Hoe poetsdoeken ontsmetten, schoon en geurig maken in slechts een paar stappen

door Natasja

22 Januari 2024

Hoe poetsdoeken ontsmetten, schoon en geurig maken in slechts een paar stappen
Advertisement

Dag na dag gebruiken we dezelfde poetsdoeken om het huis schoon te maken, maar vaak denken we er niet aan dat zij ook schoongemaakt moeten worden. Op den duur worden ze vies, gaan ze stinken en houden ze vuil en vocht vast. Er zijn echter een paar trucjes die je kunt proberen om de poetsdoeken grondig te reinigen en ze weer zo goed als nieuw te maken.

Natuurlijke trucs voor niet al te vuile poetsdoeken

Natuurlijke trucs voor niet al te vuile poetsdoeken

Pixabay

Als de poetsdoeken niet te vuil zijn, kun je een paar eenvoudige ingrediënten gebruiken die je meestal in huis hebt.

  • Kokend water en tea tree olie: een eenvoudige maar effectieve methode die de poetsdoeken lekker laat ruiken. Breng het water aan de kook, voeg een paar druppels essentiële olie toe en laat de poetsdoeken weken tot het water is afgekoeld.
  • Citroen en azijn: bereid een teil warm water met het sap van twee citroenen en een paar eetlepels azijn, doe de poetsdoeken erin en laat een paar uur weken. Daarna uitspoelen en ophangen. De poetsdoeken worden ontsmet en gebleekt.
  • Baking soda en azijn: ook in dit geval voeg baking soda en azijn toe aan een teil warm water, doe de poetsdoeken erin en laat ze een paar uur weken. Denk er in dit geval aan om de poetsdoeken elk half uur te schudden en tegen elkaar aan te wrijven. Ze zullen er ontsmet en zonder onaangename geurtjes uitkomen.
  • Marseillezeep: een geweldige klassieker met antibacteriële en vlekverwijderende eigenschappen. In dit geval wrijf je de zeep direct op de meest hardnekkige vlekken en laat je de poetsdoek vervolgens minstens een half uur weken in een teil met warm water.

Dit zijn eenvoudige trucjes die je zo vaak als nodig kunt toepassen en herhalen. Vergeet ook niet om de poetsdoeken goed te laten drogen om te voorkomen dat ze vocht vasthouden en meteen een onaangename geur ontwikkelen.

Advertisement

Wanneer vuil het hardnekkigst is

Wanneer vuil het hardnekkigst is

KamranAydinov/Freepik

In het geval van poetsdoeken gedrenkt in vet of vuil kunnen agressievere methoden worden gebruikt.

  • Waterstofperoxide: kan worden gebruikt voor witte poetsdoeken, omdat het blekend is. Voeg een glas waterstofperoxide toe aan een teil warm water en laat de poetsdoeken een paar uur weken. Spoel ze daarna uit en hang ze op.
  • Bleekmiddel: heeft een blekende en ontsmettende werking en kan gebruikt worden door poetsdoeken in een teil met warm water te laten weken. Goed uitspoelen en ophangen.
  • Ammoniak: voeg ammoniak toe aan warm water, laat de poetsdoeken een half uur weken en was ze dan in de wasmachine. Laat ze niet te lang weken, want dan kunnen de materialen beschadigd raken.

Wees altijd voorzichtig met chemische middelen. Het is belangrijk om ze niet te mengen omdat er irriterende verbindingen kunnen ontstaan, vooral bij inademing. Zelfs als ze afzonderlijk worden gebruikt, moet je proberen er niet rechtstreeks mee in contact te komen of de dampen ervan in te ademen. Gebruik ze alleen als het strikt noodzakelijk is, want ze zijn niet alleen schadelijk voor mensen, maar veroorzaken ook vervuiling van ecosystemen en in het water levende organismen.

Geen oude en vieze poetsdoeken meer!

Advertisement