Een perfect schone keuken? Deze 10 delen ben je waarschijnlijk allemaal vergeten

door Natasja

14 Januari 2024

Een perfect schone keuken? Deze 10 delen ben je waarschijnlijk allemaal vergeten
Advertisement

Als het gaat om schoonmaken en hygiëne in huis, zijn er twee ruimtes die cruciaal zijn voor het welzijn: de badkamer en de keuken. In deze twee ruimtes kunnen bacteriën en ziektekiemen zich namelijk het vaakst ophopen en zich, dankzij de hogere luchtvochtigheid, ongestoord vermenigvuldigen. Daarom is het van het grootste belang om speciale zorg en aandacht te besteden aan het dagelijks schoonmaken en ontsmetten van deze ruimtes om vervelende kwaaltjes te voorkomen en je gezond te houden.

Er zijn echter delen van de keuken die systematisch worden genegeerd tijdens het schoonmaken, in veel gevallen omdat je niet aan hun aanwezigheid denkt of in sommige gevallen juist omdat je een te lange en vermoeiende taak wilt vermijden.

Het zijn echter juist deze delen die het vuilst blijken te zijn in de kamer en daarom is het cruciaal om er aan te denken wanneer je de volgende keer gaat schoonmaken.

Laten we samen eens kijken of ook jij deze 10 zones vergeet in de schoonmaakroutine voor de keuken.

1. Bovenste oppervlakken

1. Bovenste oppervlakken

athomewiththebarkers.com

Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt zijn de hogere oppervlakken, en er zijn er inderdaad veel mensen die het schoonmaken ervan negeren, vooral omdat deze delen erg onhandig te bereiken zijn en omdat ze je dwingen om alles eronder leeg te maken. Bovendien denk je er pas aan nadat je klaar bent met het schoonmaken van de lagere delen en wil je jezelf niet dwingen om alle handelingen te herhalen. En de bovenste oppervlakken hopen bergen stof op.

Advertisement

2. Afvalemmers

2. Afvalemmers

blog.kitchenmagic.com

Herinner je wanneer je de afvalemmers de laatste keer hebt schoongemaakt? Hoewel ze erg handig zijn om het afval in op te bergen en te verstoppen, blijven afvalemmers niet schoon. Vergeet niet om ze regelmatig schoon te maken en te wassen, dan ruiken ze minder onaangenaam.

3. Binnenkant van de oven

3. Binnenkant van de oven

ikea.com

Een andere taak die door velen wordt genegeerd of te weinig wordt uitgevoerd, is het schoonmaken van de binnenkant van de oven. Het is een tijdrovende en ongelooflijk vermoeiende taak, en bovendien zijn de resultaten niet altijd zoals verwacht, maar in het belang van de maaltijden en om de efficiëntie van de oven te behouden, moet je je regelmatig aan deze taak wijden, waarvan de frequentie natuurlijk zal afhangen van hoe vaak je de oven gebruikt.

4. Handgrepen

4. Handgrepen

Marco Verch/Flickr

Of ze nu op de deur, het raam of de deuren van de meubels zitten is van weinig belang: handgrepen worden bijna nooit schoongemaakt, en niet alleen in de keuken, maar in het hele huis. Vooral in de keuken en de badkamer is dit erg belangrijk voor een goede hygiëne, omdat je de handgrepen in deze kamers vaak met vuile handen aanraakt, wat de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën bevordert.

5. Het filter van de vaatwasser

5. Het filter van de vaatwasser

trustedreviews.com

Hoewel de vaatwasser zorgt voor de dagelijkse reiniging van de vaat, is hij niet helemaal vrij van vuil en vooral het filter wordt ongelooflijk snel vuil. Als je eraan denkt om hem regelmatig, eens per maand, schoon te maken, zal de afwas ook schoner worden.

Advertisement

6. Verticale oppervlakken

6. Verticale oppervlakken

@estudiomare/Isntagram

Kastdeurtjes en spatwanden worden waarschijnlijk alleen schoongemaakt als ze opvallende vlekken vertonen als gevolg van per ongeluk gemorst voedsel, maar ze verdienen veel meer aandacht. Net als aanrechten worden ze namelijk gemakkelijk blootgesteld aan de afzetting van stof en vuil en worden ze broedplaatsen voor ziektekiemen en bacteriën.

7. Stoelen en krukjes

7. Stoelen en krukjes

@kateshyggehome/Instagram

Het gebeurt heel vaak dat de keuken ook de ontmoetingsplaats is en dat iedereen in deze ruimte op stoelen en krukjes zit. Om deze reden - en ook omdat je ze dagelijks gebruikt om onze maaltijden te nuttigen - is het essentieel ze schoon te houden.

Advertisement

8. Kookplaten

8. Kookplaten

@thecozyfarmhouse/Instagram

Kookplaten behoren misschien wel tot de schoonste delen van de keuken, maar weet je echt zeker dat je ze altijd goed schoonmaakt? Heb je wel eens alle spleten van en rond de kookplaat gecontroleerd? Deze delen verdienen waarschijnlijk meer aandacht.

9. Afdichtingen van koelkasten

9. Afdichtingen van koelkasten

Rubbermaid Products/Instagram

Je herinnert je vast wel wanneer je de koelkast hebt schoongemaakt, ook al doe je dat misschien niet zo vaak als je zou moeten doen. Maar weet je zeker dat je de afdichtingen wel eens hebt schoongemaakt? Deze zijn essentieel voor het behoud van de warmte-isolatie, maar komen altijd in contact met het vocht dat door het apparaat wordt geproduceerd en kunnen daarom gemakkelijk schimmels en bacteriën vormen.

Advertisement

10. Planken

10. Planken

Kotivalo/Wikimedia Commons

Als het geen open planken zijn, worden de keukenplanken meestal beschermd door de kastdeurtjes, maar dat betekent niet dat ze niet vuil kunnen worden. Voedselresten en stof nestelen zich dagelijks op de planken, dus het is beter om ze regelmatig schoon te maken. Het is inderdaad zo dat je veel tijd zult moeten besteden aan het volledig leegmaken en opnieuw vullen van de planken, maar het voedsel wordt met een grotere garantie op hygiëne opgeslagen.

Hoeveel van deze delen vergeet jij schoon te maken?

 

Advertisement