zo wordt de kamer veel lichter en kun je een bepaald meubelstuk gebruiken als een accentelement met een meer felle kleur.

Advertisement

6. Meubels op maat

6. Meubels op maat

@easyrelooking/Instagram

Kies kleinere meubels en plaats ze niet allemaal tegen de muren. Als je bijvoorbeeld wat ruimte rond de bank vrij laat, lijkt de kamer groter en als je een kleinere bank kiest, kun je andere artikelen voor de inrichting plaatsen die de woonkamer gezelliger maken.

7. De salontafel met opbergruimte

7. De salontafel met opbergruimte

@thesierrashome/Instagram

De salontafel wordt een extra houder voor al je spullen als je kiest voor een model met opbergruimte.

Advertisement

8. Hoge plafonds, die zijn echt handig!

8. Hoge plafonds, die zijn echt handig!

@vivianaventers/Instagram

Leg de nadruk op de hoogte van de kamers met gordijnen tot aan het plafond en hoge meubels met strakke lijnen om de woonkamer groter te laten lijken.

9. Omarm kleur

9. Omarm kleur

@snyggehygge/Instagram

Je hoeft niet alleen te vertrouwen op het palet van neutrale tinten voor een kleine woonkamer. Of het nu gaat om een accentmuur of de bovenste helft van de muren, de bank of een tv-meubel, kies een detail in je favoriete kleur en gebruik voor rest zachtere, meer omhullende tinten.

Advertisement

10. Materialen als decoratie

10. Materialen als decoratie

@alickofpaint/Isntagram

Vermijd rommel zonder in minimalisme te vervallen door materialen met een hoge decoratieve waarde te gebruiken, zoals leren banken met kussens en hoogpolige tapijten en zachte, omhullende stoffen voor de bank.

11. Donkere muren

11. Donkere muren

@ireneburg7/Instagram

Verf een of meer muren in een donkere, glanzende kleur om lichtgekleurde of verzadigde meubels te laten opvallen en ze waardevol te maken. Als je dezelfde kleur gebruikt voor het plafond, kun je meer intimiteit bereiken en als je ervoor kiest om de muren in contrasterende kleuren te verven, bijvoorbeeld in strepen, creëer je originaliteit. Verticale strepen zullen de kamer hoger doen lijken, terwijl horizontale strepen de kamer ruimter zullen doen lijken.

Advertisement

12. Gebruik de ruimte verticaal

12. Gebruik de ruimte verticaal

@superlimao/Instagram

Monteer planken en rekken tot aan het plafond om alle beschikbare ruimte te benutten. Zet planten op de bovenste planken om een anders kale hoek te verfraaien, voeg witte afwerkingen toe aan de vloer en het plafond om ze lichter te maken.

Welke trucjes heb jij gebruikt om de kleine woonkamer ruimter te maken?

 

Advertisement