Heb je geen zin meer in die kou in huis? Zo kun je zelf eenvoudig en goedkoop muren isoleren

door Natasja

15 Januari 2024

Heb je geen zin meer in die kou in huis? Zo kun je zelf eenvoudig en goedkoop muren isoleren
Advertisement

Waarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen warmteverlies is in huis? Om verschillende redenen. Ten eerste is het beter voor het huis om verwarmd te blijven, vooral in de wintermaanden voor comfort en welzijn, vervolgens omdat het handig is om de was te drogen als je die in huis moet ophangen, om condensvorming op oppervlakken en ramen te voorkomen, maar ook voor een economische kwestie. Warmteverlies heeft namelijk een niet te verwaarlozen invloed op de maandelijkse rekeningen. Een goede thermische isolatie is dus aan te raden om vele redenen, waaronder grote besparingen.

Maar is het mogelijk om geen beroep te doen op experts en geen enorm bedrag uit te geven om het huis te isoleren? Kan het zelfstandig met DIY worden gedaan? Het antwoord is ja, je kunt het doen met behulp van een aantal gemakkelijk verkrijgbare materialen. Laten we eens kijken welke dat zijn.

Kurk

Kurk

@ecocorkaus/Instagram

Een goed materiaal voor het creëren van een isolerende laag in huis - in het hele huis of op specifieke plaatsen - is ongetwijfeld kurk. Dit materiaal is een zeer resistent en absorberend natuurlijk element dat niet alleen geluid kan dempen, maar ook de constante transpiratie van koude lucht van buiten het huis kan voorkomen. Je vindt het als losse panelen en als rollen en het is een zeer veelzijdig product. Dit kenmerk betekent dat het zowel kan worden gebruikt als basis voor een esthetische bekleding als voor een 'display'-paneel dat niet alleen zijn werk doet als isolatiemateriaal, maar er ook in slaagt de omgeving te verrijken en uniek te maken.

Het aanbrengen, in plaat- of rolvorm, is heel eenvoudig. Je moet er alleen op letten dat het oppervlak dat je gaat bedekken glad, vrij van resten van welke aard dan ook, schoon en klaar voor gebruik is. Als de het element eenmaal op zijn plaats zit, hoef je hem alleen nog maar vast te lijmen en ervoor te zorgen dat hij goed hecht.

 

Advertisement

Polystyreen

Polystyreen

FUTURAZeta/Amazon

Dit materiaal is in de winkels vooral verkrijgbaar in de vorm van panelen en is handig om extra dikte te creëren op muren, vloeren, plafonds en overal in huis waar extra thermische isolatie nodig is. Polystyreen is bestendig en veelzijdig, kan heel goed worden toegepast op zowel binnen- als buitenmuren en geeft uitstekende resultaten. De aanwezigheid van grafiet zorgt in sommige gevallen voor een hoger warmtegeleidingsvermogen dat helpt om de warmte in huis te houden.

De panelen kunnen eenvoudig zelf worden aangebracht met mortel en worden bedekt met het materiaal van je keuze.

 

Decoratief polystyreen

Decoratief polystyreen

MASTERBRICO.COM/Amazon

Met dezelfde eigenschappen als het vorige paneel heeft dit type polystyreenpaneel niet alleen uitstekende isolatiecapaciteiten en is het gemakkelijk aan te brengen, maar is het ook decoratief. Daarom hoeft het niet gecoat te worden, maar creëert het een prachtig effect op de muren. Het kan een goede oplossing zijn als je op zoek bent naar isolatie die weinig tijd en moeite kost om te plaatsen en die niet noodzakelijk bedekt hoeft te worden.

Aluminium

Aluminium

ALKREFLEX/Amazon

Dit zijn aluminium platen die vaak aan de achterkant van radiatoren worden gebruikt om warmte vast te houden en een soort filter te creëren. Hierdoor wordt de warmte op de een of andere manier versterkt en het welzijn verbeterd. Vanwege deze eigenschappen is aluminium ook zeer geschikt als je thermische isolatie wilt creëren die efficiënt en gemakkelijk zelf aan te brengen is.

Het is in de winkels verkrijgbaar als rollen of platen en kan worden aangepast aan elke benodigde maat en aan elke ruimte die je thermisch geïsoleerd wilt maken.

 

Samenvattend...

We hebben een aantal ideale oplossingen gezien voor het thermisch isoleren van de woonomgeving, zowel buiten als binnen. Het is helemaal niet ingewikkeld om het zelf te doen, maar je moet wel goed opletten hoe je het doet, zodat de materialen perfect hechten en in de loop der tijd goed blijven zitten. Het belangrijkste is dat je onthoudt dat je de panelen niet aanbrengt op vuile, niet-gladde oppervlakken en met de aanwezigheid van welke resten dan ook. Eerst moet je egaliseren en schoonmaken, en dan kun je verdergaan met het plaatsen.

Rest ons nog je veel succes te wensen!

 

Advertisement