Een zwarte spoelbak of wastafel die altijd een beetje bevlekt blijft: ontdek hoe je dit kunt vermijden

door Natasja

14 Januari 2024

Een zwarte spoelbak of wastafel die altijd een beetje bevlekt blijft: ontdek hoe je dit kunt vermijden
Advertisement

Er wordt altijd gedacht dat zwart de kleur is die vuil het meest verbergt, dat klopt voor stoffen, maar niet voor wastafels en spoelbakken. De belangrijkste reden hiervoor is dat de vorm van 'vuil' die opvalt vaak niets te maken heeft met een gebrek aan hygiëne of onzorgvuldigheid bij het schoonmaken. Op een donker materiaal laat het water meer zichtbare sporen na, door de minerale afzettingen die achterblijven als de druppels opdrogen.

Na een tijdje zie je dus strepen en vlekken, en als er wat kalkaanslag is, is dat veel duidelijker bij zwarte spoelbakken of wastafels dan bij metalen of keramische. Het probleem oplossen en voorkomen is echter heel eenvoudig.

Advertisement

Azijn voor het schoonmaken van zwarte spoelbakken en wastafels

Azijn voor het schoonmaken van zwarte spoelbakken en wastafels

IKEA

Om zwarte spoelbakken weer als nieuw te laten glanzen, kun je na regelmatig schoonmaken (met een mild schoonmaakmiddel, ook afwasmiddel is prima als het niet te sterk is) alcohol- of wijnazijn gebruiken. Neem een schone, zachte, pluisvrije doek, sprenkel er een beetje witte azijn gemengd met gelijke delen water op en wrijf ermee over het hele oppervlak tot het zwart goed gepolijst is. Het is ook een uitstekend middel tegen niet al te uitgesproken kalksporen. Denk eraan dat het altijd het beste is om af te spoelen met een vochtige, goed uitgewrongen doek en daarna af te drogen met een andere schone doek.

Als je grondiger te werk moet gaan, spuit het mengsel dan op de spoelbak en laat het 30 minuten inwerken voordat je het afspoelt.

Ook ethylalcohol wordt soms aangeraden: het is niet verboden, maar hangt af van het materiaal waar de zwarte spoelbakken van gemaakt zijn. Het zou marmer, kwarts, graniet en andere stenen niet moeten beschadigen, maar op bepaalde synthetische materialen zou het de afwerking kunnen beschadigen. Controleer dus eerst of het gebruikt kan worden. Als het kan, doe het dan op dezelfde manier als met azijn, zonder aan het einde af te spoelen.

Advertisement

Andere manieren om een zwarte wastafel en spoelbak schoon te maken

Andere manieren om een zwarte wastafel en spoelbak schoon te maken

deghi.it

Er zijn ook andere methoden om een zwarte spoelbak of wastafel goed schoon te maken:

  • Als de spoelbak of wastafel met alcohol schoongemaakt kan worden, kun je ook een van die producten voor het schoonmaken van glas gebruiken. Ze zitten meestal in spuitbussen, dus spuit ze direct op de spoelbak of wastafel en veeg het product daarna goed op het oppervlak met een doek. Je hoeft het niet te laten drogen, maar pas op dat je niet te veel product gebruikt, want dan het nog steeds vlekken achterlaten, net als op glas.
  • Een ander, beslist ecologischer middel is het gebruik van citroensap. Voor een goed resultaat moet je citroenen uitpersen en het sap filteren, en vervolgens verdunnen met water - en als je gedestilleerd water hebt, is dat nog beter, zodat je het risico op andere minerale afzettingen helemaal vermindert. Als alternatief kun je het sap ook verdunnen met een beetje waterstofperoxide, wat overigens ook helpt tegen onaangename geuren in de afvoer en schimmel bestrijdt. De gebruiksmethode is hetzelfde als hierboven.

Nog een verduidelijking: als je wat vuil moet wegschrapen, kun je wat baking soda op een natte, uitgewrongen spons doen en daarmee wrijven of een borstel met niet al te harde nylon zijde gebruiken - of als alternatief een oude tandenborstel.

Klaar om de zwarte spoelbak of wastafel als nieuw te zien glanzen?

Advertisement