De televisie boven de elektrische open haard: laat je inspireren door mooie voorbeelden van woonkamerinrichting

door Natasja

16 Januari 2024

De televisie boven de elektrische open haard: laat je inspireren door mooie voorbeelden van woonkamerinrichting
Advertisement

Vroeger was de open haard het middelpunt van de woonkamer, maar nu is de aandacht van iedereen gericht op de televisie. Het is het centrum van het entertainment van het huis, veelzijdig voor alles wat je ermee kunt doen en altijd aanwezig.

Bovendien zijn tegenwoordig bijna alle tv's die normaal worden gebruikt erg smal, en met schermen die meestal vrij groot zijn. En de open haard? Eigenlijk is ook die niet verdwenen: moderne verwarmingssystemen bieden in feite de mogelijkheid om efficiënt in te richten door gebruik te maken van de schoonheid en compactheid van elektrische haarden, die hun werk doen zonder al het gedoe van traditionele haarden.

Daarom kun je nu op dezelfde wand iets doen wat ondenkbaar leek: een open haard onderaan monteren en een tv er net boven.

Een zwarte muur, de open haard, de plank, de tv: wat wil je nog meer?

Een zwarte muur, de open haard, de plank, de tv: wat wil je nog meer?

elpetersonblog.com

Esthetisch gezien is de combinatie van elektrische haarden, die ultramodern zijn en kunnen worden gereduceerd tot een raam met essentiële vormen, en hedendaagse televisies, die op de een of andere manier die look nabootsen, ideaal.

Maar is het veilig om de televisie zo dicht bij een warmtebron te plaatsen zoals die van een elektrische haard? Alle fabrikanten van dit type verwarmingssysteem zijn het erover eens dat het kan. Als je een elektrische haard in de muur invoegt, wordt de geproduceerde warmte niet echt vastgehouden rond het verwarmingsapparaat, dus zelfs het oppervlak van de muur wordt niet zo heet als je zou denken. En zelfs als er warmte wordt afgegeven voor de haard zelf, is dat niet genoeg om de tv te beschadigen die erboven is geplaatst.

In ieder geval is het beter om de tv een beetje op afstand te plaatsen en niet vlak bij de open haard - dat is beter vanuit puur esthetisch oogpunt.

 

Advertisement

Open haard + TV-wanden met dunne latten

Open haard + TV-wanden met dunne latten

avforums.com

We zien het al een tijdje voorkomen in het ontwerp van interieurs: de zeer dunne latten gemaakt van stroken hout die een glimp laten zien van de achtergrond waarop ze rusten. Er zijn bekledingspanelen gemaakt van een isolerende basis (ook akoestisch, niet alleen qua temperatuur), met deze latten erop. Ze zijn perfect voor dit type wand.

Pinterest

Pinterest

En kijk eens hoe mooi de combinatie is van de gladde tv- en openhaardwand naast de wand bedekt met latten. En de twee delen zijn met elkaar verbonden door een mooie houten plank die aan de onderkant kruislings loopt.

tracylynnstudio.com

tracylynnstudio.com

Misschien is het je al opgevallen: in bijna al deze opstellingen ontbreekt een plank boven de haard niet, die niet alleen een onmisbare esthetische waarde heeft en handig is om iets op te zetten als dat even snel nodig is (of om te decoreren voor een bepaalde gelegenheid!), maar ook helpt om de tv een beetje af te schermen van de warmte die erboven kan opstijgen, afkomstig van het glas van de haard.

De klassieke opstelling

De klassieke opstelling

covethouse.eu

Deze haarden zijn volledig modern, ze hebben geen schoorsteen nodig, maar ze bootsen toch altijd de indruk na van een grote verbrandingskamer die dan ook nog een uitgang naar de andere kant heeft, door de haarden in architecturale structuren te plaatsen die uit de achterwand steken, net zoals bij traditionele haarden.

En kijk eens hoe mooi ze er zelfs uitzien als ze het uiterlijk van een klassieke, elegante open haard nabootsen.

 

Advertisement

Duizend DIY projecten om deze muren te creëren

Duizend DIY projecten om deze muren te creëren

ourtravelhome.com

Online kun je veel voorbeelden vinden van mensen die deze verhoogde muren zelf hebben gemaakt, waarin de open haard kan worden geplaatst en die vervolgens kunnen worden voorzien van een televisie of schilderijen (of tv's die eruitzien als schilderijen). Een favoriete wandbekleding is de zogenaamde shiplap, d.w.z. de brede houten planken die doen denken aan scheepsschotten, in elkaar geschoven.

Zwart is een slimme keuze

Zwart is een slimme keuze

contemporist.com

We zeiden al eerder dat zwart geweldig is voor deze muren, maar dat betekent niet dat andere oplossingen minder mooi zijn. Voor sommige mensen is het gewoon zo dat het grote, glanzende zwarte vierkant van de tv, en ook het donkere glas van de open haard eronder, altijd afsteekt tegen lichte achtergronden... uiteindelijk vermoeiend kan worden. Alles invoegen in de over het algemeen ondoorzichtige zwarte muren valt daarentegen niet zo op.

Advertisement
rebeccacraigdesign.blogspot.com

rebeccacraigdesign.blogspot.com

Zo creëer je automatisch een accentmuur die de aandacht op zich vestigt, maar zonder dat hij vol zit met afleidende vormen en kleuren.

Wil ook jij in de woonkamer genieten van de warmte van een open haard in combinatie met het entertainment van een televisie?

 

Advertisement