Vaarwel frituurlucht, enkele tips om je huis weer lekker te laten ruiken

door Natasja

24 Januari 2024

Vaarwel frituurlucht, enkele tips om je huis weer lekker te laten ruiken
Advertisement

Zoals wel eens wordt gezegd 'gefrituurd eten is altijd lekker', deze uitdrukking geldt zeker voor het voedsel dat je besluit te frituren, maar zeker niet voor de geur die in de keuken ontstaat. Iedereen weet dat elke keer dat je besluit te frituren, het uren en uren duurt voordat je van de onaangename geur af bent. Als je echt niet zonder deze manier van bakken kunt, zijn er een paar trucjes die je kunnen helpen om heel snel van die geur af te komen.

Sommige methoden kunnen in de praktijk worden gebracht voordat je begint met frituren

Sommige methoden kunnen in de praktijk worden gebracht voordat je begint met frituren

Pixabay

  • Peterselie: je kunt een paar blaadjes direct in de olie doen en die zorgen ervoor dat de klassieke frituurlucht niet ontstaat.
  • Citroen: in dit geval moet je ongeveer tien druppels citroen aan de olie toevoegen terwijl deze nog koud is, en als bij toverslag zal de olie, zodra deze warm is, niet meer de stank van frituur verspreiden.
  • Appel: je kunt een paar appelschijfjes toevoegen aan de koude olie, laat ze liggen totdat de olie de gewenste temperatuur heeft bereikt, zodra het deze temperatuur heeft bereikt kun je ze verwijderen en zul je merken dat er geen onaangename geur zal ontstaan.
Advertisement

Andere trucs kunnen juist na het frituren worden gebruikt

Andere trucs kunnen juist na het frituren worden gebruikt

senivpetro/Freepik

  • Azijn: als je klaar bent met frituren kun je een pan vullen met water, een glas azijn toevoegen en het aan de kook brengen. Op deze manier verdwijnt alle stank in een oogwenk.
  • Wasverzachter: op een vergelijkbare manier kun je een pan water met 20 ml wasverzachter langzaam aan de kook brengen. Dit zal een frisse, schone geur vrijgeven die de geur van de olie zal overstemmen.
  • Verschillende specerijen: voor deze methode kun je specerijen gebruiken die je lekker vindt ruiken of in huis hebt, zoals kruidnagel of laurier. Ook hier, eenmaal aan de kook gebracht, zullen ze een aangename geur vrijgeven die de geur van gefrituurde voedsel zal doen verdwijnen. Een andere interessante combinatie is sinaasappelschil en kaneel, probeer het maar eens.
  • Koffie: je kunt koffiedik in een schaal in de keuken laten staan, dit zal de frituurlucht absorberen.

Andere voorzorgsmaatregelen om in de praktijk te brengen

Andere voorzorgsmaatregelen om in de praktijk te brengen

Pixabay

Er zijn ook andere voorzorgsmaatregelen die in de praktijk kunnen worden gebracht. Houd, indien mogelijk, de keukendeur dicht zodat de geur zich niet door het hele huis verspreidt. Tegelijkertijd kun je het raam openzetten zodat er een constante luchtverversing is.

Als de keuken is uitgerust met een afzuigkap, gebruik deze dan om de geur van gefrituurd voedsel op te zuigen zodat het zich niet door de hele kamer verspreidt.

Een andere optie is om een airfryer te kopen, die hete lucht gebruikt in plaats van olie om voedsel te frituren. Een airfryer is erg veelzijdig en voorkomt dat je veel pannen moet vuilmaken en grote hoeveelheden gebruikte olie moet weggooien.

Een laatste truc is om olie van goede kwaliteit te gebruiken, bij voorkeur maïs- of zonnebloemolie, omdat deze langzamer afbreken dan olijfolie en een minder penetrante geur verspreiden. Daarnaast kan het proberen om de pannen meteen schoon te maken helpen om de verspreiding van de frituurlucht te beperken.

Als je deze tips opvolgt, zal frituren niet langer een probleem zijn.

Advertisement