Hoe organiseer je de keuken stijlvol en elegant: hier zijn 13 handige tips

door Natasja

16 Januari 2024

Hoe organiseer je de keuken stijlvol en elegant: hier zijn 13 handige tips
Advertisement

Orde scheppen in de keuken betekent niet alleen dat de 'voorraad' op de juiste manier moet worden opgeborgen, maar ook dat deze zo moet worden georganiseerd dat de ruimte er niet rommelig uitziet en altijd zeer elegant is. Design is niet alleen voorbehouden aan 'representatieve' ruimtes, maar kan in elke kamer van het huis worden ingevoegd en waarom ook niet, ook in de keuken. Maar hoe organiseer je het zo dat het er mooi uit ziet en ook functioneel is?

Kijk eens naar deze ideeën om inspiratie op te doen en de keuken een innovatief tintje te geven.

Advertisement

1. Magnetische organizers

1. Magnetische organizers

Carwiner Store/Amazon

Je wens is om de planken van de muren te verwijderen: je vindt ze niet meer mooi en bent aan verandering toe. Hoe doe je dit op een originele manier en met behoud van een net uiterlijk? Deze magnetische houders kunnen de winnende keuze zijn. Ze zijn praktisch, minimalistisch, elegant en functioneel en zorgen er niet alleen voor dat je de muur vrij kunt maken, maar geven ook een modern tintje.

Advertisement

2. Hangende steelpannen

2. Hangende steelpannen

TheBrassDesigns/Etsy

Steelpannen opbergen is altijd ingewikkeld. Er lijkt nooit genoeg ruimte te zijn. En hoe vervelend is al dat lawaai als je de laatste in de rij moet pakken? Wil je dit probleem oplossen? Gebruik ze om te decoreren. Je hebt een klassieke gordijnroede nodig waaraan je haken bevestigt, of haken die je aan de muur bevestigt en klaar ben je. Je creëert een schilderij' van steelpannen dat je zal helpen om ze netjes te houden en een vleugje originaliteit aan de keuken te schenken.

3. Opslagwand

3. Opslagwand

Emily Wright Kitchen/Pinterest

Wie zegt dat hoge, boekenkasten en rekken met vakken alleen in de woonkamer thuishoren? Deze kunnen ook in de keuken worden gebruikt om de provisiekast te organiseren. Een handige keuze omdat alles altijd bij de hand is, maar ook mooi om te zien omdat de zichtbare voorwerpen, kruiden, conserven de ruimte levendig en kleurrijk maken en er bijna een popartschilderij van maken.

4. Messenmagneetstrip

4. Messenmagneetstrip

WoodAllGood/Etsy

Messen zijn een van de voorwerpen waar je in de keuken de meeste aandacht aan moet besteden, dus hoe berg je ze netjes op en op een leuke en veilige manier? Vaak zie je houders met een zacht middenstuk waarin ze worden geschoven. Er zijn echter ook andere oplossingen en de magneetstrip is er daar één van. Mooi, elegant en functioneel, je kunt er een kiezen die het bij de rest van de keuken past en er vervolgens al de messen aan bevestigen. Wat vind je ervan?

5. Opbergschiereiland

5. Opbergschiereiland

jenloumeredith.com

Ben je een doe-het-zelver en hou je van het idee om dingen om te toveren tot iets nieuws? Dan kun je aan de slag om je eigen schiereiland te maken voor in het midden van de keuken of in een hoek, zodat je niet alleen een extra opbergruimte hebt, maar ook een oppervlak voor de voorbereidingen voor het eten. Je zou kunnen beslissen om laden of kleppen in te voegen om gesloten ruimtes te creëeren en deze af te wisselen met open schappen. Of je kunt kiezen om alles af te sluiten of alles zichtbaar te laten. Aan jou de keuze. Het belangrijkste is dat de bovenkant sterk genoeg is om al het werk te 'verdragen'.

Advertisement

6. Open planken

6. Open planken

@the_house_acc/Instagram

Ze richten in, vullen aan, verfraaien en zijn erg nuttig. Open planken zijn de meest praktische en elegante toevoeging aan een keuken. Je kunt ze niet alleen gebruiken voor snuisterijen, maar vooral voor het opbergen van potten of andere voorwerpen in deze ruimte. Soms lijkt er nooit genoeg ruimte te zijn en gebeurt het dat sommige dingen blijven rondslingeren, waardoor rommel en chaos ontstaan. Door ook gebruik te maken van de muren, allemaal en in de hoogte, zorg je voor meer opbergruimte en voorkom je dat de keuken de meest rommelige ruimte wordt.

7. Hangmanden

7. Hangmanden

MboxForYou /Etsy

De ruimte is klein en je weet niet hoe je alle spullen moet indelen? Gebruik dan hangmanden. Er zijn verschillende soorten en deze jute zakken zijn erg mooi en ook praktisch. Je kunt een soort bewegend ontwerp maken door er meer dan één op te hangen, eventueel dicht bij elkaar, zodat ze niet alleen houders zijn, maar ook een perfect inrichtingsaccessoire.

Advertisement

8. Uittrekbare trolleys

8. Uittrekbare trolleys

hammacher.com

Waar 'verstop' je de kleinste dingen om ze niet op het aanrecht te laten rondslingeren? Een diepe, smalle lade kan daarvoor zorgen. Er zijn er genoeg te koop en het is mogelijk om ze op maat te maken voor dat hoekje dat je op geen enkele andere manier kunt benutten, maar dat heel veel problemen kan oplossen om de keuken netter en aangenamer te maken.

9. Laten zien

9. Laten zien

@the_house_acc/Instagram

Waarom denk je niet na over 'zijplanken' die qua kleur contrasteren met het oppervlak waarop je ze gaat aanbrengen en de ruimte er trendy uit laten zien? Soms denk je er niet over na, maar het is helemaal niet ingewikkeld om ook van de keuken een soort showroom te maken. Simpele details zijn genoeg om het te transformeren. Deze oplossing bijvoorbeeld schept orde in de ruimte, maar doet dat op een elegante en unieke manier.

Advertisement

10. Manden en houders

10. Manden en houders

@nycneat_louisa/Instagram

Iedereen weet hoe handig deze voorwerpen zijn om de ruimtes te organiseren. Maar om er inrichtingselementen van te maken, is het nodig om mooie exemplaren te kiezen, misschien transparant of van riet, zodat ze mooi zijn om te zien. Als ze in het zicht staan, maken ze de ruimte mooier en origineler en bevatten ze alles wat je nodig hebt voor het eten klaarmaken.

11. Waar laat je deksels en pannen?

11. Waar laat je deksels en pannen?

kevinandamanda.com

Pannen en deksels zijn, zoals we al zeiden, een groot probleem en kunnen een rommeltje veroorzaken. Natuurlijk zijn ze vaak opgeborgen in kasten, maar het is geen mooi gezicht om deze ruimtes te openen en ze allemaal doorelkaar te zien liggen. Probeer planken in te voegen zodat je ze op een ordelijke manier kunt opbergen. Uittrekbare laden met vakken zouden ideaal kunnen zijn. Waarom zou je het niet proberen?

Advertisement

12. Vitrines... zeer elegant!

12. Vitrines... zeer elegant!

bakesandkropp.com

Veel mensen denken dat ze bij een ouderwetse en 'antieke' stijl horen, maar dat is helemaal niet het geval. Glazen deuren in de keuken zijn een evergreen waarmee je stijlvol kunt inrichten. Denk eens aan zichtbare en verlichte glazen, eventueel verlicht door led-strips die in de kast zijn verborgen. Dat zal een fantastisch idee zijn om in de praktijk te brengen, denk je ook niet?

13. Waar de vuilnisemmers te verstoppen?

13. Waar de vuilnisemmers te verstoppen?

dropoutcabinets.com

Ook dit is zeker een praktisch voorwerp, maar lelijk om te zien. Hier zijn opbergmeubels onmisbaar om de emmers aan het zicht te onttrekken en ervoor te zorgen dat ze geen onnodige rommel creëren in de keuken.

13 ideeën om je door te laten inspireren om een nieuw vleugje aan de keuken te geven, met behoud van elegantie en design waar je in andere ruimtes zo van houdt.

Welke oplossing vond jij het mooist en zou je ook in jouw huis willen?

 

Advertisement