Strijd der titanen: wat is beter, bleekmiddel of azijn, voor de huishoudelijke schoonmaak?

door Natasja

13 Januari 2024

Strijd der titanen: wat is beter, bleekmiddel of azijn, voor de huishoudelijke schoonmaak?
Advertisement

Wat maakt beter schoon in huis, bleekmiddel of azijn? Het antwoord is niet voor de hand liggend, want er zijn voor- en nadelen om rekening mee te houden. Beide zijn in feite uitstekende bondgenoten voor het schoonmaken en de hygiëne in huis, maar geen van beide kan altijd en voor alles worden gebruikt. De ene is duidelijk effectiever, tot op het agressieve af, terwijl de andere eenvoudiger kan worden gebruikt, maar niet altijd even snel hetzelfde resultaat oplevert.

Laten we er eens over nadenken, welke van de twee zou je kunnen opgeven zonder spijt te krijgen? Glanzende vloeren, het schoonmaken van werkbladen en sanitair, onaangename geurtjes uitbannen... Allebei de middelen helpen bij deze taken, maar welke is beter?

Bleekmiddel: een schoonmaakbom

Bleekmiddel: een schoonmaakbom

Freepik

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van bleekmiddel. We bedoelen natuurlijk de chloorhoudende, dus die met de klassieke formulering en de doordringende geur.

Voordelen: het is een uitstekend middel om ziektekiemen en bacteriën te doden. Het krachtigste van de gebruikelijke huishoudelijke oplossingen tegen schimmel. Zijn vermogen om micro-organismen te doden is bewezen, zoals in het geval van E.coli. En er is maar heel weinig nodig - vaak kun je het zelfs veel meer verdunnen dan je denkt om dezelfde effecten te bereiken. In principe hoef je nooit meer te gebruiken dan een verhouding van 1:4 (één deel bleekmiddel op vier delen water).

Nadelen: zeggen dat het een vijand van het milieu is, is een understatement. De productie ervan gaat gepaard met processen waarbij dioxine in het milieu terechtkomt (en kanker kan veroorzaken), maar ook kwik in de lucht rond fabrieken (en kwik kan hersenbeschadiging veroorzaken). En het blijft ook schadelijk als het in leidingen terechtkomt en uiteindelijk in het grondwater of de zee, waardoor deze voor lange tijd vervuild raken.
Bovendien beschadigt contact met bleekmiddel de huid, kan het problemen veroorzaken als het vaak wordt ingeademd en is het ook niet goed voor de ogen, dus je moet bleekmiddel altijd gebruiken met de juiste bescherming en ruimtes goed ventileren tijdens en na gebruik.
Je kunt het gebruiken op vloeren die niet van hout of steen zijn en op sanitair of op metaal, maar in alle andere gevallen moet het worden vermeden.

 

Advertisement

Azijn bij het schoonmaken van het huis

Azijn bij het schoonmaken van het huis

Mateus Andre/Freepik

En wat betreft azijn? Ook hier is het goed om te onthouden dat als we het over schoonmaken hebben, we het over de witte azijn hebben, of het nu van alcohol (of gedestilleerd) of wijn is. Rode azijn, appelazijn of rijstazijn (en andere) kunnen vlekken maken op verschillende materialen en zijn niet zo krachtig.

Voordelen: azijnzuur heeft antimicrobiële eigenschappen, maar niet zo krachtig als bleekmiddel. Het kan echter worden gecombineerd met bijvoorbeeld waterstofperoxide om het vermogen om bacteriën te doden te vergroten (inclusief sommige varianten van E.Coli). Het werkt ook tegen schimmels, hoewel het langer in contact moet worden gehouden, misschien door reinigingsprocessen te herhalen, en het is niet zo schadelijk als bleekmiddel bij productie, gebruik of verwijdering.

Nadelen: Als je er zeker van wilt zijn dat het echt alle ziektekiemen doodt, kun je niet vertrouwen op azijn alleen, maar moet je uitzoeken wat het beste werkt, afhankelijk van de behoefte. Op hout en delicate stoffen, evenals op marmer en andere natuurstenen, is het niet geschikt, omdat het nog steeds vrij agressief is (en in die gevallen wordt een meer geschikte zeep of reinigingsmiddel, of ook waterstofperoxide, gebruikt).

 

Wie wint er dus?

Als je even snel schimmel moet bestrijden of de vloer grondig wilt desinfecteren (vooral als he dieren in huis hebt), werkt niets zo goed als bleekmiddel, dat je echter slechts af en toe en niet gewoonlijk mag gebruiken. Azijn is weliswaar minder krachtig dan zijn 'rivaal', maar brengt niet alle risico's (en milieuschade) met zich mee en vervult toch bijna dezelfde functies.

En waar azijn niet komt, zijn er altijd andere, nog steeds ecologische en efficiënte manieren!

 

Advertisement